Volanie Kukučky
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Keď sa slávna modelka Lula Landry vrhne dolu zo svojho zasneženého balkóna v londýnskej štvrti Mayfair, vyšetrovatelia rýchlo usúdia, že šlo o samovraždu. Prípad sa zdá byť uzavretý. Lulin brat má však stále isté pochybnosti. A najatý súkromný detektív má za neho odhaliť pravdu. Cormoran Strike je vojnový veterán, ktorý si z Afganistanu odniesol ťažké zranenie a jazvy na duši. Počas riešenia prípadu preniká do sveta distingvovaných mladých mužov a krásnych zvodných žien, prichádza na desivé súvislosti a sám sa ocitá v smrteľnom nebezpečenstve.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2014 , PlusOriginální název:
The Cuckoo's Calling, 2013
Podepisuju se pod názor předchozího komentáře, vystihl to přesně. Jen bych k tomu dodala, že zápletka se mi líbila i styl vyšetřování, protože ač nás krmí kriminálkami Las Vegas a severskými detektivkami, policejní (detektivní) práce je i o tom, co dělá Cormoran a dopracuje se výsledku. Uričtě se chystám na druhý díl, ale i přesto že se mi Kukačka líbila, nadšená jsem nebyla a kdybych knihu nečetla, asi bych nelitovala...
Zbytečně moc prostoru se zde věnovalo osobnímu životu hlavních postav. Neúměrně k tomu hlavnímu, o čem by detektivka měla být, k vyšetřování případu. Přišlo mi to jakoby si autor připravoval půdu pro další díly, protože u knižní série je potřeba mít silnou hlavní postavu, ke které se čtenáři budou chtít vracet. Nakonec se ukázalo, že to tak je, že pokračování bude. I tak si ale myslím, že přílišné zabřednutí do osobních příběhů této detektivce spíše uškodilo. Ve výsledku ale hodnotím kladně a jsem hodně zvědavá na další díl, kde už by tento problém neměl být.
Jestli jste někdo bral tuhle knihu do ruky s očekáváním, že tohle fakt nebude dobré, protože Rowlingová uměla "jenom" Pottera, tak jste přesně můj šálek.
Ale není to tak. Děj mě chytil, bavil. Bylo to zkrátka fajn čtení. Přišlo by mi nefér dát o hvězdu míň, jen proto, že je to J.K.Rowling.
Protože jsem četla Pottera, nepřekvapila mé opisná místa. Detektivka dobra, ale trhak mi to nepřišlo.
Už když jsem v knihkupectví viděl tuto knihu poprvé, bylo na ní napsáno, že se jedná o pseudonym Rowlingové, takže ve mně okamžitě upoutala pozornost, jakožto fanouška Harryho Pottera. Po přečtení ale můžu říct, že tak zvláštní detektivku jsem snad ještě nečetl. Cormoran Strike je bezesporu nekorektní postava, což mi udělalo víceméně radost. Vyšetřování ale probíhalo stylem, že v první kapitole si zjistil, koho má vyslechnout. Ve druhé kapitole vyslechl jednoho člověka, ve třetí druhého člověka. Ve čtvrté pak řešil něco ze soukromí, aby se nakonec někde brutálně zlil a probral se kompletně zeblitej ve své kanceláři. Následně v páté, šesté a sedmé opět neustále jen někoho pořád dokola vyslíchal. Neříkám, že je to úplně špatný nápad, jen mi chybělo jakékoliv napětí a jakýkoliv příběhový postup. Jediné štěstí, že Cormoran a jeho kolegyně Robin jsou tak zajímavé postavy. Díky ním si moc rád přečtu i další příběhy z této začínající detektivní série.
Kniha mě docela příjemně překvapila. Prakticky konverzační detektivka bez akčních scén vyžadujících extrémní fyzickou kondici hlavního hrdiny. Příjemně se četla a nutila neustále zapínat ty malé šedé potvůrky mozkové - až jsem to před koncem vzdala a následovala detektiva. ;)
Ke konci knihy jsem si uvědomila, jak relativně čtivě vychází kniha, v níž absentuje prakticky příběh - celá detektivka je prakticky souvislá řada výslechů, které jsou jen volně pospojované přechodovými scénami. Ale kupodivu to funguje; epiku a napětí autorka už použila v jiné sérii... :-) Ale pokračování si dám klidně, jestlipak Robin zůstane a jakou roli budou mít zelené šaty... :-)
když jsem ji zkoušela číst poprvé, nějaká jiná kniha mě zlákala více a odložila jsem ji. Při druhém a posledním pokusu jsem si ji ale velmi užila... Skvělá detektivka a skvělý román, čte se to samo a jistě se brzy pustím i do Hedvábníka.
