Cilčina cesta

Cilčina cesta
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493148/bmid_cilcina-cesta-eml-493148.png 4 1717 1717

Krása jí zachránila život – a odsoudila ji. V roce 1942, když bylo Cilce pouhých šestnáct let, odvedli ji do koncentračního tábora Osvětim -Březinka. Velitel Březinky Schwarzhuber si všiml jejích krásných, dlouhých vlasů a násilně ji oddělil od ostatních vězenkyň. Cilka rychle pochopila, že moc – dokonce i neochotně svěřená – znamená přežití. Za to, že spala s nepřítelem, byla po osvobození obviněna z kolaborace a poslána na Sibiř. Měla však na vybranou? Kde jsou morální hranice pro Cilku, která přišla do Osvětimi jako dítě? Ve vězeňském táboře na Sibiři musela Cilka čelit novým a děsivě povědomým hrozbám, včetně nechtěné pozornosti dozorců. Potom však zapůsobila na lékařku, a ta ji vzala pod ochranu. Cilka se začala starat o nemocné, usilovně o ně pečovala i v brutálních podmínkách. Cilka se denně potýkala se smrtí, čelila hrůzám, a přitom v sobě nacházela nekonečné zdroje sil. A když ošetřovala vězně Alexandra, zjistila, že i navzdory všemu, co prožila, v sobě dokáže najít i lásku. Cilka byla ten nejstatečnější člověk, jakého jsem kdy znal. Lale Sokolov, Tatér z Osvětimi... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: ekniha , CPress

Cilka's Journey, 2019

barusa.s
07.07.2020 5 z 5

Tato kniha mě chytila za srdce. Četla jsem knihu návazně po Tatérovi z Osvětimi,který ve mě zanechal hlubokou stopu. Ale Cilka to ještě prohloubila. Ačkoliv je děj uváděn v úvodu jako smyšlený, přesto si autorka dala velkou práci, aby vše bylo historický správně a dohledala maximum ze života Cilky. Kniha je velmi čtivě napsaná a byl velký problém se od ní odtrhnout. Ani si nedovedu představit, co musela hlavní hrdinka ve svém věku přestát. Toto byla první kniha, ve které jsem se dočetla více o gulazích a velmi mě to zasáhlo. Ty v konstruované procesy, nelidské podmínky a těžká práce, to si dnes jen těžko člověk dokáže představit. Proto smekám před všemi, kteří si tímto prošli...

kristyna.havlov
02.07.2020 5 z 5

Opravdu povedená kniha! Musím tleskat a dát klobouk dolu. Četla se lehce, opravdu jedním dechem. Nečetla jsem předtím navazující knihu Tatér z Osvětimi, ale dost o ní uvažuju. Opravdu dobře napsaná kniha, která mě četla za srdce. Byli tam pasáže, u kterých mi bylo hodně těžko, zvlášť mě dostávalo, že Cilka víc myslela na ostatní než na sebe - to mě chytlo u srdce. Doporučuji všem, kteří se zajímají o knihy z oblasti holocaustu, aby na tuto knihu nezapomněli.

Kačaba79
30.06.2020 5 z 5

Přečteno jedním dechem a moc Cilku obdivuji. Moc pěkně napsané.

sloninka
23.06.2020 5 z 5

Stejně jako Tatér ani Cilčina cesta nezklamala. Příběh, na který bude myslet ještě dlouho po dočtení poslední stránky.

Tyquick2
18.06.2020 4 z 5

Na rozdíl od "Tatéra" si tahle kniha na nic nehraje. Už v předmluvě autorka zmiňuje to, že je příběh vlastně z větší části smyšlený a přizpůsoben tak, aby se "líbil". Pravě proto se mi to prostě četlo líp a tak často jsem se u Cilčiny cesty nezasekával s mnoha otazníky v hlavě. Velké plus za doslov Owena Matthewse, našel jsem tam inspiraci na další čtivo. Přesvědčivě o jednu hvězdu víc než Tatér z Osvětimi.

mirinda973
17.06.2020 5 z 5

Myslela jsem, že knížka bude podobně jako Tatér o Osvětimy, ale téměř celý děj se odehrává v pracovním táboře v Rusku. Příšerné podmínky, ve kterých vězni "žili", náročná práce a nepředstavitelné klimatické poměry byly děsivé. Všichni známe historii koncentračních táborů, ale nahlédnout blíže do života v gulagách bylo alespoň pro mě novinkou. Velmi čtivá knížka, mohu jen doporučit.

Veronika_1998
15.06.2020 5 z 5

Cilčina cesta se mi více líbila než Tatér. Děj mě krásně vtáhl a já nemohla přestat číst. Jsem ráda, že jsem se dozvěděla i něco nového o osudech po válce, protože veškeré příběhy většinou končí 2. světovou válkou.

Veronika568
15.06.2020 5 z 5

Ještě hezčí a dojemnější než Tatér z Osvětimi. Kniha je sice na můj vkus delší, ale četla se sama. Byla krásně popsaná, několikrát jsem při čtení měla husí kůži a všem to moc doporučuji. Je až neuvěřitelné jak to probíhalo v koncentračních táborech i v gulagu. Každý asi tuší, že to nebylo nic hezkého, ale po přečtení knihy jsem jen koukala a nechápala co museli lidé v té době prožívat.

