Čmelák Aninka
Ondřej Sekora
Čmelák Aninka - čmeláčí maminka. Tohle jméno vymyslel tatínek Pavla Navlíkala, když se dozvěděl, že každý čmelák není kluk, že i brundibáři mají svoje maminky. Aninka z knížky slavného ilustrátora, karikaturisty a spisovatele Ondřeje Sekory má spoustu práce: musí najít úkryt pro svoje hnízdo, aby se v něm malým čmeláčků líbilo a byli v bezpečí před nejrůznějšími nepřáteli, ať už to jsou nerozumní kluci nebo třeba ťuhýk. Kniha s barevnými ilustracemi je určena dětem předškolního a raného školního věku. Naleznou v ní spoustu zábavy i poučení.... celý text
Krásné ilustrace, informace o životě čmeláků, bylo mi jich líto. Ondřej Sekora je nenahraditelný.
Tak to jsem teda nečekal,že by od tohoto spisovatele tato knížka dokázala vnoučata rozplakat.Chtěl jsem přestat,ale chtěly vědět jak to skončí.
!!! SPOILERY !!!
zachráněná z vyřazených knih z knihovny...(a protože máme doma Aninku taky :)) a sama si ji vybrala...)
opět milý příběh Ondřeje Sekory, který dětem přiblížil poměrně "opomíjený" hmyz - čmeláka...i já jsem se dozvěděla spoustu nového - třeba jak probíhá stavba hnízda, organizace čmeléčí rodiny...dobré byly i "odborné" vsuvky v podání výkladu pana učitele a na konci i ředitele Krále - což předcházelo smutné epizodě s vymíráním čmeláčího rodu před zimou...ale ono to tak je a k životu to patří....(naštěstí právě Králova přednáška dokázala na situaci připravit, takže pak se ta realita u našich kamarádů z knížky přijala lépe..)
Akorát pasáže s vytrestáním a pobodáním 3 výlupků vosami, sršni a čmeláky to už bylo trochu moc - aby to proběhlo jen tak v pohodě, pouze s vizuálním efektem - já už jsem viděla anafylaktický šok a jiné následky :D
já tedy spokojenost, čmeláci stoupli v mých očích z neznámého hmyzáka (který jednou ošklivě bodl moji matku, když ho omylem v létě zalehla) na hmyz mně omnoho bližší a uvidíme co děti :) a doporučuji ! nejen milovníkům hmyzu
EDIT : už přečetla 10letá dcera, jmenovkyně Aninky a moc se jí líbila..chrlí moudra ohledně čmeláků a i když sice prý konec byl smutný, zas jí to tolik nevadilo..A těší se s čmeláky na novou generaci Aninek :) takže vše OK !
Nádherná kniha spisovatele Sekory,kterou jsem i já jako děcko četl,četly jí moje děti a teď i moje vnučka.A všem se nám líbila.Moje vnučka,když vidí čmeláka na zahradě,tak ho hned pozoruje,aby věděla,kde bydlí.A dokonce si pamatuje,jaké druhy čmeláků jsou.Od přečtení knížky už ví,že jsou užiteční a tak je i neodhání a snaží se je chránit.Kdyby jen proto,tak knížka je velice užitečná pro poučení dětí.
Kdyby Sekora zůstal u čmeláků, udělal by dobře. Pasáže týkající se jejich života byly velmi hezké a poučné, zato u pasáží týkajících se života obce Chlapíkov jsem často skřípal zuby. Nejen proto, že jsou tak poplatné době svého vzniku, ale i proto, že na mě působily jako slátanina, jejímž účelem je jen dodat knize na objemu.
Krásná kniha od Ondřeje Sekory, kterou jsem milovala už jako malá. Ztotožním se s komentářem od anyzek. Pan Sekora zde dokázal bravurně sepsat odchod ze života a jeho pokračování. Celému příběhu dodávají kouzlo krásné ilustrace.
Opravdu je to krásná knížka. A to že je smutná? Většinou rádi oslavujeme život a se smrtí se tak nějak nepočítá. Řekla bych, že pan Sekora zvládl bravurně odchod ze života a úžasně popsal jeho pokračování. Vždyť jako lidé prožíváme to samé - narození, život - jeho radosti a strasti a odchod ze života s předáním štafety svým potomkům. Copak vy osobně jste neprožili odchod někoho blízkého? Je velice dobré mluvit s dětmi nejen o narození, ale i o odchodu z tohoto světa. A předat dětem to úžasné poselství - pokud kdokoli zůstává v srdci byť jen jediného člověka, žije navěky. : )
Krásná knížka. Vždycky jsem měla ráda knihy, kde zvířata měla lidské osudy a příběhy. Sice je to smutné, ale smrt se v lit. často objevuje. Má ji ve svých pohádkách i Božena Němcová, tak proč ne tady :)
pro děti zvířátka čmeláci pohádkové příběhy
1990 | Brouk Pytlík |
1978 | Kronika města Kocourkova |
2009 | Ferda Mravenec |
2004 | Knížka Ferdy Mravence |
1980 | Malované počasí |
Tvorba Ondřeje Sekory patří už od dětství k mé oblíbené. Jeho krásné ilustrace poznáte na první pohled a jen těžko by se dalo spočítat, kolik děl vytvořil a na kolika dalších se podílel...
I přesto, jak moc mám jeho knihy ráda, mě však tato malinko zklamala. Ne proto, že by mě čmeláčí život nezajímal - ten mě naopak hodně zaujal a díky němu se ke knize výhledově vrátím. Mrzelo mě, že byl příběh čmeláků místy dost upozaděný kluky uličníky. Ty pasáže s nimi mě vůbec nebavily - de facto mi kazily zážitek z četby. Z tohoto důvodu jsem snížila hodnocení a nejoblíbenějšími knihami pro mě tedy i nadále zůstávají ty s Ferdou Mravencem a Broukem Pytlíkem.