Chodba končí ve tmě
Zvonimír Šupich
Chlapecký román o prázdninovém dobrodružství pražského školáka v podhorském městečku, který se účastní odkrývání tajemného pokladu. Příběh jej dovádí k závěru, že pravým pokladem je vznik hlubokého přátelství.
Celkem sympatická dobrodružná knížka nejdřív o hledání přátel, pak o hledání pokladu. Dobrodružství i příběh byly fajn. Jen mi vadilo, že místy to je psané jako nějaká příručka pro správné hochy - návod na hry v místnosti, přílišné přemítání o svědomí... Je to fajn, ale to, co bývá v jiných knihách jako skryté ponaučení, je tady moc okaté. Trochu podceňování čtenáře. Ale přečetla jsem to ráda.
Knihu mi půjčil kolega, bylo to oddechové počtení, něco na způsob Foglarovek. Kniha se mi líbila.
V prázdninovém příběhu autor skloubil své zkušenosti sportovního redaktora a skauta. I když v době normalizace nemohl psát přímo o skautech, tak forma, jakou kluci prožívali dobrodružství a jak se chovali k přírodě a v ní, odkazuje na skautské hnutí.
Poprvé knížka vyšla v r. 1976. Příležitostně bych rád vydání srovnal, protože ve vydání z r. 1988 autor zmiňuje dobu nejen prostřednictvím sportovců (Bubka), ale i zpěváků (Pavel Horňák :-) ), nebo pomocí filmových postav (Rumburak). Nepamatoval jsem si jméno Steve Owett.
V dětství jsem tuhle knížku vyšmátrala někde v antikvariátu a po letech se k ní pak vrátila. Taková typická dětská prázdninovka, ale bylo to příjemné čtení.
1988 | Chodba končí ve tmě |
1981 | Československá spartakiáda 1980 |
1986 | Zátopek a ti druzí |
1977 | Olympijské hry 1976 |
1982 | Giganti světového sportu |
Je to už zastaralé, ale nevadí. Hezké kamarádství a dobrodružství, spíš pro kluky tak od 11 let.