Cilčina cesta
Heather Morris
Tatér z Osvětimi / Tetovač z Auschwitzu série
Krása jí zachránila život – a odsoudila ji. V roce 1942, když bylo Cilce pouhých šestnáct let, odvedli ji do koncentračního tábora Osvětim -Březinka. Velitel Březinky Schwarzhuber si všiml jejích krásných, dlouhých vlasů a násilně ji oddělil od ostatních vězenkyň. Cilka rychle pochopila, že moc – dokonce i neochotně svěřená – znamená přežití. Za to, že spala s nepřítelem, byla po osvobození obviněna z kolaborace a poslána na Sibiř. Měla však na vybranou? Kde jsou morální hranice pro Cilku, která přišla do Osvětimi jako dítě? Ve vězeňském táboře na Sibiři musela Cilka čelit novým a děsivě povědomým hrozbám, včetně nechtěné pozornosti dozorců. Potom však zapůsobila na lékařku, a ta ji vzala pod ochranu. Cilka se začala starat o nemocné, usilovně o ně pečovala i v brutálních podmínkách. Cilka se denně potýkala se smrtí, čelila hrůzám, a přitom v sobě nacházela nekonečné zdroje sil. A když ošetřovala vězně Alexandra, zjistila, že i navzdory všemu, co prožila, v sobě dokáže najít i lásku. Cilka byla ten nejstatečnější člověk, jakého jsem kdy znal. Lale Sokolov, Tatér z Osvětimi... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2019 , CPressOriginální název:
Cilka's Journey, 2019
Velmi silný příběh, tak jako každý příběh z tak hrozných míst, jako jsou koncentrační tábory a gulagy. Kniha je napsána krásně, poutavě. Příběh je chvílemi až neuvěřitelný, takové to malé štěstí v neštěstí (to, že přežila zával aj.). Cilka byla opravdu silná a odvážná osobnost a to se mi na knize moc líbilo, ten obdiv k postavě. Podmínky, ve kterých ona a ostatní vězni žili, byly nelidské a jen těžko představitelné. Většina z nás by to nepřežila, proto Cilku obdivuji.
A také obdivuji autorku, která si dala takovou práci s hledáním informací, s rozhovory a cestováním za poznáním tohoto neuvěřitelného příběhu. Doporučuji!
Krásně napsáno, knihu jsem přečetla jedním dechem. Po přečtení jsem si vyhledávala i další informace a fotografie z té doby.
Krásná,ale hrozně smutná knížka.Vůbec si nedokážu představit jak to mohl někdo zvládnout a přežít.
Cilka přežila tolik hrůz a nespravedlností, že si to podle mě nikdo nedokážeme v dnešní zhýčkané době vůbec představit. Nenechala se zlomit, žádným režimem ani vězením. Hodně na mě zapůsobil doslov této knížky, ale v samotném příběhu jsem měla od půlky lehký pocit, že teď už je to jen autorčina fantazie a potřebuje pár stránek zaplnit.
Volné pokračování Tatéra z Osvětimi, které se věnuje příběhu Cilky. Hrůzné zážitky 2 totalitních režimů.
Příběhy z této doby ve mně vždy zanechají hluboký šrám...
Nedovedu si představit to utrpení, které musela Cilka prožívat. Příběh byl moc pěkný, pokud se dá takto označit, neb žádný příběh lidského utrpení není pěkný.
Doufám, že nyní si Cilka tam nahoře žije jako v bavlnce, zaslouží si to!
Při čtení s vámi mávají emoce a jen přemýšlíte, jak se něco tak hrozného mohlo dít. A ke všemu ještě vydržet a přežít. Hóódně silný příběh.
Čekala jsem sice něco trošku jiného, ale knížka je to úžasná... Prolínání příběhu z Ruska a příběhu z Polska mi vůbec nevadilo, i když na začátku překvapilo. Ani nevím, která část Cilčina příběhu mi přijde horší - Polsko nebo Rusko? Opravdu smutné, že se tak lidé k sobě dokaží chovat :/
Knihu jsem přečetla za 2 dny, podstatě na jeden nádech! Mohu jen doporučit. Velmi silný příběh, až neuvěřitelné osudy lidí, podobně jako v "Tatérovi".
