Cilčina cesta
Heather Morris
Tatér z Osvětimi / Tetovač z Auschwitzu série
Návrat silného příběhu z Osvětimi nyní z pohledu nejvýraznější vedlejší postavy Cilce je pouhých šestnáct let, když ji v roce 1942 odvezou do koncentračního tábora Osvětim-Březinka. Její krása přitahuje nechtěnou pozornost velitelů. O tři roky později ji však místo vytoužené svobody čeká pobyt v gulagu ve Vorkutě. Cilka zde udělá dojem na místní lékařku a začne se starat o nemocné v táboře. Každý den čelí lidskému neštěstí a smrti. Nakonec však navzdory všem prožitým hrůzám zjistí, že má stále v srdci místo pro lásku. Krása jí zachránila život – a odsoudila ji. V roce 1942, když bylo Cilce pouhých šestnáct let, odvedli ji do koncentračního tábora Osvětim -Březinka. Velitel Březinky Schwarzhuber si všiml jejích krásných, dlouhých vlasů a násilně ji oddělil od ostatních vězenkyň. Cilka rychle pochopila, že moc – dokonce i neochotně svěřená – znamená přežití. Za to, že spala s nepřítelem, byla po osvobození obviněna z kolaborace a poslána na Sibiř. Měla však na vybranou? Kde jsou morální hranice pro Cilku, která přišla do Osvětimi jako dítě? Ve vězeňském táboře na Sibiři musela Cilka čelit novým a děsivě povědomým hrozbám, včetně nechtěné pozornosti dozorců. Potom však zapůsobila na lékařku, a ta ji vzala pod ochranu. Cilka se začala starat o nemocné, usilovně o ně pečovala i v brutálních podmínkách. Cilka se denně potýkala se smrtí, čelila hrůzám, a přitom v sobě nacházela nekonečné zdroje sil. A když ošetřovala vězně Alexandra, zjistila, že i navzdory všemu, co prožila, v sobě dokáže najít i lásku. Cilka byla ten nejstatečnější člověk, jakého jsem kdy znal. Lale Sokolov, Tatér z Osvětimi... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2022 , CPressOriginální název:
Cilka's Journey, 2019
Kniha zakládající se na historických faktech, ale jak sama autorka píše, z části fiktivně smyšlená. Co se rozhodně nedá upřít je neskutečná čtivost. A ne tak často popisované prostředí gulagů.
Kniha se čte dobře (za me lepší než Tatér), ale opět, čtenář se neubrání místy neuvěřitelným pasážím. Knihu (a i Tatéra) bych hodnotila lépe, kdyby autorka tolik netlačila na svou mantru "podle skutečného příběhu". To uvádí na obálce knihy, v prologu i epilogu přitom dokazuje, že těch "skutečností" je v knize oproti fikci značný nepoměr. Kdyby byla kniha prezentována jako román inspirovaný skutečnými událostmi, působilo by to mnohem lépe.
Už dlouho jsem nečetla knihu, která by mě tolik zasáhla a dokonce i rozbrečela. Zde se "konečně" dostaneme "nejen" do Osvětimi, ale také do prostředí gulagu. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací, i když si uvědomuji, že stejně jako v případě Tatéra z Osvětimi, autorka trochu upozaďuje drsnost prostředí a dává prostor vykreslení mezilidských vztahů.
Možná je na čase trošku zbrzdit knižní vlnu Osvětimi a psát také o gulazích.
Četlo se dobře, ale nebylo to úplně to ono. Cilka byla až tak moc dokonalá, že fikce čiší z každé strany. Kniha mě příliš nezaujala.
(SPOILER)
Knížka je to čtivá, to jo, ale tím končí veškerá pozitiva. Je to vlastně taková Rosamund Pilcher z gulagu.
Cilka byla tak strašně úžasná, sluníčková a obětavá. Dokonce i lékaři na ní dali a propouštěli pacienty podle její rady. S ostatními děvčátky se procházely za bílých nocí a ještě laškovně pokřikovaly na chlapce. Jen Cilka má výhody z úspěšné operace velitelova děcka. No a jelikož je tak úžasná, tak samozřejmě nechce žádnou odměnu pro sebe, ale pro kámošku.
Sice to má uspěchaný a useknutý konec, ale to mi nevadilo, protože už jsem na to neměla nervy a byla jsem ráda, že je konec.
A mimochodem, skutečná Cecílie Kleinová nikdy nemluvila o to, co v Osvětimi a v gulagu zažila. Celá kniha je jen výmysl a honba za mamonem H.Morrisové.
