Volanie Kukučky
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Keď sa slávna modelka Lula Landry vrhne dolu zo svojho zasneženého balkóna v londýnskej štvrti Mayfair, vyšetrovatelia rýchlo usúdia, že šlo o samovraždu. Prípad sa zdá byť uzavretý. Lulin brat má však stále isté pochybnosti. A najatý súkromný detektív má za neho odhaliť pravdu. Cormoran Strike je vojnový veterán, ktorý si z Afganistanu odniesol ťažké zranenie a jazvy na duši. Počas riešenia prípadu preniká do sveta distingvovaných mladých mužov a krásnych zvodných žien, prichádza na desivé súvislosti a sám sa ocitá v smrteľnom nebezpečenstve.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2014 , PlusOriginální název:
The Cuckoo's Calling, 2013
Celkem zajímavá detektivka i když v některých částech trochu zdlouhavá. Kniha je ale čtivá a hlavní hrdinové jsou fajn. Těším se na další.
Čekal jsem napínavou detektivku, thriller, a ona je to spíš humorná a zábavná četba, s výjimkou napínavého závěru. Od začátku to byla nuda, to přiznávám. Dlouhé rozhovory, vleklé popisy událostí, ale i dobře vykreslené postavy. Asi po polovině přečtené knihy jsem si vypůjčil mluvené slovo. Petr Oliva čte knihu s rétorickou dokonalostí a s patřičným nádechem humoru. Teprve v jeho podání detektivní román vynikl a získal to pravé kouzlo. Záměr autorky byl najednou zřejmý a lépe čitelný.
Rowlingová si evidentně plní svůj sen. Píše sérii detektivních příběhů, rozepisuje se, vtipkuje a pohřbívá Kukačku pod nánosem přebytečné litanie. Volání kukačky je především hříčka spisovatelského umění - kniha je to dobrá, ale za žánrem detektivky pokulhává. Přesto spisovatelku za její počin odsuzovat nebudu. Autorka má jenom svůj styl a je v něm dobrá. Lula Landryová alias Kukačka se mi nakonec líbila.
Tak jsem se těšila, až mě ta knížka vůbec nebavila. V podstatě se tam až do trošku zábavnějšího závěru nic moc nedělo a ten konec byl taky dost zvláštní. Pro mě tedy velké zklamání.
Tak nám JKR seskupila dohromady několik detektivkových stereotypů a na tom postavila příběh, který stojí jen na dialozích, je navíc zoufale nudný, rozvleklý a místy zase zbytečně překombinovaný. A navíc to občas nedávalo tak úplně smysl....
Ve srovnání s ostatními, "protřelými", tvůrci detektivek: slabší kniha. Psychologie postav a popis prostředí světa showbyznysu je velice povrchní. Hlavní hrdina mi připomíná svého slavnějšího kolegu Harryho Holea. Vedení čtenáře spisovatelkou k tipování domnělých vrahů je bohužel průhledné a to nemám ráda.
Wau :) nádherná knížka. Úplně jiná detektivka, než na které jsem zvyklá. Je pravda, že v této knize nejsou žádné napínavé pasáže, ale kniha je plná záhad a zauzlovaných situací a velmi mě bavilo přemýšlet, kdo že je tedy vůbec vrah. A velmi mě to překvapilo, protože na začátku by mě vůbec nenapadlo, že vrahem je......... Takže jednoznačně úžasná knížka :)
Rowlingová (Galbraith) nezklamala. Autor(ka) si s Vámi celou dobu hraje, všechny důkazy o vrahovi až do konce skrývá pod neviditelným pláštěm Harryho Pottera, a pak na Vás vybalí všechno, co Vám mezitím v knize uniklo. Skutečně výborně napsaná kniha, s celkem dobrým překladem (na úžasný překlad bratří Medků u HP však neměla), nádherně se četla a navnadila na další díl. :)
Volání kukačky, není typická detektivka, kterou by jste se báli číst před spaním, aby jste neměli zlé sny. Ale naopak je to velice promyšlená a do detailu propracovaná kniha, jejíž děj vás vtáhne a nepustí. A já se moc těším na pokračování, neboť Cormoran i Robin mi velmi zaimponovali.
Netušila jsem, že knihu psala autorka Harryho Pottera. O to víc mě autorka překvapila.
Kniha se mi líbila, ikdyž to nebyla knížka, kterou bych hltala stránku za stránkou.
I tak uděluji knížce jedničku :o).
No, napsaný to bylo pěkně a mám moc ráda Robin (i Cormorana), ale na to, že to měla být "klasická anglická detektivka" (pod čímž já si představím Agathu), přišlo mi to moc zdlouhavý. Na detektivkách mám radši než šokující odhalení myšlenkový pochody detektivů a nacházení důkazů a drobných nuancí, a to mi tady scházelo. Jako by autorka najednou nevěděla, jak to správně poskládat, aby to dávalo smysl, tak to nějak zašolichala a rychle ukončila a spoustu zásadních věcí nám sdělila jen jako fakt. Obecně mi dost často připadalo, jako bych poslouchala film z vedlejší místnosti (rozumějte bez obrazu :-) ). Ale knížka se mi líbila a četla dobře. Kéž by JKR radši zase jednou zabrousila když ne do Bradavic, tak aspoň do kouzelnickýho světa...
Mnohem lepší než Prázdné místo. Hltala jsem každou kapitolu a s ní každou novou stopu. Už se nemůžu dočkat pokračování.
Achjo, zklamání. Sebevražda, vražda, bla bla bla, konec. Robin byla naprosto zbytečná, její postava nebyla žádným přínosem pro děj, naštěstí sympaťák Strike to vyvážil. Nenáročná detektivka, kterou si určitě nepřečtu znovu.
Slabé 3*
Je to celkem čtivé, nijak vybočující detektivka, ale ke konci jsem četla skoro už jen přímou řeč,.
Priemerná detektívka, ktorá neurazí- nenadchne, a po uplynutí pár hodín vám aj vyšumí z hlavy. Ale odporúčam prečítať. Prečo? Pretože J.K. písať vie a má prirodzený rozprávačský talent, čo sa prejavuje tým, že knihu dočítate v priebehu pár dní. A v druhom rade, pretože tí, čo čítali sériu Harry Pottera budú iste zvedaví ako sa spisovateľka popasovala s novým žánrom zo sveta dospelých.
P.s.: Spoiler: A ako to nakoniec dopadlo so Charlotte? :)
vraždy Londýn napětí rodina tajemství adopce zfilmováno – TV seriál soukromý detektiv
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Zdlouhavé, místy až nudné ... zápletka nezáživná; podle mého knihu zachraňuje důkladně vykreslená postava detektiva a jeho sekretářka. Průměrná detektivka, která sem tam pobaví.