Sál smrti
Peter May
Čínské thrillery série
Margaret Campbellová a Li Jen ve třetím díle čínských thrillerů. V hromadném hrobě v Šanghaji je nalezeno osmnáct znetvořených a rozřezaných ženských těl. Li je na místo činu vyslán, protože objevené mrtvoly mohou souviset se starou nevyřešenou vraždou v Pekingu. Čeká ho pohled na hrůzný zločin, jaký v Číně dosud nemá obdoby. Margaret mezitím musí čelit pochybnostem ohledně složitého vztahu s Lim. Když se po pohřbu svého otce vrátí ze Spojených států, zjistí, že jejich společný život, milostný i pracovní, může být nyní v ohrožení. Mej-Ling, zástupkyně velitele kriminálního oddělení v Šanghaji, s Lim úzce spolupracuje a podle všeho nechce zůstat pouze u toho. Jak může Margaret, „cizí ďábel“, soupeřit se ženou, která je Limu po všech stránkách blíž? Když vyšetřovatelé při pitvách odhalí strašlivé okolnosti šanghajských vražd, s hrůzou si uvědomí, že mají co do činění s nelidským monstrem. Čím déle jsou chladnokrevnému zabijákovi na stopě, tím je jistější, že se budou muset postavit nejen jemu, ale i vlastním nočním můrám.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2016 , HostOriginální název:
The Killing Room, 2000
Nejak mne irituje ta adorace cinske propagandy a cele se to tak nejak vleklo. Pak par faktickych drobnosti (proc probuh nema Margaret mobil? IE na Macu?), ale treba to tak v te dobe opravdu bylo, kdo vi. Preci jen je to uz starsi knizka.
Za mne 2 hvezdy, “ostrovy” mam o hodne radsi.
Po řadě let jsem vzal do ruky detektivku. Své sehrála všudepřítomná reklama na autora, řada pozitivních recenzí na jeho knížky, i doporučení těch kteří do světa zločinu vcházejí často. A musím říci, že tahle cesta se zdařila. Knihu jsem přečetl jedním, dvěma dechy. A od začátku do konce se nutkání pokračovat dalšími a dalšími stranami prohlubovalo. Kniha je charakterizována jako čínský thriller, ale i drsné scény jsou podány s jakousi uměřeností. Na jedné straně není čtenář ušetřen ani nejmenších, někdy téměř morbidních detailů...na straně druhé tyhle věci nepůsobí, ani nejsou samoúčelné. Nejsou používány, aby se staly primárním důvodem četby. Navíc jsou vyváženy stejně pečlivým popisem čínských reálií, který dokládá autorovu znalost prostředí, a čtenáři tak přinášejí jako bonus informace, ke kterým se by prokousával řadou odborných studií. Informace o politice a kulturní revoluci, informace o fungování společenského a politického systému, informace o kulinářských specialitách, a nakonec překvapivé rozuzlení. To vše je sice zmíněno jen okrajově, nicméně v souvislostech podstatných pro děj. Takže několik hodin příjemného napětí a závěr, že tohle není poslední autorova knížka kterou beru do ruky.
Od začátku mě štval Li. Ale strašně. Choval se jako totální idiot a já přemýšlela, že jestli se to potáhne celou knihou jako stěžejní téma, další díl čínské série už číst nebudu. Naštěstí se pak do popředí dostalo drama z únosu, takže jsem na ten pocit intenzivního otrávení pozapomněla a dojem zůstal pozitivní. Příběh dobrý, napínavý, ale konec byl nějaký moc rychlý. Klidně bych závěr trochu natáhla :-) Přes všechny výtky dávám plný počet, Peter May prostě baví.
Tento díl mne trochu zklamal urychleným závěrem. Celkově mě příběh bavil. Avšak tak silný náboj a nadšení, které ve mně vyvolal první díl, to bohužel nemělo...
Já jsem s touto sérií fakt hrozně spokojená.
