Chilli kuchařka pro labužníky
Jan Pavlas
Chilli papričky se v současné době setkávají se stále vyšší popularitou, a to hlavně díky svému pozitivnímu vlivu na lidské zdraví. Kuchařka obsahuje originální recepty nejen na domácí chilli omáčky a pasty, ochucené oleje a džemy či marmelády, ale i na pokrmy od polévek přes masitá jídla až k dezertům. Pro zapřisáhlé labužníky je mimo jiné určena kapitola o hmyzí kuchyni.... celý text
Přidat komentář
Trochu nauky - kapsaicin v chilli papričkách je rozpustný v tucích a alkoholu. Zamezuje ztučnění tepen, snižuje hladinu cholesterolu a velmi příznivě působí na krevní oběh, ředí krev a zamezuje vzniku krevních sraženin (trombóza, infarkt, mozková mrtvice), pročistí dutiny i ústrojí, potivým efektem pročistí pokožku.
Kajenské papričky ve skleníku mi bohatě plodí a tak knížka byla inspirací, co s tím nadělením.
Jako dárek to ocení každý, ale dodat k tomu recept, to je pak dárek, který i pobaví. Ten z dovolené si zaslouží být v povídce, to až někdy.
Kromě hmyzí kuchyně, jsem byla ochotná zkusit ledacos, takže favoritem se mi kromě past a omáček, do mas, i sladkých dezertů jeví " Smažené plněné sýrem."
Z chilli receptů mých vlastních (není v knize) pro dokonalost požitku můj tip Hřejivá vločka : do rozehřátého chilli oleje, slaniny nakrájené na ždibce vsypu ovesné vločky, přiměřeně osmahnu, osolím, (něco sojovky, pepře, a sušený česnek) nemusí být vše, ale vydá za vše, jo, když někdy mlsná dohoní lenoru, pak výsledek může být i skvělý. :-)
Moje nejoblíbenější kuchařka. Každý milovník pálivého, kt nemá problém si doma sám uvařit by ji doma měl mít!
Recepty dobré, zvlášť na chilli omáčky. Celková spokojenost, jen dvě drobné výtky. Na konci je několik stran receptů na přípravu hmyzu. Jako zajímavost dobré, ale myslím, že v našich podmínkách to moc lidí nevyužije a raději bych tam měl víc receptů z běžnějších surovin. V části knihy jsou recepty na hlavní jídla. Bohužel většina z nich počítá a s tím, že jste si připravili omáčky z první části knihy. Tzn. pokud chcete vařit podle receptu a nemáte omáčku, musíte si ji buď připravit nebo improvizovat. Uvítal bych více receptů bez použití chilli omáček. Ale pokud máte rádi ostrá jídla, mohu tuto kuchařku doporučit, nejdete v ní vše od mírně pikantních po extrémní pálivost. A nic podobného se mi v češtině nepovedlo najít.
Co se týká chilli, asi průkopnická kniha, příprava omáček a dochucovadel. Připravuji podle této kuchařky některé, například Slunce ve skle. Uvítal bych rozšíření části o samotných chilli papričkách a omáček, jen v mexické kuchyni exitují deítky sals. Kuchařka moc hodnotná není a nepřipravuji z ní prakticky nic, abych to trochu zlehčil: stačilo by vzít normální kuchařku a přidat ke každému receptu chilli a je to. Což si myslím, že je trochu málo na to aby to zabíralo polovinu knihy. Proto dávám polovinu hvězdiček.