Volanie Kukučky
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Keď sa slávna modelka Lula Landry vrhne dolu zo svojho zasneženého balkóna v londýnskej štvrti Mayfair, vyšetrovatelia rýchlo usúdia, že šlo o samovraždu. Prípad sa zdá byť uzavretý. Lulin brat má však stále isté pochybnosti. A najatý súkromný detektív má za neho odhaliť pravdu. Cormoran Strike je vojnový veterán, ktorý si z Afganistanu odniesol ťažké zranenie a jazvy na duši. Počas riešenia prípadu preniká do sveta distingvovaných mladých mužov a krásnych zvodných žien, prichádza na desivé súvislosti a sám sa ocitá v smrteľnom nebezpečenstve.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2014 , PlusOriginální název:
The Cuckoo's Calling, 2013
Zpočátku mě kniha nebavila, nemohla jsem se začíst. Potom mě pohltila, ale kniha je na můj vkus příliš rozvláčná...
Prvních 100 stran jsem se nemohla do knihy začíst. Pak už jsem si zvykla a začalo mě to bavit. Nevím, zda je to překladem nebo ne, ale občas byly věty opravdu krkolomně poskládané, nekonečná souvětí přes několik řádků a ještě s různými větami v závorkách… takže pak už nevíte, kde je podnět a o čem vlastně autor(ka) mluví, a čtete jednu větu klidně třikrát
Za mě Teda opravdu super kniha, napínavá. Mela jsem I typ na vraha ale nakonec to byl někdo do koho bych to neřekla. Svérázného Cormorana jsem si oblibila. A v životě bych neřekla ze tohle napsala J.K. Rowlingová
Tak tohle byla fakt nuda. Postavy nesympatické a vůbec celé takové nijake.
Nechapu proč má kniha tolik stran.
Zbytečně rozsáhlý děj, kniha se mi moc nelíbila. I když konec mě docela vystrašil, pak někomu věřte.
Příjemná oddychovka se sympatickým detektivem v hlavní roli. Víc než samotná zápletka mě ale zajímal vztah mezi ním a jeho asistentkou. I tak ale dobré.
Zpočátku mě knížka neohromila, když jsem ale zjistila, že chvíli podezírám jednoho aktéra a jen o pár listů dál už cílím na někoho jiného, musela jsem připustit, že je to detektivní příběh, jak má být. Souvislosti do sebe zapadají a pozornější čtenář jich může při rekapitulaci příběhu nalézt více, než mu jich vyšetřovatel Strike v závěru odhalí. Lži, intriky a bezpočet lidských charakterů to vše bylo super.
Nelibost, kterou ve mně kniha v první polovině vyvolávala nepramenila z nekvalitního příběhu nebo snad z jeho podání. Šlo spíš o pocit nelibosti vůči podivnému světu „vyšší“ spolčenosti, ve kterém se celý příběh odehrává. Trvalo mi, než jsem to zpracovala.
Klasický detektivní příběh, ve kterém hraje roli ale i osobní život soukromého detektiva, bývalého vojáka, a jeho (ne)asistentky. Rowlingová chtěla zkusit něco nového a celkem se jí to povedlo. Příjemně se to čte, ale nic extra a není to úplně můj šálek kávy...
Velmi příjemný a zábavný thriller. Rozsah mě nejprve dost vyděsil, ale kniha se mi četla velmi dobře a svižně. Bývalý voják a současně soukromé očko bez domova má odkrýt pravdu o smrti slavné modelky. Příběh tak čtenáře zavede do prostředí celebrit, tajemství, intrik, peněz a lží. Výborný počin a zdařilý začátek série.
Zpočátku mi to přišlo takové "o ničem ", ale postupně jsem se krásně začetla a knížku jsem si užila. Příjemná detektivka bez zbytečných akčních scén a krvavých detailů. Těším se na další Cormoranův příběh.
Tato kniha je docela dobrý začátek detektivní řady. Zkusím pokračování, protože Cormoran Strike mi byl docela sympatický. Tady hodnotím čtyřmi hvězdami.