Příběh Cilky je neskutečný. Neumím si ani v nejmenším představit, jak Cilka všechno zvladala, jak se dokázala vzepřít osudu, jakou sílu v sobě dokázala najít jít dal a nevzdat to. Je to drsný příběh, který mě svým způsobem uchvátil. Všechna čest Cilce!
Opět velmi silný příběh. Knihu jsem přečetla skoro na jeden nádech. Po příběhu, do kterého jsem se rychle začetla, přišel rychlý a strohý konec. Ocenila bych, kdyby bylo i konci věnováno stejně času a propracovanosti jako zbytku příběhu. Jinak čtivá kniha :-)
Oproti Tatérovi z Osvtimi mi tahle kniha přišla jako by ji psalo desetileté dítě. Nechci nijak znehodnocovat události, které se na místech ve kterých se odehrává děj, děly. Faktem však je, že jsem knihu četla dva měsíce a ke čtení jsem se musela vyloženě nutit (Tatéra jsem přečetla během snad tří dní)
Možná to bylo tím, že tahle kniha je založená na vzpomínkách jiných lidí a není psaná přímo z vyprávění Cilky. Všechno je to prakticky z doslechu. Dialogy mi přišly jednoduše hloupé. Všechny ženy se milovaly, staraly se jedna o druhou (upřímně myslím, že na takovém místě by se každý snažil zachránit hlavně svůj život) a největší strach měla Cilka z toho, že se ostatní dozvědí pravdu o její minulosti.
Chápu, že vůle k životu dokáže obrovské věci, ale, že by Cilka nechytla ani chřipku? Je v knize vylíčena spíše jako nadčlověk. Všechno zvládne, všechno opatří a všechno vyřeší.
Nepopírám, že to musela být velice silná žena a možná, kdyby kniha vznikla - tak jako Tatér - z rozhovorů a vyprávění jí samotné, bylo by to mnohem lepší.
Cilcina cest pro mě byla daleko silnější než Tatér z Osvětimi, asi i z toho důvodu, že se příběh vypraví o ženském pohlaví.
Občas mi z toho bylo uzko.
,,Super'' volba oblasti této tématiky. Doporučiji!
Cilčina cesta byla o stupeň lepší, než Tatér z Osvětimi. Autorka se určitě zlepšila a vypsala. Klobouk dolů před všemi lidmi, kteří ji pomáhali s bádáním. A úctu všem, kteří měli sílu přežít a také pomáhat ostatním.
Knížka mě bavila víc než Tatér z Osvětimi. Chybí mi informace jak to dopadlo s ostatními...
Tato kniha mě úplně pohltila, nemohla jsem se od ní odtrhnout a přečetla jí jedním dechem. Po Taterovi další dojemný a smutný příběh. Cilka byla opravdu moc statečná mladá žena, obdivuji jí především za to, že ať neměla svůj život lehký, vždy se snažila pomáhat druhým jak v koncentračním táboře tak i v Gulagu v nemocnici a porodnici. Opravdu silná a statečná žena, která si prožila svoje a nezanevřela na lásku.
Po Tatéru z Osvětimi se mi do Cilčiny cesty moc nechtělo. Nicméně už jsem měla knížku doma, tak jsem se do ní pustila. Nestačila jsem se divit. Jakoby snad obě knížky nepsala stejná autorka. Příběh nebyl plytký, ale naopak zajímavý, napínavý a hlavně velmi čtivý. Styl sice nikterak vytříbený, ale oproti předchozí próze (myšleno Tatér z Osvětimi) o třídu výš. Za mě palec nahoru a příjemné překvapení.
koncentrační tábory Osvětim (koncentrační tábor) gulagy zdravotní sestry tetování poválečná doba ženské věznice oběti komunismu oběti nacismu
2018 | Tatér z Osvětimi |
2019 | Cilčina cesta |
2021 | Tři sestry |
2020 | Příběhy naděje |
2024 | Sestry pod vycházejícím sluncem |
Tohle je další kniha od této autorky a opět mě nezklamala! Je to silný příběh o lidské síle přežít.