Císařova hrobka
Steve Berry
Cotton Malone série
Hrobka prvního čínského císaře, střežená podzemní terakotovou armádou, byla po více než dva tisíce let skryta lidským zrakům. A přestože je v dnešní době považována za jedno z největších archeologických nalezišť světa, čínská vláda do ní stále odpírá plný přístup. Proč? Nalézt odpověď je úkol pro Cottona Malonea, jehož životem otřásl mail s odkazem na neznámou internetovou stránku. Po přihlášení spatří Cassiopeiu Vittovou, ženu, která mu už několikrát zachránila život, kterou mučí záhadný muž a vznáší směrem k Malloneovi stručný požadavek: „Pokud ji chcete udržet při životě, dejte mi ten předmět, který vám svěřila do úschovy.“ Potíž spočívá v tom, že Cassiopeia Maloneovi žádný předmět nepředala a on sám nemá tušení, oč by se mohlo jednat. Je ovšem odhodlán svou přítelkyni zachránit ze spárů nebezpečných šílenců, a tak se vydává na nejnebezpečnější misi svého života, při níž čelí nejen nelítostnému starodávnému bratrstvu, ale také současným mocným v Číně, tedy v zemi, kde má lidský život velmi nízkou cenu…... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2011 , DominoOriginální název:
The Emperor's Tomb, 2010
Souhlasím s názorem, že tato kniha je nejslabší ze všech knih Steva Berryho. Celé mi to přišlo takové nemastné, neslané... A moc jsem také nepochopil vzájemnou nevraživost mezi Cottonem a Viktorem, kterého jsem si v knize také více oblíbil... Číňané mně prostě nesvědčili...
Takových dobrodružných knih je podle mne stále více. Na pozadí velmi těžko uvěřitelného příběhu se občas i něco dozvíme, ale v zásadě se očekává částečné vypnutí mozku a relax bez kritiky. Autor si splnil roční plán, čtenář dostal dočasné vytržení z reality a všichni by měli být spokojeni. Tak to beru já a jsem potom vděčen i za svižné tempo a zopár zajímavých informací o Číně.
Zatím podle mě nejslabší Berryho počin. Asi jsem výjimka, ale mám mnohem raději jeho knihy, kde není postava Cottona Maloneho a to ne, že by nebyl sympatický. Příběh Císařovy hrobky je spíše politickou konspirací než něčím s historie. Hrozně mě zklamalo, že terakotová armáda je sice na obálce, ale v knize o ni není prakticky ani slovo a příběh s ní příliš nesouvisí.
Přečetla jsem až do konce ale nelíbila se mi... takový chaos v postavách jaký tam byl, nejen díky čínským jménům, ale i jejich povahám... nevím jak vy ostatní ale já sem za svého oblíbence místo cottona považovala Viktora kterému jsem fandila daleko více :-)
Pan Berry má smlouvu s nakladatelem, že musí bouchat jednu knihu ročně, a podle toho to vypadá. Ty tam jsou propracované hádanky a příběhy z prvních dílů Cottona Malonea.
Autor vzal jednu starou teorii o ropě a jednu archeologickou zajímavost a obalil je spoustou vaty nudných rozhovorů lidí, kteří rádoby pletichaří o politickou moc v Číně. Přitom vás vůbec nezajímá, kdo bude příštím předsedou čínské KSČM a i přestřelky začínají být nepřehledné a nudné. Podle mě jedna z nejhořších Berryho knih.
Z počátku jsem si myslel, že poněkud odsuzující komentáře o této knížce jsou přehnané. Nebylo tomu tak. Poslední třetinu už jsem hrubě přeskakoval, pořád dokola se opakovaly stejné scény, kdy čtenář byl uváděn v omyl kdo je kdo. Na prvním místě v čtivosti uu mě stále stojí u tohoto autora Rasputinovo proroctví.
Proč si nechal právě takovou hrobku postavit první čínský císař?
Protože císařství se chtělo ukázat, že na to má.
2006 | Templářské dědictví |
2007 | Jantarová komnata |
2007 | Alexandrijská knihovna |
2008 | Benátská zrada |
2009 | Rasputinovo proroctví |
'Cottone Malone, Cassiopeia Vitová se zaplétají do nejnebezpečnější mise svého života, při níž čelí nejen nelítostnému starodávnému bratrstvu eunuchů "Pa", ale také současným mocným v Číně, tedy v zemi, kde má lidský život velmi nízkou cenu. Hrobka prvního čínského císaře, střežená terakotovou armádou, byla po více než dva tisíce let skryta lidským zrakům. A přestože je dnes považována za jedno z největších archeologických nalezišť světa, čínská vláda do ní stále odpírá plný přístup. Proč?'
Dobrodružný špionážní příběh za 3 hvězdičky.