Klasická detektivka. Strike i Robin na mě působili sympaticky a pravděpodobně se k nim ještě v některém z dalších příběhů vrátím. Ale musím dát za pravdu mnoha komentářům přede mnou: bylo to místami - pro tento žánr - poněkud rozvláčné.
Nechala jsem se zmást doporučením, ale zklamala jsem se. Souhlasím s hodnoceními níže, že děj je zdlouhavý, až nudný a místy jsem ani nevěděla, co čtu a musela jsem se vracet. Nakonec jsem knížku přelouskala celou, ale jen proto, že jsem pořád čekala na zázrak, ale ten nepřišel. Prostě nebavila.
Snažila jsem se jít do knihy s objektivností, jak jen to bylo možné. Ale to prostě nejde. HP mám přečteného od začátku dokonce a od konce do začátku, takže styl, jakým J.K. píše prostě znám a mám ho ráda. A jak se hned na první straně objevili "dlouhé rypáky zrcadlovek" , bylo mi jasné, že tohle bude můj šálek čaje.
Abych si knihu užila, nepotřebuji nonstop napětí, násilí a hektolitry krve. Potřebuji hlavní postavy, které mě nebudou lézt na nervy a v ideálním případě mi budou sympatické. Cormoran a Robin sympaťáci jsou, takže tento bod za mě splněn. Pokud je autor dobrý vypravěč, tak si také ráda přečtu i tu popisnou omáčku okolo. A J.K. to prostě umí. Popisovaná místa jsem si hledala na streetview a o to víc na mě doléhala celá atmosféra příběhu.
Přiznám se, že samotná zápletka se mi v hlavě vynořovala již během čtení, ale to jistě každému bystrému čtenáři detektivek, protože J.K. nám v příběhu nechává po celou dobu nenápadné nápovědi a prvoplánově před čtenářem netají nové informace.
Sečteno a podtrženo: pokud jste fanda klasické detektivky bez brutálních popisů mučení a zabíjení, nevadí Vám, že na každém rohu neleží mrtvola, rádi se necháte vtáhnout do děje vykreslením prostředí a postav. Pak Volání Kukačky vřele doporučuji. Pokud ovšem dáváte přednost krvákům, napětí a knihám, které jsou jedna velká adrenalinová jízda, nejspíš Vás Cormoran Strike příliš nenadchne.
Kniha se mi líbila. Děj napínavý, ale dle mého moc zdlouhavě popisováno. Možná až na škodu.
Knihy této autorky jsou velice zdlouhavé a nezáživné. Prospělo by jim výrazné zkrácení a rychlejší tempo.
Vzrušující? Spíše vleklý, zdlouhavý, místama až nudný. Žádná akce, pouze dlouhé a přímo nekonečné opisy. Čekal sem o hodně víc, vzhledem k hodnocení, autorce a komentářům tady. Nevím, jestli má vůbec smysl ztrácet čas a číst další díly. Zklamání... Taková vleklá telenovela i když rozhodně v Robin a Strikovi je velký potenciál, v téhle knize nebyl dle mého názoru naplněn a využit. A o tom, kdo "nakonec" byl "pachatel" to snad radši ani nebudu komentovat :)
Poslouchala jsem celý víkend a zakončila třemi zfilmovanými díly. Knížka byla stopro lepší. Vrátila mi asi o dvacet let zpět, kdy jsem ujížděla na Perry Masenovi. Přišlo mi to podobné Conmorat trochu Jouda, kterého ale musíte mít rádi pro jeho důvtip i něho samého. A Robin, úžasná sekretářka, která na něm visí a vzájemně se doplňují. Těším se na další díly. Na další případ a také na to, jak to Robin hodlá udělat s tím svým snoubencem, který se mi tam nelíbí. Narušuje romantiku. Každý si tam něco najde
vraždy Londýn napětí rodina tajemství adopce zfilmováno – TV seriál soukromý detektiv
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Skvělá práce. Postupně vystavěný příběh se plynule posouval ve stejném tempu jako poctivá detektivní práce. Moc mě to bavilo a Cormoran s Robin si získali moje sympatie. Těším se na další díly.