Tak toto je hodně čtivá knížka. Člověk nechápe, že jedna žena mohla toto prožít a i přesto všechno, že to nevzdala a zůstala v ní naděje a touha pomáhat ostatním. Velmi silná žena a velmi silný příběh.
Zajímavý příběh jedné silné ženy. Zpracování a jazyk mi však přišly kostrbaté a závěr knihy rychlý a useklý.
To byla Kniha. Po Tateru jsem sáhla i po Cilce a wau. Nádherná duše to byla. Moc se mi líbilo zpracování, je to jako holt jejímu životu. Co vše prožila, čím si musela projít. Přečtěte si, doporučuji
Neuvěřitelné... Skláním se před statečností této mladé dívky. Zanechalo to ve mě spoustu pocitů, o gulazích jsem popravdě ani nevěděla takže přidaná hodnota... "Líbilo" se mi to víc než Tatér z Osvětimi a tuto knížku rozhodně doporučím i dál
Opět kniha, která ve vás něco zanechá (smutek/pocit štěstí, že žijeme tak jak žijeme/znechucení/úlevu).
Je to krutý osud co řídí život mladičké Cilky ? NE, tady rozhoduje vyšší moc a tak skončí v koncentračním táboře a následně v gulagu. Strach, těžká práce, nemoci, hlad a každodenní boj o přežití. Emocemi nabitá kniha, kterou můžu jen doporučit.
Odloženo, příběh možná působivý, ale po stránce literární velmi slabé (jazyk, způsob vyprávění, plochost postav).
Krásná kniha o statečné a vyjímečné dívce/ženě, která přes všechno utrpení a hrůzy, jimiž si musela projít v koncentračním táboře a v gulagu , dokázala přežít a pomáhat lidem kolem sebe. Úžasné.
Neuvěřitelná kniha a neuveritelny příběh. Je neskutečné, co dokáží lidé provádět jiným lidem. Kniha ukazuje neskutečnou zvracenost stalinského režimu, který se skutečně svým sadismem nelisil od režimu nacistického. Kniha je kombinaci kroniky a fikce, a opravdu z celého srdce ji doporučuji. I když je teda strašně drsná.
Příběh je strhující, co vše dokáží lidé vydržet a přesto věří v lepší budoucnost. Toto volné pokračování Tatéra mi přijde lépe psané, nutí číst dál a dál.
Tak jestliže jsem u Tatéra byla mimo ....tady se těžko hledají slova. Těžko se vzdává úcta odvaze, určité tvrdohlavosti, která Cilku držela nad vodou a neskutečné laskavosti, kterou prokazovala a dávala. Neskutečně silná žena, která si v sobě nesla všemožné hrůzy a i přesto by se rozdala pro ostatní. Neskutečné příběhy a neskutečně dobře napsané.
Z této knihy mám podobný dojem jako z Tatéra z Osvětimi. Cilčin osud je zajímavý a její nezdolnost obdivuhodná, ale podání Heather Morris mě za srdce nevzalo.
Nikdy nepřestanu žasnout jaké hrůzy jsou lidé schopni si navzájem provádět. Přežít na takových místech chce určitě velkou vůli a také trošku toho štěstí v neštěstí. Cilka byla obdivuhodná tím, že vždy myslela více na ostatní než na sebe a neustále se snažila někomu pomáhat. Možná právě to bylo ono poslání, které ji drželo při životě. Závěrečné srovnání s koncentračními tábory bylo také velmi přínosné. Myslím, že tématu gulagů se rozhodně nedostává takové pozornosti, jaké by si zasluhovalo, aby se jejich hrůzy více šířily v povědomí lidí.
O mnoho lepší jak Tatér. Autorka pořád drží styl krátkých strohých vět. Kniha určitě stojí za přečtení. Chudák Cilka, co všechno musela zkusit. Občas jsem přemýšlela, jestli tohle člověk fakt dokáže vydržet.
koncentrační tábory Osvětim (koncentrační tábor) gulagy zdravotní sestry tetování poválečná doba ženské věznice oběti komunismu oběti nacismu
2018 | Tatér z Osvětimi |
2019 | Cilčina cesta |
2021 | Tři sestry |
2020 | Příběhy naděje |
2024 | Sestry pod vycházejícím sluncem |
Kniha má hodně stran ale čte se úplně neuvěřitelně! Krásně zpracovaný příběh s dobrým koncem..