Chobotnice z Čertovky
Ota Hofman
Vtipné vyprávění o dvou dětech z Prahy, které si z neznámé hmoty vymodelují dvě malé chobotničky. „Modrej“ a „Zelená“,jak je pojmenovaly, mají zvláštní schopnosti, kterými své dětské stvořitele pobaví, ale často jim i pořádně zkomplikují život. Když lehce stěhují nábytek, tak je to legrace, ale když začnou půlit televize nebo slízávat písmenka při čtení, to už je horší.... celý text
Tieto knihy u nas doma nemohli chybat. Nakupovalo sa stylom, Jeeeeee to je z toho filmu!!! Kuup mi to mamaaaa!!! Akoze vzdy je lepsie raz vidiet ako dva krat citat, ale popularita tych knih je nesporna a kazdy mal doma Pana Taua, Macha a Sebestovou, Arabelu..., aby mohol citat kym to zas na vianoce televizia nezaradi. :) Boli to vdacne darceky detom. Zoberte si ze to bol cas, kedy sa s fotkami Vinnetua a plagatmi z casaku STOP veselo v skole obchodovalo.
Stejně jako u Lucie, postrach ulice si myslím, že filmová verze je prostě lepší. Myslím, že především pro mladší děti není knížka moc zajímavá. Díky formě vyprávění se v tom mohou děti trošku ztrácet.
Knihu jsem tenkrát četl na základní škole kvůli čtenářskému deníku. Dobrodružství dvou notoricky známých "modelínových chobotniček", které netřeba zde přibližovat, či připomínat... Tenkrát jsem hlavně ocenil to "napínavé sci-fi pro děti" v pozadí. :)
Kniha je docela pěkná,ale seriál je tentokrát o něco lepší.Čas od času si knihu ale přečtu,protože se mi příběh líbí a také protože moje vnučka Zuzanka to chtěla také přečíst.A tak jsem se do toho zase dal a knihu jsem přečetl i s ní a docela to zase po letech šlo.
Znám filmovou verzi a díky časovému nedostatku a nesplnění knižní výzvy jsem si vybrala tuto knihu a myslím, že autor to pojat i čtivě, až na některé zbytečné části (velmi nezáživné) i když k ději asi patří. Byla jsem však i překvapena, že některé informace nesedí s filmovou verzí (např. první vyjadřovaní "placek") a kniha také končí malinko jinak.
Autor se snažil psát z pohledu dvou dětí, řekla bych, že mu to i šlo, až na to, že mi tam chyběly gramatické chyby a tak - Honzík druhá třída, Eva pátá.
Jinak skvělé odpočinkové čtení.
1987 | Útěk |
2009 | Chobotnice z Čertovky |
1998 | Lucie, postrach ulice |
2008 | Návštěvníci |
1990 | Pan Tau a tisíc zázraků |
Občas čtu své oblíbené knihy z dětství.
Stále se mi líbí.