Cesty rytířů
František Niedl
Rytíři z Vřesova série
< 8. díl
Zjevný boj v Království českém roku 1318 zdánlivě ustal. Zčásti v důsledku všeobecné únavy a zčásti v důsledku dohod uzavřených mezi králem a odbojnou šlechtou. O to víc se však rozhořel boj v zákulisí. Král Jan Lucemburský je po osmi letech vládnutí unaven. Připadá si osamělý a vlků v jeho království neubývá. Neúnavnému a neobyčejně schopnému Jindřichovi z Lipé se daří postupně přiklánět krále na svoji stranu a dokáže ho utvrdit v tom, že královna Eliška proti němu chystá, spolu se svými stoupenci vedenými Vilémem Zajícem z Valdeka, spiknutí, jehož cílem je svrhnout krále z trůnu a dosadit tříletého syna Václava. A tak Jan vnikne s ozbrojenci na hrad Loket, kam se Eliška s dětmi uchýlila...... celý text
(SPOILER) ta smrť mi prišla zbytočná, nijako nevygradovala dej, naopak tá odplata bola vlažná, neadresná a určená postavám, ktoré by nemali šancu ani na Oskara za vedľajšiu rolu. Rozumiem potrebe logicky zakončiť dej a nevybočiť z historických reálií, ale i tak som čakal viac. Ale ako celok to bolo fajn.
Závěr celé série nezklamal. Pan Niedl dokáže poutavě psát o historii, jeho knihy se čtou jedním dechem a celá série Rytíři z Vřesova naučí hodně o drsném životu 14. století.
Poslední díl je v první třetině věnován rekapitulaci děje předchozích knih a na pozadí událostí v roce 1319 se autor loučí s hlavními hrdiny celé série. Děkuji mu za nádhnerné obrazy z naší historie a popis tehdejšího způsobu života.
Z tohoto dílu mi bylo hrozně smutno. Jestli se jednalo o poslední díl, tak jsem pro všechny chtěla něco lepšího, takže doufám v pokračování. Nicméně celkově je tahle série skvělá! Historické souvislosti odpovídají a Vřesovští jsou rytíři podle mých představ.
Pět hvězd za závěr, za to, že:
SPOILER
pan Niedl nepodlehl našemu - patrně většinovému - utajenému přání, aby "všechno dobře dopadlo". I když.., středověk měl zkrátka jiná kritéria, takže vlastně...
Přišlo mi, že právě tím lehkým setřením doposud průběžně udržovaného romanticky hrdinského nátěru z posledního dílu dramaticky vrcholící série (zde mmj. z neúprosné krvavé pomsty, kterou johanita Wolfram přesvědčeně a s nasazením vykonal, prokládaje ji modlitbami), mi autor ještě víc přiblížil měřítka doby, její zákonitosti, podněty k nejrůznějšímu (byť ne vždy srozumitelnému) uvažování a konání, i tehdejší zásady a hodnoty. Bavilo mě o tom číst i přemýšlet.
Díky (víc než osmeré) za hodiny skvělého čtení. Jsem zvědavá na další dění na Rohatci, nebo-li druhý díl s hrdinou Ondřejem. Těším se.
Cesta rytířů je završena.
Líbilo se mi, jak to vše dopadlo. Drsná doba dobrým koncům moc nepřeje. Hledání další životní etapy v tichu a stranou všeho politikaření, je možná to nejlepší řešení pro všechny. A v další autorově sérii se prý s rytíři opět tak trochu potkáme. Budu se těšit.
Jediné, co autorovi nemohu odpustit je podrobné a zbytečné připomínání událostí minulých dílů. Ať si to, co bylo, propána přečte každý čtenář sám v předchozích dílech, a autor ať nám nabídne větší porci akce a posun v ději. I proto se těším na novou sérii, protože tam opakování nebude.
Hrdinský epos o nesmrtelném drsně vtipném mstiteli. Přípomínalo mi to film s Arnoldem Schwarzeneggerem Commando.
Séria sa dočkala fajnového záveru. Po miernom sklamaní z predposledného dielu som si tento užil na maximum. Možno aj prospelo, že som si dal od pána Niedla dočasnú pauzu. K týmto príbehom patrí istá naivita a supermanstvo istých hrdinov a nemá zmysel jej to vyčítať. Stále ide najmä o historické dobrodružstvo a fandenie hrdinom. Žiadne ťažká filozofia, psychológia, citové a vzťahové rozbory. Niedl nie je Sienkewicz, ani Hesse. A keď padne životná múdrosť, je patrične obalená ľahkou nadsázkou alebo vtipom. S týmto autorom určite pôjdem znova niekedy niekde pfolít kfev ;))
Začít s knihou - sérii od konce, to se mi stává :-), ale mám chuť si tuto sérii přečíst celou. Nemohla jsem se odtrhnout od příběhu. A navíc se něco více dovědět z historie.