Sál smrti se četl neskutečně dobře, stejně jako předchozí dvě knihy. Napětí od samého začátku, propojení detektivní a milostné linky mi vůbec nevadí, je to příjemné, v každém díle je to trochu jiné a mě to nenudí. V tomto díle mě trošku štvalo chování Liho, občas jsem měla chuť ho proplesknout.
Těším se na další díl a už teď mohu říct, že Čínské thrillery pro mě rozhodně patří mezi nej detektivní série.
Opět hloubková sonda do profese s detaily pro laiky mrazivé, ale v současnosti ač neetické přesto v praxi aktuálně žádoucí.
Mayovská preciznost je poučením a v románovém stylu přímo adrenalinovým.
Život ber jako dar, než poznáš, že darem může být i smrt.
Pro knihy od P.M. mám stále slabost.(audiokniha)
Třetí díl dějově nabírá na obrátkách. Dost mi vadilo, že autor po druhém dílu připravil tentokrát Limu milostnou zápletku. Nicméně celková detektivní zápletka se mi opravdu líbila, ikdyž jsem se ke konci knihy trochu nudila, Maye v posledních 3 kapitolách nezklamal....
Zatím nejlepší z čínské série od PM. Nedávám pět hvězd, protože ostrovní trilogie je ještě lepší. Ale tato kniha by si skoro zasloužila, detektivka mrazivá, osobní linky zajímavé, thriller s překvapivým koncem, .. napětí. .. všechno jak má být, kdybych mohl dám 4 a půl hvězdy. Odpravdu dobrá detektivka.
Kniha se mi četla dobře. Málo postav, mezi kterými si člověk vybírá, kdo je nejvíce podezřelý... Hlavní postavy neumějí spolu komunikovat. Dost se v tom vztahu stále pitvají. To mi poněkud lezlo na nervy... Miluji ji, nemiluji, jak moc atd... Uf. Jinak se mi čínská řada docela líbí.
Tentokrát jsem byla první polovinu knihy pořád jen naštvaná. :D Upřímně, četla jsem docela rychle a pak jsem se zasekla na 50 stránkách docela dlouho, protože mě děsně iritovala situace tzv. "milostného trojúhelníku" ... toho jsem měla vážně plné zuby. :D Asi že šlo o jinou ženu, protože v druhém díle jsem takový problém neměla, když došlo na Michaela. :D No nicméně, kniha je samozřejmě opět čtělá jako blázen, plná napětí a absolutně pro mě nepředvídatelná a prostě simply amazing. Rozhodně se těším na další díl! Je to prostě pořád děsná pecka. Tři díly za mnou a nemůžu se pořád nabažit světa, který Peter May vytvořil. Vážně jsem si tuhle sérii zamilovala! Za tyhle knihy jsem vážně šťastná, protože mě skutečně baví. Rozhodně doporučuji, strhující je to až až! :)
Můj oblíbený autor nezklamal, kniha čtivá, zajímavé rozuzlení, ostatně jako vždy. Možná příliš milostného dramatu, ale dávám 5.
Opět výborná kniha. Vztahová rovina byla možná až příliš výrazná a zastiňovala samotný kriminální případ, ale zase nejspíš díky tomu byla kniha tak velmi přístupná a čtivá.
Třetí díl knižní série z exotického prostředí, stále čtivé, i když už ne tak překvapivé. Nejzajímavější na knize je asi zase ten konflikt mezi dvěma světy - konzumní Amerikou a komunistickou Čínou, přičemž jasně vidíme, že nic není černobílé a každý systém má své výhody i stinné stránky. A uvědomují si to i sami protagonisté. Zápletka je zase zajímavá, konec napůl očekávaný a napůl překvapivý, člověk se během čtení dozví něco o čínských zvycích, o anatomii atd. Trochu bych ubrala při popisování vztahových problémů Liho a Margaret, někdy to bylo hrozně otravné, na druhou stranu motiv milostného trojúhelníku a konkurence mezi dvěma ženami byl vylíčen dost realisticky a poutavě. Nelíbilo se mi ale, že je Margaret jako patoložka brána pravidelně do terénu, účastní se záchranných akcí, přepadení bytu podezřelého apod., kde stejně nemá pro příběh žádnou podstatnou roli, jen postává a překáží. To mi přijde trochu nepravděpodobné, ale to je jen taková drobnost.