dobrá detektivka, pouze se mi zdálo, že příběh jako takový se odehrával až posledních 150 stran, ale rozumím tomu, že na začátku bylo nutné seznámit se s postavami ... jako celek se mi knížka líbila :-)
Knihu jsem začal číst na doporučení své manželky, jež si ji všimla jen díky jménu p. Rowlingové. Nutno říci, že to je má první kniha od této autorky a asi i poslední. Troufám si říct, že jen díky jejímu jménu kniha nezapadla mezi spoustu jiných průměrných detektivek. Co bych na knize vyzdvihl jsou pěkně a pečlivě vykreslené charaktery a s umem napsané dialogy. Bohužel mi přijde, že je kniha vystavěna jen na tomto a chybí jakákoliv atmosféra či napětí. Nedá se zde ani mluvit o nějakém pohledu pod pokličku modelingu, jelikož paní spisovatelka používá obecně známé klišé k tomu, aby nám vykreslila svět modelek a módních návrhářů. Knihu bych si troufal doporučit jen skalním fanouškům klasických detektivek alá A. Christie, leč v kontextu dnešních moderních detektivek ( jež dokážou nabídnout i "něco na víc" ) zoufale zaostává.
Na můj vkus místama zbytečně zdlouhavé, ale jinak celkem spokojenost :-) Dobře se četla.
Jako detektivka je to na můj vkus slabý odvar.
Knížku řadím mezi oddechové nenáročné čtení, které mě neurazilo, ale ani příliš nenadchlo. Každopádně autorce palec nahoru za odvahu!
Po přečtení jsem na rozpacích s hodnocením. Cormoran Strike, tak jak ho vykreslil autor Robert Galbraith (alias J.K.Rowlingová), mě moc nenadchnul. Snad jen ta jeho pečlivost a strukturované postupy při vyšetřování a zjišťování detailů. V osobním životě je k politování. Kniha je ze tří čtvrtin nudným popisem londýnského života a charakterů postav, módního byznysu. Tato rozvláčnost, jak jsem pochopil až po přečtení poslední čtvrtiny, je k tomu, aby skryla různé stopy a náznaky, které v závěru knihy kulminují, jsou postupně odhalovány a vedou k nečekanému vyústění a vyřešení případu. Vyšetřování sebevraždy slavné mladé topmodelky Luly Landryové (mimochodem s dětstvím adoptované Popelky nebo ošklivého káčátka) odhalí problémy v její adoptivní i biologické rodině a tajemné úmrtí nevlastního bratra Charlieho před mnoha lety. Takže zpět k tomu hodnocení. Asi bych to shrnul takto: Hodnocení 3 hvězdičky na začátku postupně slábne ke dvěma a ve druhé třetině knihy až na jednu. Pak zase akcie knihy začínají stoupat, aby v poslední čtvrtině vygradovaly na pěkných 4. Takže to zprůměruju na 3 a doporučuji k přečtení. Pokud knihu v polovině neodložíte, ale budete trpělivě sledovat "nudný" vývoj příběhu, tak pointa stojí za přečtení. Uvidíme jak dopadne pokračování Strikovy a Robininy kariéry v hedvábném červovi :-)
Na můj vkus poněkud rozvleklé :-( Občas jsem přeskakoval stránky s popisy k dialogům. Kniha by mohla být poloviční a stejně by se stihlo vše říci. Zajímavá postava Strika a Robin, jsou pro sebe stvořeni (pracovně)
Knížku jsem začal číst dříve, ale nedočetl jsem ji. Pak se mi zase dostala do ruky a já ji hned dočetl. Rozuzlení bylo překvapivé a dost promyšlené, vážně se mi líbilo. Ale knížka mi v mnoha ohledech připadala zdlouhavá a většina odstavců bylo úplně zbytečných. Ale Rowlingová mě prostě překvapila! Je to něco úplně jiného než Harry Potter a i tak je to super. Stojí to za přečtení!
Napínavé, pútavé a neočakávané. Opisný štýl Rowlingovej dokáže neuveriteľne vykresliť prostredie a navnadiť čitateľa. Neviem sa dočkať na Hodvábnika.
Tak za sebe bych napsal asi tohle- velmi se mi líbilo, jak je kniha napsána, troufnu si tvrdit, že je to i dobrým překladem (snad se mi to nezdá jen kvůli tomu, že jsem nedávno potkal několik fakt špatných); každá postava je jiná a pozná se to už jen podle toho, jak se vyjadřuje; Cormoran Strike je sympaťák a Robin jakbysmet; co se mi zde zdálo málo vypíchnuto jako klad je to, jak je zde malými zmínkami popisován současný Londýn. Řekl bych, že jeho atmosféra i barvitost je téměř dokonale vylíčena. Knihu jsem přečetl během pár dní a teď se těším na Hedvábníka ;)
Přečtena moje první detektivka!!! Super příběh, ten konec jsem teda rozhodně nečekala...
vraždy Londýn napětí rodina tajemství adopce zfilmováno – TV seriál soukromý detektiv
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Skvělá detektivka, charismatický hrdina a Robin, která se doufám objeví i v další knize, kterou prostě musím mít. Rozuzlení nečekané, doporučuji.