Údolí nejčistších radostí

Údolí nejčistších radostí
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103952/bmid_ciste-radosti-udoli-nejcistsich-rad-HuQ-103952.jpg 5 126 126

Čisté radosti série

< 3. díl

Na stránkách této knihy se znovu setkáte s nezapomenutelným Natem Jesselem. Jeho svérázný smysl pro humor a prekérní dobrodružství s lvicí Eileen vzbudily již dříve obrovský zájem čtenářů. V údolí nejčistších radostí se Nat po napínavé honičce za desperáty v kanadské divočině vrací zpátky do rodného Utahu a Arizony, aby vzkřísil rodinný textilní podnik. Prožije při tom mnoho neuvěřitelných humorných příhod, které svědčí o tom, že v životě Nata se nikdy nic neopakuje, jen on sám zůstává tím sypatickým samorostem s toulavými botami.... celý text

Přidat komentář

jaroiva
05.10.2023 4 z 5

Knížka je jak dvě.
První půlka napínavé hledání spadlého letadla, druhá půlka návrat do "radostí".
Víc mě bavila první půlka, té bych dala tak 6 hvězdiček a doporučuji, druhá půlka průměrné 3*.
Ale jo, je to místy zase vtipné, zima leze za nehty...

soukroma
21.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Po několika brutálních knihách jsem se opravdu těšila na útěšné čisté radosti. Četla jsem první díl, takže jsem tušila, že to bude uklidňující, přes všechny nejistoty a peripetie hlavního hrdiny. A se začátkem knihy se ztratí letadlo, v lesní pustině Kanady, bez jakýchkoli signálů, a to byl pilot na palubě s převáženým vězněm sám... Pěkně uklidňující začátek...
I pokračování v první půli knihy, kdy pilota hledalo docela hodně lidí - opravdu to nebyla pustina bez živáčka, jsou tam samotáři zálesáci, rodiny, osady, indiáni, a svým způsobem k sobě mají blízko, zajímají se o dění kolem sebe včetně vzdálených sousedů, které třeba ani neznají. Dramatické situace střídají nejen zálesácká, ale i obyčejná lidská moudra, nikdo nehysterčí, všichni své i cizí osudy berou vlastně v klidu, musí se prostě podle nevratných změn zařídit, víceméně sami si poradit. A pokud to nejde tam, kde je zima opravdu dlouhá a krutá, musí se odstěhovat jinam.
Druhá půle je jiná, slunečnější, jak se Nat vrací do Utahu a zkouší si obout zase botky podomního obchodníka (přesněji obchodníka-dodavatele spodního prádla, příležitost pro každého, po velmi rozsáhlém území přesahující hranici státu). A po patnácti letech v Kanadě zase vidí nevyhnutelné změny, spousta starých známých už není, ostatní se mění, někde už není krám, někam se mu vůbec nechce. Ale zase to bere s rozvahou. Závěr je dílem překvapivý, dílem nikoliv - hrdina hledal klid na stará, sedmapadesátiletá, kolena...a parťák Lord malamut mu nestačí.
Líbilo se mi, jak jsou tyhle knihy jiné. Dějově i postavami naprosto nečekané z pera českého autora. Představení zcela odlišného života, nebo dokonce životů, přesto základní pravdy a pravidla jsou všude stejné. Není to z nejmodernější doby, internetová, satelitní a mobilní komunikace ještě není, ale jinak se tamní život asi dodnes zas tak moc nezměnil. Osvěžující.


Dita2002
29.10.2021 5 z 5

Poslední kniha z trilogie, opět mě nezklamala. Je to skutečné pohlazení ve formě laskavého příběhu.

Abia
30.01.2020 4 z 5

Tímto dílem si spravíte chuť po předchozím trochu smutném. Vrátíte se za Natem a jeho milými.

kilometr
15.05.2019 4 z 5

Na první díl to sice nemá,ale i tak bylo více než příjemné se začíst do dalších životních peripetií Nata a jeho psa Lorda.Good Heaven!75%.

surikata246
29.10.2018 5 z 5

Moc krásná a zábavná knížka,která mi přinesla útěchu do života v hektických časech.

bruntal
23.10.2017 5 z 5

První část nebyla až tak čtivá, ale druhá půle vše vynahradila. Celá trilogie je balzám na duši.

Peťulka3
27.06.2017 5 z 5

Všechny tři díly jsou akorát stvořený na to,aby člověku zvedly náladu,pobavily, aby si u nich člověk odpočinul. Moc se mi to líbilo a myslím,že jednou si o Natovi přečtu znovu :-)

Makkulka
16.10.2016 5 z 5

Krásná kniha, která bude mít navždy místo u mě v knihovně.

Nielada
29.08.2016 5 z 5

Poslední díl mi vrátil poetiku a "miloučkost" toho prvního. Jsem ráda, že jsem příběh dočetla až do konce, protože mi do duše opět mohl vejít klid. U dvojky jsem měla někdy sto chutí s knihou praštit, protože "to snad nemyslí ten Šmíd vážně!!!". Ale když tak o tom přemýšlím, je to jak se životem. Také mi někdy připadá, že to snad nemyslí vážně, a teprve s odstupem, když dočtu/ dožiju danou kapitolu až do konce, pochopím, proč a nač. Takže nakonec si všechny díly pochvaluji, protože se tak pěkně doplňují a nebýt toho druhého, asi bych si u třetího tak krásně neoddychla a možná by mě to ani tolik nebavilo! Tak jako život, který se hezky odvíjí jako po másle, až nakonec zjistíte, že už tak nějak jedete pořád stejně a chybí tomu opravdovost, šťáva a dobrodružství. No, pane Šmíde a Nate Jassele, vám zřejmě nechybělo ani jedno.

qydko
02.03.2016 5 z 5

Poslední díl trilogie. U mně dobrý. Na první díl sice nemá, ale četla se mi příjemně a opět jsem se nad ní skoro celou dobu usmívala.

camillio
12.02.2016 4 z 5

Třetí díl trilogie o Natu Jesselovi nemá lyriku dílu prvního, ale naštěstí (pro mě) ani tragiku dílu druhého. Přišla mi trochu jako dvojkniha, každá půlka o něčem úplně jiném, a také trochu jiným způsobem. První půlka je výrazně epičtější, druhá zadumanější ale zase chaotičtější. Nicméně kniha je to pěkná. Ale stejně jsem měl skončit dílem prvním, ten je s ohromným náskokem nejkrásnější.

Tiama
11.02.2014 5 z 5

První půlka měla výrazně rychlejší spád, než druhá, kde se Natův život zase zvolní. Konec byl pro mne překvapivý. Taky jsem si uvědomila, že čtení o jeho neuspěchaném způsobu života a líčení okolní krajiny a přírody byl pro mne relax, ale sama bych nebyla schopná takhle osaměle žít.

kapllu
18.07.2013 4 z 5

Skvělou první část knížky mě nadchla. Druhá část, kdy Nat zase cestuje po Utahu, a takový trochu pohrkaný konec mi to trochu zkazili, ale stále se jedná o nadprůměrné čtení, kterému nechybí vtip a nadhled.

kattyV
27.02.2013 4 z 5

Poslední z "radostí" o tom, jak jde život pořád dále a my musíme přijímat to, co nám přinese.

Rafa-P
05.07.2012 5 z 5

Moc krásná kniha a zajímavá

Alegna
02.07.2012 5 z 5

I tento díl je odpočinkové, milé čtení. Kniha je plná poutavého vyprávění o přírodě, o lidskosti a lásce i strachu o svoje blízké. Vřele doporučuji.