Co sežral žralok
Ludmila Bakonyi Selingerová
Co sežral žralok je vtipná a hravá multimediální kniha s důležitým poselstvím. Tvoří ji humorný příběh o nenasytné parybě plný říkanek, písniček, nápaditých ilustrací v komiksovém stylu a hlavně poutavých informací doplněných o zajímavé úkoly a tipy. Písničky jsou nejen ve formě notového zápisu s akordy, ale mají vlastní QR kódy, díky kterým si můžete jejich nahrávky pustit z internetu. Všem dětem předškolního a mladšího školního věku kromě zábavy osvětlí, jak zacházet s odpady a ještě lépe – jak a proč jim předcházet.... celý text
Žralok, tvor nejen hravý a dravý,
jak můžeme vidět také hodně žravý.
Sklo, plast , stůl nebo židle,
je schopný do sebe obrátit i vidle.
Osminožec s houkačkou a v bílém plášti ke zde,
Obává se, že jinak než operativně to nepůjde.
Dopadne to však dobře,
Pamatuj : moc "jidla" škodí obře.
Jsem naprosto uchvácená konceptem a nápadem. Čtu ji téměř tříletému synovi, textu a ději pohádky rozumí dobře, písničky se mu líbí. Faktické věci např. o výrobě ropy mu zkracuji a podávám v jednodušší podobě. Prcek je nadšený třídič odpadu a milovník moře a vody obecně, takže ho kniha opravdu velmi zaujala a nadšeně při čtení “vykládá” své zkušenosti.
Nebudu hodnotit to, že korektura neodvedla nejlepší práci, písničky se mi netrefily do vkusu a výtvarné zpracování mě nenadchlo. To je můj problém, ne autorky.
Každopádně celkový nápad, pojetí, propojení s písničkami, pohádkový námět i ekologický přesah jsou tak geniální, že si 5* zaslouží a rozhodně bych ji doporučila i pro ty nejmenší posluchače, kteří vědí, že se odpad třídí.
Čekala jsem něco trošku jiného, co se také týká odpadů, ale jiného. Zklamaná nejsem. Líbí se mi tento počin, který dětem přibližuje nutnost třídění a ochrany přírody. Co mi trochu chybí, tak důraz na předcházení vzniku odpadů, ale i takto je to dobré.
Písničky jsem nečekala a nejsou špatné, rýmovaná přímá řeč mě překvapila. Bylo to ozvláštnění, ale občas takové na sílu a na úkor srozumitelnost na první dobrou. Ale jinak nemám co vytknout, ilustrace také pěkné.
Myšlenka moc pěkná – propojení písniček (které se přes QR kód dají vyhledat a poslechnout), naučného obsahu na ekologické téma, příběhu a ilustrací. Bohužel ale příběh trošku drhnul a snaha za každou cenu zveršovat přímé řeči působila poněkud strojeně.
Oceňuji množství informací z odpadového hospodářství - jaký kontejner na co, co tam patří a nepatří, efektivita recyklace, tipy na praktické využití obalů... Je tady vidět snaha dětem přiblížit fakta, takže se třeba množství odpadu přepočítává na slony, plejtváky a železniční vagóny. Na některých místech je ale vyjadřování pořád zbytečně složité (třeba výrazy jako rapidně nebo kontaminovat).
Jinak je knížka na pohled hezká, s velkými písmeny myslícími i na nepříliš pokročilé čtenáře (nevím ovšem, jak budou přijímat změnu písma v naučných pasážích).
2014 | V korunách stromů - Pohádky s křídly |
2019 | O nebi a zemi aneb Meteorologické pohádky |
2020 | Co sežral žralok |
2014 | V trávníku - Pohádky s krovkami |
2014 | Pod vodní hladinou - Pohádky s ploutvičkami |
Přečtená loni.
Co sežral žralok?
Všechno možné, ale opravdu. od plastů přes sklo,
nedivím se , že mu bylo mdlo.
Doktor chobotnice včas pomohl, je mu líp, příště bude snad jen vodu pít.
Na knize se mi líbilo , že byla skoro celá ve verších,
také je přece někdy používám ve svých recenzích.
Mě první setkání s multimediální knihou,
nebojte, brzy vezmu druhou :)