Láska ve dnech vášní
Lawrence Ferlinghetti (p)
L. Ferlinghetti je básník, který má rád Paříž, k níž neodmyslitelně patří poezie, láska i revoluce. Ústřední téma této knihy je dějově zasazené do Paříže v době studentských bouří v roce 1968. Konflikt mezi Láskou – revoluční myšlenkou a Láskou – citem.
Literatura světová Novely
Vydáno: 1996 , MaťaOriginální název:
Love in the Days of Rage, 1988
skvělá kniha od legendy Lawrence Ferlinghetti popisující revoluční Paříž 1968 užasna knížka nechápu to špatné hodnocení
Viz komentář uživatele Buchwurm - i pro mě příliš básnický a intelektuální jazyk, který nedokážu ocenit a kniha se tím pro mě stala špatně čitelnou i čtivou.
Na moj vkus az trochu moc basnicky jazyk a vasni mozno az privela ;-), clovek by cakal, ze ludia v ich veku budu na zivot nahliadat trosku pragmatickejsie - ale inak zaujimave.
Kniha se svým kouzlem, úžasnou pasáží popisující vývoj vytvarného umění, básnický jazyk (protože básnící umí nejlíp psát i prózu, viz Hrabal, Proust, Kerouac,...), postavou anarchistického bankéře, umělkyně-malířky, jejíž pokojík je vyzdoben malbami Henriho Rousseau, hromady slavných děl, obrazů, že on ten Ferlinghetti taky maluje?,...
Spousta mi toho utekla, a il est necessaire de relirer.
(jako ukázka toho, že občas to s tou fráninou Lawrence přehnal)
Škoda, že jsem to místy úplně nepochopila. Není to chyba autora, ale moje, ale přesto 4 hvězdy, jinak bych dala 5.. Snad to podruhé bude lepší a hodnocení změním..
1962 | Lunapark v hlavě |
1987 | Horoskop orloje |
1984 | Čtu báseň, která nekončí |
1967 | Obeznámeni s nocí |
1995 | Nahý anjel – antológia beatnickej poézie |
Paříž, revoluce a vzplanutí dvou duší co zdánlivě stojí na opačných stranách barikád.
Zkusím i autorovy básně.