Co o nás prozrazují zuby
Michèle Caffin
Zuby jsou zrcadlem našeho tělesného i duševního zdraví. Ukládají se v nich vzpomínky na prožité události a traumata. Autorka - zubní lékařka tvrdí, že zubní kaz odráží vztahy mezi stavem našeho chrupu a naším citovým životem. Vysvětluje, co znamenají kazy a různé vady na jednotlivých zubech.
Škoda, že tak stručná. Psychosomatika všude pučí, ale o zubech nikde nic. Naše zubařka na mě dost koukala, když jsem to zkoušel nakousnout. Oni prostě látaj matroš jako zedník cihly, nemaj absolutně šajn, že by sklovina mohla souviset s něčím jiným než s čokoládou a správným kartáčkem.
Za sebe vím, že nevybrečený slzy zanítěj zub jedna dva a vrtačka už vám je vžene do očí.
Nebo si takhle nějakej vyrazit kolenem a po letech si to dávat dohromady s tím, co se dělo kolem - a najednou třeba i trochu víc chápat.
Zklamání. Příliš stručné, místy zmatené. Ve srovnání se Symbolismem lidského těla, na který také odkazuje, jen málo rozšiřujícího.
Skvělá kniha, jen mě trochu zamrzelo, že je tak málo obsáhlá, na to kolik by o tomto tématu mohlo být napsáno. :-)
Knížka mohla být rozsáhlejší ale i tak velké díky za ní.
*Někdy bývá mezi řezáky mezera zvaná diastema. Lidově se takové poloze říkává "zuby štěstí". Obecně však lidé s touto mezerou mívají potíže se sladěním mužské a ženské části své osobnosti. U mužů to znamená, že je ženy zároveň přitahují i odpuzují. Pokud má diastema žena, uvádí neustále v pochybnost muže, se kterým žije.