JupiterOnFire
14.06.2020 5 z 5

Tři slova....Úžasné a Obdivuhodné

Kalima206
14.06.2020 5 z 5

Hodnocení jen 89% proč?!

Kniha se čte jedním dechem. I když i já se musím přiznat, že asi po třetí kapitole sem chtěla knihu odložit, protože mi přišla hrozně drsná. Ale sem ráda, že sem se nenechala zastrašit a pokračovala v každé volné chvíli, co sem měla.

Opravdu strašné co se dělo, ale já osobně se hrozně obdivovala, jak se někteří lidé dokázali podržet v takových těžkých časech.
Za mě můžu jen doporučit a hodně uvažuji i o Tatérovi z Osvětimi..

Lemurka
13.06.2020 5 z 5

Knihu jsem četla jedním dechem, kruté přežívání věznů. Nic dřív jsem o gulagu nečetla. Na knihu budu ještě dlouho vzpomínat.
Teď ještě vyhledám v knihovně Tatéra, neb Cilku jsem četla jako první.

prochajda
12.06.2020 5 z 5

Cilčina cesta mě opravdu dostala, rozhodně víc než Tatér z Osvětimi. Německé Hitlerovy koncentrační tábory nebo Sovětské Stalinovy gulagy, obojí byly nelidské a otřesné systémy. Plynové komory nebo mráz, hlad a smrtící dřina, tolik milionů nevinných obětí. Můj obdiv před všemi, kteří ty hrůzy přežili.

Nedomova.em
10.06.2020 5 z 5

Musím souhlasit, že pokračování Tatéra z Osvětimi - tedy Cilčina cesta - mě chytil za srdce více. Zde již autorka otevřeně přiznala, že příběh byl poupraven tak, aby se líbil a taky kvůli tomu, že neměla tolik reálných informací o jejím životě jako od Laleho. Přišlo mi velice nespravedlivé, že byla komunisty dívka odsouzena za kolaboraci s nacisty k 15 letům v gulagu na Sibiři. Byla obviněna, že byla jejich "nevestkou", ale jak bychom se zachovali my na jejím místě? Vždyť jí bylo teprve 16 let. A nedělali i všichni ostatní vše jen proto, aby přežili? A když konečně přišlo osvobození, její cesta ke svobodě se bohužel opět nekonala. Prožila tak kolem 15 letech v zajetí, které vlastně nemělo důvod... Chci jen rict, ze obdivuji všechny, kteří se čímkoliv během 2. sv. v. a následně minulého režimu, plného manipulace a vykonstruovanych procesů museli projít něčím špatným a všem vzdávám úctu a respekt. Jsem ráda, že Cilka přežila i gulag a našla si lásku svého života.

hanka616
10.06.2020 5 z 5

Cilčina cesta se mi líbila mnohem víc než Tatér z Osvětimi. A to přesto, že byla mnohem drsnější a smutnější. Chvílemi jsem se snažila vžít se do toho, co Cilka prožívala, ale to prostě není možné. Budete si říkat, jak strašné to bylo, ale myslím, že vůbec nikdo z nás nemá ani malou představu o tom, jaké to bylo ve skutečnosti.

kachnat
08.06.2020 5 z 5

Knihu jsme přečetla jedním dechem. Čekala jsem ženský pohled na Osvětim, který byl jen nastíněný pár odstavci a kniha vlastně byla o tom, co se s Cilkou stalo po válce, ale i tak mě příběh pohltil. Velmi silný a smutný příběh. Stejně jako Tatér s Osvětimi mě ten příběh prostě dostal.

josska
07.06.2020 5 z 5

Knihu jsem četla hned po Tatérovi,,z toho jsem měla smíšené pocity..ale Cilčina cesta,,,to bylo něco uplně jiného,,,čtívé,napínavé,.smutné,,husina,slzy,byla moc statečná a odvážná,,,,kniha se moc povedla a určitě na ni nezapomenu,,,,

JaKa1974
05.06.2020 5 z 5

Nádherná kniha, silný příběh, mrazí mě to, že je skutečný. Nepochopitelné, co člověk dokáže dělat ošklivého a co člověk vydrží.

Arlienen
04.06.2020 2 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Byla čtivá stejně jako Tatér z Osvětimi. Bohužel u této knihy se mi zdálo, že fikce prěbijí ten skutečný příběh Cilky.
Cilka byla pro mě sympatická. Nemohu uvěřit, že přišla do Osvětimi tak mladá a musela prožít všechny ty zlé věci, které ji nezlomily. Byla to silná žena, která musela dospět hodně rychle a přežít hned dvě vězení, ze kterých dokázala odejít se vztyčenou hlavou.

jituliste
04.06.2020 5 z 5

Kniha na mě zapůsobila mnohem silněji než Tatér, byla více propracovaná, střípky z dětství a Březinky dokreslovaly Cilčiny pocity. Čtivá, těžko se odkládala, takže jsem ji doslova zhltla. A Cilka sama o sobě neuvěřitelná osoba, nerozumím tomu, jak mohla všechno překonat. Hrůzná doba, válečná i poválečná, která ukradla "těm šťastnějším", kterým se podařilo vůbec přežít, část života.

katerina3223
02.06.2020 5 z 5

Cilčina cesta je pokračování knihy tatér z osvětimy, budete číst pokračování Cilky, co se ji stalo, když osvětim skončila, neměla to vůbec lehké, ´člověk zjistí, jak Cilka je velice silnou osobností.