Pořád to sice má ještě daleko k Ostrovní sáze, ale začíná se mi líbit ten zajímavý kontrast dvou velkých států a rozdílů v jejich kultůrách. Už se těším na další díl.
Celé tři roky jsem odkládala pokračování série čínských thrillerů. A je to škoda. Bylo to perfektní, moc jsem se na čtení těšila a když už jsem zrovna nečetla, nad dějem jsem hodně přemýšlela. U tohoto dílu mi kupodivu nevadila milostná linka - to když se dva perou o jednoho, je vždy zajímavé sledovat, jak to dopadne. Jinak čtení je to dost "výživné" - tedy nic pro slabé povahy. Konečné rozuzlení zajímavé, moc u čtení nepátrám, kdo je vrahem, nechávám se překvapit. Další díl si snad přečtu dřív než za další tři toky...
Rozhodně jedna z lepších neostrovních knih P.M. Příběh je docela zajímavý a až na drobné nedostatky (podivný konec, důvod používání dezinfekce) se mi líbil. Jako tradičně u tohoto autora silně pokulhává milostná rovina, bez ní by to šlo také, a lépe. Další díl čínské série si určitě přečtu.
Moje první kniha z této série a musím říct,že jsem byla mile překvapena.Kniha má děj a ani milostná linka mezi Margaret a inspektorem Lí mě nevadila.Určitě si z knihovny zapůjčím další díl.Doporučuji.
Slabota. Oproti minulým dvěma dílům to dost kleslo.
Margaret je buď nadržená, nebo opilá. Li je takový nemastný, neslaný.
Mrtvol je sice několik desítek. Jsou pěkně rozložené, rozčtvrcené a nechutné. Detailně popsaná pitva nesmí chybět.
Ale důvod, proč ty nebohé chuděry zabili, mi byl jasný hned od začátku. Ne, fakt nejssem prostě žádný expert, ale jistá vodítka by k závěru dovedla snad i nevidomého :). Sice se ke konci k objasnění skutečností objevila ještě taková kulturní dovysvětlující perlička, ale ani ta už to nezachránila.
Hlavní podezřelý je divný a dáváte si na něj pozor.
Nepoznala jsem, kdo z dalších postav zemře - některé ano.
Neměla jsem možnost šmírovat v čínském prostředí tak, jak to autor čtenářům umožnil už dříve.
Všecko se to odehrává prostě buď v pitevně, na hotelu, na policejní stanici, jen výjimečně v ulicích měst, ve spleti dalších příběhů, v hlubinách kulturních odlišností.
Ale teda autorovi odpouštím, protože většina knih od něj se mi zatím líbila.
Tak u tohoto dílu série mě vyloženě obtěžovala milostná linka, která hraje až moc důležitou roli v celém vyšetřování. Ocenit se dá opět perfektní znalost prostředí a vylíčení “pravidel” fungování čínské společnosti, příběh byl uvěřitelný a proti prvnímu dílu, který je opravdu až moc vybájený, byl reálnější, nicméně proti druhému dílu za mě slabší. Ta milostná linka opravdu ruší. Souhrnně: jen se mi potvrdilo, že opravdu jiné autorovy série jsou lepší, další díly už číst nebudu.
2013 | Skála |
2014 | Muž z ostrova Lewis |
2015 | Pán ohně |
2015 | Výjimeční lidé |
2014 | Šachové figurky |
Přes drobné výhrady dávám plný počet. Knihu se mi nechtělo vůbec odkládat, tak si to zaslouží.