Chřestýš Callahan
Juraj Červenák
Když Chřestýš Callahan tasí kolt, štvanci padají po tuctech. Fantasy western autora cyklů Černokněžník, Bohatýr, Bivoj a Dobrodružství kapitána Báthoryho. Meče vystřídaly kolty, ale jedno se nezměnilo – příběhy nabité drsnou akcí. Od fantasy westernu okořeněného hororem se neodtrhnete. Meče tentokrát vystřídaly kolty, ale jedno se nezměnilo – stále tu jsou příběhy nabité drsnou akcí. Divoký západ, vyprahlé arizonské pohraničí, bandité, nájemní vrazi, děvky a indiánští hrdlořezové. Lovec hlav Callahan brousí divočinou, rty popraskané jako vysušené bahno na březích Rio Pecos. Když tasí kolt, bandité a další chátra padají jak mouchy. Ale jednoho dne se objeví další protivník: démoni, kteří se živí lidskou krví, přízraky ze starých chrámů, mrtví, kteří odmítají žít v hrobech a čekají a číhají… Poradí si Callahan i s tímhle nebezpečím?... celý text
Povídky Literatura slovenská Fantasy
Vydáno: 2023 , TympanumInterpreti: Vasil Fridrich
Nie také dobré ako ostatné autorove knihy, ale stále výborné. Správna westernová atmosféra a do toho duchárska zápletka ako z Aktov X. Suché hlášky Callahana a nesmierne vtipné narážky na klasické indiánky. (Barker! :-D) Je vidieť, že sa Červenák pri písaní dobre bavil a na mňa to zabralo - bavila som sa pri čítaní spolu s ním. Príjemné odpočinkové dobrodružné čítanie vhodné pre všetkých, ktorí ešte stále milujú mayovky a bavia sa pri Indianovi Jonesovi. ;)
Je fakt, že si Červenák za ty roky co píše vypěstoval cit pro vykreslení hlavního hrdiny. Chřestýš je sice pravděpodobně největší parchant z plejády jeho hrdinů, ale i tak je to sympaťák a autor se musel při psaní jeho příběhů celkem bavit. Všechny povídky jsou celkem nenáročná a odpočinková záležitost a pro mě je celkem zajímavé sledovat Červenákův odklon od slovanské fantasy.
Co se jednotlivých povídek týče:
Deštivá noc v Boot Hillu - asi nejslabší článek téhle sbírky. Na můj vkus příliš brutální a rychlá, takže se děj nemá čas pořádně rozvinout.
Brána duchů - je naopak nejlepší. Povídka začíná takřka jako klasický western a postupně se přehoupne do skoro Conanovské fantasy.
Naděje umírá předposlední - celkem atraktivní záležitost. Jediná výtka je přítomnost řady známých postav divokého západu, kteří mi tam prostě neseděli.
Vzhledem k předchozí knize, Sekera z bronzu, rouno ze zlata, kterou jsem od Červenáka četl, velké zklamání. Do poloviny knihy jsem nevěděl, jestli čtu sbírku povídek sestejným hrdinou, nebo se na konci dočkám nějaké pointy. Ta prostřední mne vyloženě nebavila. Třetí hvězdičku dávám jen za občasné vtipné hlášky a přirovnání.
Knihu jsem zmákl za dva večery.Málem jsem zaspal do práce.
Konečně jsme se dozvěděli jaký byl ve skutečnosti Vinetou a Old Shatterhand.
Knize můžu vytknout jen jedinou věc,že je tak zatraceně krátká.
Povídky na začátku a na konci vynikající, prostřední novela trochu slabší. Stejně jako u Sekery z bronzu, rouna ze zlata je na ní poznat, že vyšla na pokračování, příběh je takový rozháraný a má to dost hluchých míst. Jako celek je to však vynikající zábava, přecijen to psal Červenák :) Změnil prostředí, ale jeho rukopis je v tom pořád zatracené znát.
Western kombinovaný s Podzemní říší Jamese Rollinse a Bouří od Prestona a Childa. Troška rodriguezovské naturalistické poetiky, týkající se surrealistickeho cákání mozků a malinko hororu. Fajn akční nejen vlaková, velice zábavná oddychovka. No ale na zadek jsem si z toho nesedla. Každopádně Červenák dostane ještě šanci.
Ilustrace v knize jsou špičkové.
Jednohubka do vlaku, nic víc od toho neočekávat. Pár dobrých hlášek, potoky krve, sympatické postavy. Povedl se obal a ilustrace v knize. Ale jinak mě toto dílko tak úplně neuspokojilo....
Dobře čtivý western s fantasy a hororovými prvky. Potěšila narážka na OldShaterhanda a Vinetoua. Chřestýš jsi jde neomilně za svým cílem, a to jsou penize a touha přežít. kniha splnila má očekávání.
Nabijte do revolveru poctivé olovo, naládujte do brokovnic sekané stříbro a pojďte s Callahanem masakrovat desperáty západu i krvežíznivé indiánské démony. Odměnou vám bude spoustu akce u které se zaručeně nebudete nudit a až se s hromadou Chřestýšových cynických hlášek přebrodíte přes řeky plné krve, střev a rozstřelených mozků na poslední stránku, bude vám líto že tohle vynikající dobrodružství končí.
Část díla
2009 | Strážcové Varadínu |
2006 | Ocelové žezlo |
2015 | Ohnivé znamenie |
2017 | Vlk a dýka |
Parádní.. vynikající atmosféra + zajímavé postavy. Jenom mě trošku iritovalo to, že postavy úplně nevěděly, jestli maj mluvit obecně/ hanlivě anebo spisovně a přecházeli z jednoho na druhé.. no skoro pořád. Ale to je možná překladem?