Cizí domov
Erica Pedretti
Autobiografická próza švýcarské spisovatelky a výtvarnice, narozené na Moravě.Autorka německé národnosti, narozená v roce 1930 ve Šternberku, prožila poválečný odsun, několik let žila v USA, než se s manželem usadila ve Švýcarsku. V nevelké próze se stručným a věcným stylem se bez sentimentu a se snahou o objektivitu ohlíží za mezníky, událostmi a zážitky, které utvářely její život. Ústředním motivem jejích vzpomínek je nikdy neukončené hledání domova a svého místa ve světě.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: 2012 , Lukáš a syn (Barrister & Principal)Originální název:
Fremd genug
Knížku jsem si vyhledala na základě knižní výzvy Databáze knih, jinak bych se k ní pravděpodobně nikdy nedostala. Každopádně je to určitě nejstručnější autobiografická próza (co se týče do počtu stran) , kterou jsem kdy četla. Co se týče obsahu samotného, tak klobouk dolů před autorkou jak dokázala ve velmi strohých větách popsat zajímavě svůj životní osud. Pro mě byla neznámou osobností a jsem ráda, že jsem se o této spisovatelce a výtvarnici měla možnost dovědět přímo od ní samotné. Čtení to bylo rychlé, příjemné a můžu doporučit.
Autorku jsem objevila jen a jen díky Čtenářské výzvě 2023. Chtěla jsem mít pouze splněné téma a namísto toho jsem natrefila na zajímavou osobnost, o které toho budu chtít zjistit rozhodně víc. Příště si již texty přečtu v originále. Otevírá a naznačuje spoustu vážných a důležitých témat. Stojí za pozornost.
Super! Prvně jsem četl autorčin životopis, který mám přečtený během chvilky. Autorce tímto děkuji za novou stylizaci textu
Autorce se podařilo vyvolat ve mě dávno zapomenutý pocit vykořeněnosti v době pobytu v dětské ozdravovně a chápala jsem pak její životní potřebu žít tam, kde se nejvíc cítila doma, i když to nebyl vlastní domov.
Autorka je určitě velice zajímavá osobnost, ale od knížky jsem čekala něco jiného. Příliš útržkovité, pořád jenom náznaky. Jestli skutečně takto vlála životem z místa na místo, bez vlastní vůle, tak ji lituji.