Chilli kuchařka pro labužníky
Jan Pavlas
![Chilli kuchařka pro labužníky Chilli kuchařka pro labužníky](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/243108/bmid_chilli-kucharka-pro-labuzniky-243108.jpg?v=1539034097)
Chilli papričky se v současné době setkávají se stále vyšší popularitou, a to hlavně díky svému pozitivnímu vlivu na lidské zdraví. Kuchařka obsahuje originální recepty nejen na domácí chilli omáčky a pasty, ochucené oleje a džemy či marmelády, ale i na pokrmy od polévek přes masitá jídla až k dezertům. Pro zapřisáhlé labužníky je mimo jiné určena kapitola o hmyzí kuchyni.... celý text
Přidat komentář
![Jaruš7 Jaruš7](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/140643/m_140643-rwF.jpg?v=1505109777)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Trochu nauky - kapsaicin v chilli papričkách je rozpustný v tucích a alkoholu. Zamezuje ztučnění tepen, snižuje hladinu cholesterolu a velmi příznivě působí na krevní oběh, ředí krev a zamezuje vzniku krevních sraženin (trombóza, infarkt, mozková mrtvice), pročistí dutiny i ústrojí, potivým efektem pročistí pokožku.
Kajenské papričky ve skleníku mi bohatě plodí a tak knížka byla inspirací, co s tím nadělením.
Jako dárek to ocení každý, ale dodat k tomu recept, to je pak dárek, který i pobaví. Ten z dovolené si zaslouží být v povídce, to až někdy.
Kromě hmyzí kuchyně, jsem byla ochotná zkusit ledacos, takže favoritem se mi kromě past a omáček, do mas, i sladkých dezertů jeví " Smažené plněné sýrem."
Z chilli receptů mých vlastních (není v knize) pro dokonalost požitku můj tip Hřejivá vločka : do rozehřátého chilli oleje, slaniny nakrájené na ždibce vsypu ovesné vločky, přiměřeně osmahnu, osolím, (něco sojovky, pepře, a sušený česnek) nemusí být vše, ale vydá za vše, jo, když někdy mlsná dohoní lenoru, pak výsledek může být i skvělý. :-)
![Poeta.kno Poeta.kno](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/204770/204770.jpg?v=1506875066)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moje nejoblíbenější kuchařka. Každý milovník pálivého, kt nemá problém si doma sám uvařit by ji doma měl mít!
![jaskr jaskr](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Recepty dobré, zvlášť na chilli omáčky. Celková spokojenost, jen dvě drobné výtky. Na konci je několik stran receptů na přípravu hmyzu. Jako zajímavost dobré, ale myslím, že v našich podmínkách to moc lidí nevyužije a raději bych tam měl víc receptů z běžnějších surovin. V části knihy jsou recepty na hlavní jídla. Bohužel většina z nich počítá a s tím, že jste si připravili omáčky z první části knihy. Tzn. pokud chcete vařit podle receptu a nemáte omáčku, musíte si ji buď připravit nebo improvizovat. Uvítal bych více receptů bez použití chilli omáček. Ale pokud máte rádi ostrá jídla, mohu tuto kuchařku doporučit, nejdete v ní vše od mírně pikantních po extrémní pálivost. A nic podobného se mi v češtině nepovedlo najít.
Co se týká chilli, asi průkopnická kniha, příprava omáček a dochucovadel. Připravuji podle této kuchařky některé, například Slunce ve skle. Uvítal bych rozšíření části o samotných chilli papričkách a omáček, jen v mexické kuchyni exitují deítky sals. Kuchařka moc hodnotná není a nepřipravuji z ní prakticky nic, abych to trochu zlehčil: stačilo by vzít normální kuchařku a přidat ke každému receptu chilli a je to. Což si myslím, že je trochu málo na to aby to zabíralo polovinu knihy. Proto dávám polovinu hvězdiček.