Smrtiaca biela
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
„Videl som, ako zabili dieťa!“ S týmito slovami vtrhne dezorientovaný mladý muž do kancelárie súkromného detektíva Cormorana Strikea a núti ho, aby vyšetroval zločin, svedkom ktorého sa stal ako malé dieťa. Billy je evidentne psychicky narušený a Strike netuší, že jeho prípad sa skončí vraždou ministra a odhalením temných rodinných tajomstiev. Vyšetrovanie zavedie Strikea a jeho spoločníčku v detektívnej agentúre Robin Ellacottovú z ošumelých ulíc Londýna do zákulisia Parlamentu a privedie ich nielen na stopu závažného zločinu, ale aj nemorálnych skutkov nedotknuteľných, ktoré nikdy nikto netrestal. Zamotáva sa nielen tento prípad, ale aj osobný vzťah Strikea a jeho neoceniteľnej pomocníčky v práci Robin Ellacottovej. ..... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2019 , LindeniOriginální název:
Lethal White, 2018
Mám tyto knihy moc ráda, ale nezlobila bych se kdyby měly o pár stránek méně, kdo to má udržet v ruce :)) jinak příběh mě bavil, akorát vydávání dalších dílů téměř po 3 letech..moc si nepamatuji o čem byl zrovna ten předchozí :/
Dostala se mi do ruky, i když jsem nečetla předchozí díly, tak jsem to zkusila. Nemůžu srovnat zda tento díl je lepší nebo horší než předchozí, ale mě se to líbilo. Sice poměrně obsáhlé, na to že se tam toho až zas tolik neděje, ale je to psané čtivě, takže mi to nevadí. Hlavní hrdinové sympatičtí, trocha humoru, napětí... Takže jdu zjistit, co bylo předtím. Jo a vůbec nevadí, že člověk neví, co předcházelo.
Detektivky od Rowlingové jsou jedna z mých oblíbených sérií. I když mají podle mě trochu sestupnou tendenci, na každý další díl se těším a čtu jej většinou rychle po vydání.
Smrtící bílá je opravdu rozsáhlá (720 stran, nebo 31 hodin poslechu), překombinovaná detektivka, která je, v dobrém slova smyslu, typicky anglická. Je tady vražda ve vyšší společnosti, rozpadající se rodové sídlo, dostihoví koně.... Možná i proto mě, po pomalejším rozjezdu, celou dobu bavila, protože jsem vraha ani náhodou neodhalil, byl jsem napjatý až do konce.
Vadily mi pouze dvě věci, jednak opět typicky anglické úvahy o společenských třídách a pak osudy dvojice hlavních hrdinů. Jejich dějové linky, které mě v prvních dílech přišly fajn, se pomalu stávají červenou knihovnou. Obávám se, jak budou příště pokračovat.
Celkově však Smrtící bílá napravila celé sérii pošramocenou reputaci a další díl si zase rozhodně nenechám ujít.
Předchozí knihy byly naprosto skvělé, přečetla jsem je jedním dechem. Do této jsem se ani po opakovaných pokusech začíst nedokázala. Těžko říci proč. Moc ráda bych se k ní ale časem vrátila... chce to správné rozpoložení :-)
Četla jsem celou sérii, tudíž poslední díl byl pro mě v podstatě povinností. Zároveň musím napsat, že tento díl byl pro mě z celé série nejslabší. Nemohu vytknout čtivost, to autorka umí a nevadilo mi ani to, že se příběh dostal více do osobní roviny obou aktérů. Ale vadila mi rozvláčnost celého příběhu a to, že po té detektivní stránce byl příběh prostě slabý. Asi jsem na závěr čekala více.
Upřímně řečeno nechápu, že se někdo nudil. Rowlingová je skvělá vypravěčka, mám ráda "její" Londýn a s knihou jsem si užila několik báječných večerů. Ano, je to delší a méně "krvavé", než předchozí díly, ale perfektně napsané. Atmosférou mi to připomíná starší detektivky a na vývoj vztahu Robin a Strikea jsem se vyloženě těšila. Nezklamal, ale jsem stále napnutá a netrpělivě vyhlížím další díl :)
Nuda nuda nuda. A´ž na stránce 130 se po nekonečných miluju nemiluju najde nějaká a vražda a pak natáhlá totální nuda o ničem.
Tuto sérii zbožňuju, ale bohužel tento díl byl nejslabší. Zbytečně dlouhý, někdy matoucí, děj se v některých částech vlekl. I když tato série nemá být krvavá, akční a napínavá, tak předchozí díly měli aspoň něco málo z toho. Tento však bohužel ne. Jediné 2 napínavé scény byly až na konci knihy, které vylepšily moje hodnocení.
Dobrý, ale... Zatím z těch čtyř asi nejslabší a bohužel nejdelší... Kdyby ji sesekala o tři až čtyři sta stran, úplně by stačilo. Jsem momentálně na straně 488 a hlavou mi letí, zda číst dál. A přiznám se, asi bych ji i odložila, kdybych nebyla zvědavá, jak se to vyvine mezi Strikem a Robin - to mě zajímá momentálně víc než rozuzlení případu. .
Detektivky Rowlingové určitě nejsou špatné. Až do konce nevíte, kdo je oním pachatelem a knížky se čtou dobře. Bohužel jsou často příliš komplikované, tím pádem v některých pasážích až moc zdlouhavé. Taky by paní autorka mohla vymyslet trošku jiný "konec", ve kterým celý zločin vysvětlí. Na to, jak důmyslně má celou knížku promyšlenou, tak mě právě neoriginální konec mírně zklamal. Ale jinak knížku hodnotím velmi pozitivně. 75 %
Začátek fajn, ale konec už moc překombinovaný. Množstvím postav a vedlejších dějových linek mi to připomnělo Prázdná místa. Rowlingová zkrátka psát umí, ale v tomto případě mi nesedla zápletka a hlavně konečné rozuzlení - pointa byla moc přitažená za vlasy a závěr jsem doslova přetrpěla. Neustále dokola omílaný trojúhelník Robin x Mathew x Strike mě už taky dost unavoval, kór když se tato linie vlastně moc neuzavřela. 2,5 hvězdy.
Skvělá.Ne nejlepší z dosavadních v sérii,to u mě zatím vyhrává Hedvábník ,ale skvělá.Těším se na další,tak šup Joanne , jedem dál!!!!
Pro mě docela zklamání. Předchozí díly se mi líbily mnohem víc. Zdlouhavé, do čtení jsem se musela občas nutit.
Londýn detektivní a krimi romány tajemství zfilmováno – TV seriál soukromý detektiv
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Kniha je dlouhá, má několik dějových linek, které na konci nebyly úplně dořešeny, i přesto mě četba bavila. Jsem zvědavá, zda bude další případ. Vlastně se mi i docela líbí rozvíjející příběh Cormorana a Robin (zřejmě dávná slabost pro červenou knihovnu). Znáte ten pocit, kdybyste nejradši autora přivázali k židli aby jen psal a psal?