Prvních asi 100 stran bylo pomalejších, znovu jsem si připomínala další a další jména z minulých dílů a jména nová, ale pak už pan spisovatel rozjel příběh. Jan Lucemburský je už unavený nebo spíš znechucený, ani jako král už pořádně nevládne, ale je tu ještě náš Wolfram a jeho přítel Beneš, praví a čestní rytíři, kteří obhajují pravdu a právo a trestají ničemy. No ale Eliška Rejčka mě svým chováním překvapila, tak trošku potvora, řekla bych. Pěkné, napínavé čtení s troškou humorných poznámek a ještě si oprášíme některé vědomosti z historie.
Závěrečný díl série "Rytíři z Vřesova" jsem opět zhltla jako krvavou malinu. Opět nechybí akce a napětí, příběh nám opět přiblíží historická fakta a nelehký život na začátku 14.století v Čechách, kdy člověk nikdy nevěděl, jestli ten dnešní den není také jeho poslední. Příběhy hlavních hrdinů jsou opět úzce propojené a vykrystalizovaly v oddanost, spolehlivost, čestnost a nezlomné přátelství, což se nedá říci o většině dalších postav. Celou dobu jsem se strašně bála, aby někdo neublížil mému největšímu oblíbenci série Fratellovi :-) Už se těším na další navazující ságu Františka Niedla Ondřej z Rohatce.
Náhodně došlo k výběru této knihy po historickém románu Ludmily Vaňkové "Žena pro třetího krále", jenž z jiného úhlu pohledu na královnu Rejčku si do své série zapsal František Niedl.
"Cesty rytířů" je závěrečný díl, v němž královny své pletichy koncentrují na moc - za vším hledej ženu.
Každá postava je svébytná osobnost se svými city, záludnostmi, láskou i oddaností.
Rytířství bylo znakem pro ušlechtilost.
Jako vždy super.
(SPOILER) I tahle zatím poslední kniha celé série se mi četla moc dobře. Stále se něco dělo a události měly spád. Ačkoli se stali smutné věci, především smrt osoby Wolframovu srdci nejbližší, právě tyto události představovaly nejvýraznější dějovou linii. V duchu filmu 96 hodin s Liamem Neesonem se Wolfram chopil pomsty s důrazem a vervou sobě vlastním. Viníci poznali nesmlouvavost i ostrost meče tohoto středověkého reka. Budu doufat, že se rytíři z Vřesova a Olšové ještě alespoň v jedné knize objeví.
Tak doufam, ze se nejedna o posledni dil. Nebo mi neco uniklo? To by byla skoda, moc sei mi tahle serie libi.
Série sice nepatří mezi nejnáročnější historické epopeje, ale je čtivá. Škoda jen, že si autor nepamatuje, co napsal v předchozích dílech (například z klisny Matěje Čáka se po pár dílech stane hřebec apod.). Chyby to jsou sice drobné, ale rušivé.
Opět skvělé čtení, doufám že se dočkám dalšího dílu.......líbí se mi, jak se prolíná zápletka s historií......pohodové čtení
(SPOILER) I když smutný (smrt Eleonory), přesto skvělý díl. Snad ne úplně poslední. Moc ráda bych si přečetla jak to bylo, když se po roce a půl Wolfram vrátil z Rhodosu....
Opäť výborné čítanie.... oddychové, historické, dobrodružné, vtipné... až na jednu udalosť, ale to si už musíte prečítať sami...:-)...dúfam, že séria nekončí....
14. století rytíři Jan Lucemburský, král český Jindřich z Lipé, 1275-1329 historické romány
2006 | Čtvrtý králův pes |
2012 | Platnéř |
2012 | Útěk do pekel |
2013 | Čas vlků |
2016 | Rytíři z Vřesova |
Poslední díl série byl stejně dobrý jako předchozí, napínavý, poutavý… i v naší době by se rytíř Wolframova typu moc hodil, škoda, že takoví jsou jenom v knížkách, každopádně díky aspoň za to, pane Niedle!