Cizinec v cizí zemi
Robert A. Heinlein
Ponořte se do kultovní knihy, od níž se nelze odtrhnout!
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2021 , Walker & VolfOriginální název:
Stranger in a Strange Land, 1961
Interpreti: Luboš Ondráček
500 strán obsahujúcich 150-stranovú svižnú novelku, v ktorej E.T s charizmou Ježiša Krista zistí, že byť Bohom je špinavá práca, ale niekto to robiť musí, 350 strán zdĺhavého filozofovania o náboženstve a medziľudských vzťahoch a jedno marťanské slovo, ktoré negrokujem úplne do plnosti a už vôbec negrokujem, ako som bez neho mohla vyše 30 rokov existovať.
Pozdější Heinlein je vskutku jiný, než mé oblíbenější kusy z ranější tvorby, ale Cizinec je prostě tak čtivej, že nemohu než doporučit jako faktickou klasiku
Od RAH jsem přečetl před touto knihou Tunel do nebes (a musím říct, že se mi svým dějem - možná i svou větší vyspělostí, nevím - líbil víc). Stejně tak Hvězdná pěchota. Na Cizinci mi přišly zajímavé "božské" úryvky. A vůbec, kniha byla spíše než sci-fi více filozofického založení bych řekl.
Kniha, ktorá potvrdila Heinleinov neskutočný rozprávačský talent a zapísala ho do siene slávy nielen sci-fi, ale aj povojnovej modernej americkej literatúry. No… a stala sa aj bibliou hipisákov, z čoho autor nemal vôbec veľkú radosť… Humorný a smutný, vtipný a filozofický, a hlavne strhujúci príbeh o veľkosti človeka. Oslavný epos a zdrvujúca kritika spoločnosti. To všetko a ešte mnoho viac je Cudzinec.
Valentine Michael Smith je človek, ktorý bol vychovávaný na Marse Marťanmi, potom, čo tam stroskotala prvá prieskumná kozmická loď s ľudskou posádkou Envoy. Po štvrťstoročí, po tom, čo na Zemi skončila vojna, je na Mars vyslaná ďalšia výprava. Objavia vrak Envoy, objavia Marťanov a objavia jediného stroskotanca, ktorý prežil. A ten dosiaľ nikdy žiadneho človeka nevidel. Už ako dospelý muž sa Michael vracia späť na Zem a hneď vyvolá mediálne zemetrasenie a všetky noviny a obrazovky sú plné Muža z Marsu. Michael sa ocitá v úplne cudzom svete a tvrdo bojuje sám so sebou, aby pochopil ľudí, ich život, ich podstatu, ich predsudky, radosti a bolesti. Michael je zrkadlom ľudskej „duše“. No stretáva sa s častým nepochopením, keď sa snaží vysvetliť svoje pocity, marťanskú filozofiu a narazí na fanatický odpor, keď sa pokúsi naučiť ľudí fundamentálne základy svojej viery – grokovanie, zdieľanie vody a lásku.
Sci-fi dílo s širokým filozofickým přesahem. Opravdu propracované a chápu obdivné komentáře. Ale chápu i ty znuděné, není to úplně snadná knížka a já sám ji četl mimo jiné na marodní, kdy bych spíš uvítal něco, co více odsejpá.
Grokuji, že toto je moje vůbec nejoblíbenější kniha od R.A.Heinleina a pozdravuji všechny své vodní bratry.
Nevím. Možná jsem čekal něco jiného. Střetávání kultury lidí a Marťanů bylo fajn, ale poměrně brzy mi začal vadit ten jakoby náboženský pohled. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem četl zkrácenou verzi... Ale na druhou stranu bylo v knize spoustu zajímavých myšlenek, které si zalouží poměrně dělší grokování.
Militarista Heinlein o lásce a porozumění. Zpočátku sci-fi pak spíše filozofické uvažování nad dogmaty, které z lidstva dělají to čím jsou. Grokování člověčenství přivádí čtenáře až k jádru problému. Vývoj Mika tomu napomáhá a finále, kterým odhalil krčky je přímo zdrcující. Cizinec v cizí zemi kritizuje církve a jejich uspořádání i to co hlásají. Nicméně je stále chápe jako nejednodušší systém rozšiřování Pravdy, kterou nakonec hlásá. Čtené s chutí a očekáváním. (Čteno v Pekingu 2016, při hledání kulturních rozdílů, aneb pravda je relativní.)
Tahle knížka pro mě byla obrovským zklamáním. Zejména po všech těch všudypřítomných výkřicích, kterak se jedná o nejlepší dílo Heinleinovo. Bohužel z mého pohledu je příběh hodně utahaný a v některých částech i dost nezáživný. Nejvíce mě bavila první část a pak s upadajícím tempem příběhu upadala i má pozornost a zájem. Bohužel.
Ano, očima marťana pohlížíme na Zemi a já tohle bolestivě doslovné, úporně cpané nastavování zrcadla nebaštil ani náhodou. 400 stran (drobným písmem) výše zmíněného a dostanete 2...dobře, ať nežeru, skomírající 3***
Zajímavé myšlenky. Prý to Hippies vzali jako svůj vzor, nebo tak něco. Docele mě to bavilo, ikdyž některé části jsou těžko chápatelné.
Moje první sci-fi kniha a asi ne úplně nejlepší výběr. Udělala na mě dojem a neodradila od sci-fi jako celku, téma zajímavé jako hrom, ale čekala jsem trochu něco jiného, zejména víc akce. Cizinec je hodně o myšlenkách, často velmi inspirativních, ale zabalených do tak dlouhého s prominutím okecávání, že k dočtení mě motivoval hlavně končící termín výpůjčky.
Čekal jsem od knihy asi trošku něco jiného nicméně zase to nelze považovat za úplné zklamání. Jen jsem možná přesně negrokoval úplně vše, co chtěl autor říci ;)
2002 | Hvězdná pěchota |
1984 | Dveře do léta |
1994 | Měsíc je drsná milenka |
2011 | Vládci loutek |
2020 | Cizinec v cizí zemi |
Kniha je zajimava. Akorat je to hippies, ale kovany a ne kazdymu to musi v dnesni dobe sednout.