Člověk – bytost v sázce
Irenäus Eibl-Eibesfeldt
Přírodopis lidské pošetilosti. Kniha prof. Irenäa Eibl-Eibesfeldta, zakladatele nového vědního oboru – etologie člověka, tedy vědy zabývající se zkoumáním biologických determinant v lidském chování – je obsáhlou prací, ve které se autor vyjadřuje z pozice zoologa a etologa k současným problémům lidstva a navazuje tak na tradici nevídaně úspěšných sociálně-kritických děl svého učitele, Rakušana Konrada Lorenze. I když kniha nepatří rokem vydání (1991) k nejžhavějším novinkám na trhu, vyjadřuje se k problémům, které člověka již od počátků jeho „civilizované“ éry trápily a možná budou trápit čím dál tím více, pokud se několik klíčových věcí v lidském chování a smýšlení nezmění. Je třeba podotknout, že žádná jiná autorova kniha nebyla dosud v ČR vydána (kromě knihy „Galapágy“, která však za minulého režimu vyšla bez vědomí autora) a také to, že Eibl-Eibesfeldt, ač je ve své domovině i celosvětově díky svému významu pro vědy o člověku poměrně známou osobností, je v České republice jako vědec i myslitel obecně spíše opomíjen.... celý text
Literatura naučná Přírodní vědy
Vydáno: 2005 , AcademiaOriginální název:
Der Mensch - das riskierte Wesen. Zur Naturgeschichte menschlicher Unvernunft., 1988
Irenäus Eibl-Eibesfeldt byl žákem Konrada Lorenze. Konrad Lorenz byl etolog, studoval chování zvířat. Eibl-Eibesfeldt vyšel z Lorence a aplikoval poznatky z nauky o chování zvířat na zvíře zvané homo sapiens. Od Eibl-Eibesfeldta mám doma v němčině jeho opus magnum "Die Biologie des menschlichen Verhaltens", což je tisícistránková bichle studující lidské chování napříč civilizacemi, indiánskými kulturami a zaobírá se bez ideologie všemi jeho aspekty. Knížečka Člověk - bytost v sázce je mnohem útlejší a jedná se o zamyšlení znalce lidské etologie a evoluční biologie nad evolučními pastmi uvnitř moderní společnosti. Je to rozhodně nadčasové a velmi poučné.
Rozhodně jedna ze zásadních knih, která mnohé napoví co se lidské přirozenosti (physis). Přes slabší začátek (dle mého subjektivního pohledu) mě bavila především první polovina knihy, které pojednávala především o výše zmiňovaném. Druhá část knihy se nese v duchu autorových myšlenek v rámci různých společenských fenoménů. Například velmi zajímavě se zde vypořádá se šílenství sociálních inženýrů a egalitarismu obecně.
lidské chování, etologie člověka
Skrýt reklamy
Jedna z nejlepších populárně naučných knih na dané téma, všem mohu jen doporučit.