Co by měl kuchař dobře znát
Joy Manning

K tomu, abyste se stali skvělými kuchaři, nepotřebujete drahé vychytávky, špičkové nože nebo poličku plnou exotického koření. Stačí vám k tomu užitečně a přehledně zpracované informace, které najdete v této knize. Naučíte se například převádět míry, zorganizovat si kuchyni, řezat a krájet nožem, zabránit cibuli, aby vás rozplakala, starat se o litinu a mnohem víc. Teď už skutečně vaříte!... celý text
Přidat komentář

kniha k ničemu, otrocký překlad z angličtiny pro americkou kuchyni, jinak banality , který každý v kuchyni zná


Zklamání. Kniha mi přinesla jen velmi málo nových užitečných rad. Snad může být přínosná někomu, v jehož rodině se vůbec nevařilo a neměl, kde by některé věci ohledně např. plánování jídla odkoukal. Pro ostatní jsou na trhu mnohem přínosnější knihy, např. různé "babiččiny rady".
Jsem první z recenzujících, kterému se kniha líbila. Jistě, některé skutečnosti jsou úsměvné (typu, že kuřecí maso je zdravé, poslední dobou se spekuluje, zda je rostlinný olej /i řepkový/ dobré používat-v knize vychvalováno, gnocchi rozhodně není samo o sobě komplikované jídlo atd.).
Já ráda peču (začátečník), ale z vaření mám strach (omáčky a maso jsou pro mě zatím neznámou). Navíc jsem fakt nevěděla, jaký je rozdíl mezi nerezem a ocelí, za což bych se dle recenzujících pode mnou měla nejspíš stydět a pro jejich uklidnění, se vlastně i stydím za své neznalosti.
Něco z knihy člověk zná, něco si rád připomene a něco nového se naučí (u mě spíš více, než méně). Kniha byla čtivá (hltala jsem každou stránku, což jsem před četbou netušila, že mě kniha tak pohltí), zmírnila můj strach z vaření (dodnes mi zní v hlavě hlas jedné mé příbuzné, ať raději maso nikdy nedělám, že když se to pokazí, tak se tolik peněz vyhodí /neb maso je drahé/) a zaujala natolik, že jsem začala nad vařením přemýšlet (a aktivně vyhledávat nové recepty /vaření/ + přepisovat z mobilu těch pár stávajících/pečení/). Těším se, až si vyzkouším uvařit první maso či omáčku, ačkoliv ten vnitřní strach (=o tom, jak jsou ingredience drahé a když se mi to nepovede, tak je to škoda peněz) stále mám (měla jsem jej i u pečení; rovněž obdoba věty mojí příbuzné/použila tehdy jiné slovo, než maso a týkalo se to dortu/), ale stačí jeden úspěch a on ten strach odezní. Aspoň doufám!
Každopádně tato kniha ve mně probudila touhu zkusit uvařit něco jiného, než jen přílohu. A za to jsem a budu autorce vděčná! Je to velký úspěch, když kniha má na někoho takový vliv, že prakticky zcela změní přístup člověka k lepšímu.