Útěk do pekel přehled

Útěk do pekel https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113426/bmid_utek-do-pekel-l1G-113426.jpg 4 300 300

Pavel Vencl série

1. díl >

Pavel Vencl sice vystudoval filozofii, ale samotné studium mu mnoho neříkalo. Tou nejužitečnější školou mu byl vždy život. Proplouvá jím jako profesionální karbaník, boxuje s přáteli v klubu na Žižkově a jeho náručí prošla řada dívek. 15. březen 1939, první den okupace, ho zastihne u milenky Katy. Byl by rád, kdyby se mu následující události v okupovaném Československu vyhnuly, ale brzy zjistí, že to není možné. Svoji situaci se rozhodne vyřešit útěkem. Opustí svoji matku, kamarády i milenky a přes Alpy se dostává nejdříve do neutrálního Švýcarska, poté do Francie, Anglie a jeho cesta pokračuje i za oceánem, kde také potká svoji životní lásku Inéz. Kvůli své konfliktní povaze se mnohdy dostává do značně dramatických situací, na vlastní kůži poznává různé způsoby brutality, ať už od mocenských složek států, nebo přímo od spoluvězňů. Je cynický, arogantní, pohrdá lidmi a neváhá zabít, přesto díky své inteligenci, nadhledu, břitkému smyslu pro humor a notné dávce štěstí dokáže přežít v každé situaci… Útěk do pekel je v české literatuře naprosto ojedinělou knihou, srovnatelnou jen s nejlepšími evropskými a světovými romány. Knihou nabitou dějem, vzrušením a kaskádou nepředvídatelných událostí, které čtenáře vtáhnou do děje a nenechají ho vydechnout do posledního řádku.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Útěk do pekel. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (79)

mythos91
30.04.2024 5 z 5

Román na pozadí druhé světové války, kterým pan Niedl vypráví život jednoho obyčejného floutka ze Žižkova se mi od začátku čtení jaksi dostal pod kůži svou jinakostí. Pavel Vencl vystudoval filosofii, nicméně způsob života, který vede se nachází úplně jinde, než si člověk představí pod slovem filosof. Karetní hráč, milovník žen, boxer, ale i obratný mluvka... to je hlavní postava. Čtenář putuje společně s cynickým hlavním hrdinou, který neustále prchá před válkou a její zlobou. Dostává se tak za hranice Československa nejen po Evropě, ale i do Ameriky. Problémy si však našeho hrdinu i díky jeho nediplomatické povaze tak nějak nacházejí sami. Povedené dílo kde je znázorněna nelehká doba s tvrdými osudy lidí v ní žijícími.

mataj
21.04.2024 5 z 5

Pavel Vencl - karbaník, boxer, absolvent filozofie, ale hlavně cynik a arogantní "mizera", kterému nechybí inteligence a humor. Když na začátku války dostane kvůli svému částečně německému původu pouze dvě možnosti, jak přežít v okupovaném Československu, nevybere si ani nástup do německé armády, ani do lágru a dá se na útěk. A právě útěk se stane jakýmsi symbolem jeho života. Jeho cesta, která není vůbec jednoduchá a často mu půjde o život, vede přes Švýcarsko, Francii, Anglii, Spojené státy a Argentinu. A všude se díky své povaze nakonec stejně dostane do problému a prchá dál.


Peter73
17.02.2024 5 z 5

Neobyčajne obyčajný a obyčajne neobyčajný príbeh. F.Niedl nám naservíroval vynikajúci príbeh Pavla Vencla, Žižkovana, ktorý uteká z Protektorátu a pred nemeckou agresiou. Pavel je "karbaník" a táto neresť ho niečo stojí. Jeho postava sa pohybuje po hrane, je slušne agresívny, pomstychtivý, ješitný, vzdelaný a tak trochu pohodlný - kto by si takúto postavu neobľúbil ? Jeho anabáza začína útekom cez Rakúsko do Švajčiarska, Francúzska, Anglicka, USA, Argentíny a nazad do Čiech. Spoločnosť mu robia karty a jeho päste. Perfektný príbeh, aj keď je miestami k hlavnej postave krutý, ale taký je život. Kľudne toto by mohol byť príbeh nejakého ozajstné Pavla. TOP príbeh z čias druhej svetovej vojny, u mňa plný počet bodov.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Útěk do pekel v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených396x
ve Čtenářské výzvě25x
v Doporučených43x
v Knihotéce165x
v Chystám se číst138x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech3x