Četnické příběhy aneb Případy z pátrací služby
Michal Dlouhý
Případy z pátrací služby představují soubor krátkých povídek volně navazujících na již vydané Záhadné historky z pátrací služby. Povídky jsou zpracovány na základě skutečných kriminálních činů, s jejichž řešením se při výkonu pátrací služby potýkali příslušníci československého četnického sboru.
21.07.2022
Krátké kapitoly, 31 příběhů, pohodové, příjemné čtení třeba do vlaku nebo ke kávě. Doporučuji
04.09.2014
Bylo to velmi napínavé a poučné. Fascinuje mě jaké byli tresty za první světové války a jaké jsou teď. Ty tresty bych některé vrátila.
(SPOILER) Tři desítky reálných kriminálních případů, na jejichž vyřešení se podílely četnické pátrací stanice. Pan Dlouhý opět zařadil případy ze všech částí ČSR: Čech, Moravy, Slezska, Slovenska a Podkarpatské Rusi. Vybrané případy jsou různé, vedle vražd, znásilnění či nelegálního vyhánění plodů, se čtenář dozví o kuriózních kauzách, např. o zloději specializujícím se na kradení medu z včelínů, o mladíkovi, který ukradl několik mladých stromků nebo nelegálním obchodování s umělými sladidly. Kuriózní je také případ tří samostatně "pracujících" žhářů v Trhových Svinech v roce 1923. Tři z nemnoha vražd se udály na střední Moravě (31. 10. 1918 byl ve vinarském lese zastřelen četník ze stanice v Předmostí, nešťastné zabití školáka u Potštátu v roce 1931, v roce 1935 plumlovští četníci vyřešili vraždu hajného Bílka). Do pátrání po zločincích se na Podkarpatské Rusi v roce 1935 zapojilo i letadlo, další případ popisuje výraznou pomoc rozhlasu při pátrání a jiné dva demonstrují užitečnost pátracího psa. Všechny případy jsou velmi čtivé a rozhodně mě nenudily.