Chumelenie
Jiří Kahoun
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Přečtená před lety.
Hezký příběh o tom, jak si zvířata mohou užívat štědře plných krmelců.
Krátké příběhy s ilustracemi se odehrávají
v době Vánoc
Překrásná knížka, kterou kdysi přinesl dcerce Ježíšek, je plná příběhů zvířecích rodin, které se odehrávají v období zimy a Vánoc.
* Hledala jsem pro synka před Vánoci nějakou pěknou knížku s krátkými příběhy - má necelé 3 roky. Mě až tak neoslovila, ale syna docela bavila, s velkým zájmem si prohlížel obrázky a chtěl číst pořád dál a dál, takže příběhy byly na něj až moc krátké :) V předvánočním čase, to ale bylo milé, pohodové čtení. Hodnotíme 4*.
Knihu jsme chtěli číst šestiletému před spaním před Vánoci. Ač máme jinou knihu pana Kahouna rádi a syn ji zbožňoval, tato nás vůbec neoslovila. Příběhy jsou krátké - to jsem myslela, že bude pozitivum i pro pozdější synkovo vlastní čtení. Jenže autor podle mne potřebuje větší prostor pro to, aby dostatečně rozvinul pointu a děj, takže příběhy působily neukončeně. Nebo tak, že se v nich vlastně nic nedělo, syn nedokázal vlastními slovy říct, o čem byly. Vánoční atmosféra na nás vůbec z knihy nedýchala. Syn nechtěl číst dál, ani mně nic takové společné čtení nedávalo, knihu jsme darovali někomu jinému.
I zvířátka si užívají sněhovou nadílku, vánoční přípravy a Štědrý den. Nevěříte? Přečtěte si Chumelení od Jiřího Kahouna – laskavé zvířecí pohádky o malých nezbedech, v jejichž chování poznáte vaše děti a možná i sami sebe. Příběhy jsou nadčasové, krátké a úsměvné, hodí se jako zimní či vánoční čtení, ať už pro nečtenáře, tak začínající čtenáře, ale klidně i rodiče a prarodiče, kteří si chtějí zavzpomínat na dětství a potěšit se laskavou knížkou. Pokud hledáte vhodnou knížku pro předškoláky, Kahounovými texty nemůžete šlápnout vedle, vždy nabídnou nadčasové, něžné a vtipné čtení. Podrobnosti si přečtěte v recenzi: https://knizkyzpaloucku.blogspot.com/2021/01/recenze-jiri-kahoun-chumeleni.html
Krátké, ale krásné příběhy o tom jak zvířátka prožívají jeden z nejslavnějších a nejlepších svátků v roce. Vánoce- vůně cukroví, stromů, medu a ořechů, dárky pod stromečkem a tajemný duch Vánoc to je pro každého kouzlo a nejen v době, kdy už jsme 20letí
Kniha pro předvánoční čas s krásnými obrázky. Koupila jsem ji vloni synovci pod stromeček. Ale před zabalením jsem si ji přečetla. Poněkolikáté.
Tato kniha se mi moc líbila a vůbec nevadí, že je to čtení pro děti a já to četla až jako dospělá. Jiří Kahoun do této knihy velmi hezky zapojil jistou dávku milého a nenáročného humoru, takže kniha nejen dětem, ale i dospělým vykouzlí úsměv na tvářích. Navíc ji zdobí moc pěkné ilustrace, které mne jednoduše okouzlily. Chumelení je napsáno velmi jednoduchým stylem, je to přeci jen dětská kniha, ale i tak jsem si to užila. Bylo to pro mne takové příjemné pohlazení po duši.
Po čertovské náloži v knize U všech čertů jsem sáhla i po této autorově knize, která měla děti pomoci převést do říše snů. Ale po čertovské knize mi tahle přišla velmi slabá. Příběhy jsou povětšinou tak krátké, že v nich nelze ani rozvinout pointu (jakoukoliv, natož hlubší), příběhy na sebe nijak nenavazují a nutno podotknout, že děti kniha taky zvlášť nebavila. Příběhy, které byly trošku delší a zajímavější, by se daly napočítat na prstech jedné ruky, ale díky bohu za ně. Věřím, že kniha si své fanoušky najde, ale mě nijak zvlášť neoslovila.
Krátké zvířecí pohádky se zimní a vánoční tématikou. Některé mírně vtipné, některé pocitově nedokončené. Celkově dost průměr. Mě to nebavilo, děti docela ano. Proto hvězda navíc.
Jedním slovem - hrozný. Takovou splácaninu jsem dlouho v ruce neměl. Kratičké příběhy co snad ani nejsou příběhy, protože než se něco stane tak je konec. Snad i dítě z páté třídy by dokázalo sepsat zajímavější příběhy s vánoční tématikou a bohatší slovní zásobou. Přečetl jsem cca třetinu, zbytek už jsem jen tak prolistoval, protože jsem na to neměl sílu. V tiráži napsáno, že pro čtenáře od 7 let. No, tam kde v sedmi věří na Ježíška (jako u nás), to musí být terno. Ještě, že jsme to nezkusili číst před spaním. To by bylo sakra improvizování a kamufláž, aby to neprasklo...
Pohádky jsou hodně krátké, takže žádný extra příběh nelze očekávat. Velmi mi vadilo, že v příbězích dárky dávají například babička, nebo teta se strýčkem, nikoli Ježíšek!!! Hodně pohádek jsem při předčítání musela za běhu upravovat, aby malý mohl dál věřit.
Tuto velice povedenou knihu od J. Kahouna jsem dostala na Vánoce a musím říct, že to byl můj nejlepší dárek toho roku. Hned na 1. Svátek vánoční jsem ji přečetla a velice pohodově mě naladila.
Tuhle knížku jsem jako 7letá hrozně zbožňovala. Dostala jsem ji k narozeninám a jakmile jsem dočetla nějakou knížku hned jsem se do ní pustila. Připadala mi jako super čtení pro děti a četla jsem jí s nadšením. Fakt se mi líbila a tak bych jinchtěla doporučit pro ty kteří milují zimu a Vánoce.
Knížka plná milých příběhů, která krátila "mým" dětem ve školce předvánoční čas. Líbila se nejen dětem, ale i mě.
Milá knížka, která se mi moc dobře předčítala a syna z velké části hodně bavila. O to příjemnější atmosféra u čtení dnes byla, že venku za okny chumelí a chumelí. :-)
Jak mám vlastně docela volnou ruku nad tím, co budu svým dětem předčítat, snažím se vybírat i to, co mě samotnou neunudí/nenaštve. Knížky Jiřího Kahouna jsou milé, dobře se čtou, jsou srozumitelné i menším dětem. Zimní knížka se líbila celé rodině.
2003 | Školník Kulda je jednička |
2002 | Příhody včelích medvídků |
2000 | Moucha roku |
2009 | O autech – Pohádky na čtyřech kolech |
2011 | Chumelení |
Krátké, milé příběhy s vánoční a zimní tematikou, v hlavní roli zvířátka z pole a lesa. Některé jsou hodně povedené, některé bohužel méně, jako kdyby došly nápady.