Lincolnův mýtus
Steve Berry
Cotton Malone série
Co když prezident Lincoln podepsal dokument, který ohrožuje současnou podobu Spojených států? A co když se ten dokument ocitl v nesprávných rukách? Září 1861. Není všechno takové, jakým se jeví. Tento záhadný vzkaz a k němu připojené tajemství putovaly od jednoho amerického prezidenta k druhému, až skončily v rukou Abrahama Lincolna. Na pozadí krvavých střetů občanské války se musí Lincoln rozhodnout, jak s třaskavou informací naložit: má zachránit tisíce amerických životů, anebo zabránit tomu, aby se mladý národ nenávratně rozpadl na kusy? Současnost. Vyšetřování dávných událostí z časů občanské války rozpoutá politickou bitvu mezi Bílým domem a vlivným utažským senátorem. Může s tím nějak souviset únos operativce amerického ministerstva spravedlnosti v Dánsku? Onen muž padl do rukou nebezpečného fanatika, který je posedlý božskou vizí, že právě on má uvést v život slova velkého mormonského proroka... Za daných okolností nezbývá šéfce zpravodajské služby nic jiného, než sáhnout po telefonu a zavolat svému bývalému agentovi do Kodaně. Cotton Malone se znovu vydává na životu nebezpečnou misi, nad níž se vznáší stín dávného Lincolnova tajemství. Přestává být jasné, kdo je přítel a kdo nepřítel. Jisté je jediné: že v sázce je osud Spojených států amerických.... celý text
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 2015 , DominoOriginální název:
The Lincoln Myth, 2014
![Šnek86 Šnek86](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/248056/m_snek86-roh.jpg?v=1537619328)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Vyšinutý mormonský pánbíčkář, do toho historie spojených států s její ústavou v době občanské války, hledání dokumentů a do toho Malone a ostatní.Vittové taky trochu divně hrábne.Tyto Berryho politické příběhy mě zas tak neberou, ale alespoň si člověk udělá obrázek, jak to asi při tvoření spojených států bylo.
![babicka_amalka babicka_amalka](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/176698/m_176698-JsB.jpg?v=1485988745)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
pro mě jedna z těch slabších - ale je to dáno patrně námětem: mormoni jsou mi tak vzdálení, že ani zajímavosti kolem ústavy a doby jejího vzniku to tentokrát nedokázaly vyvážit ;-)
![GYROTOURBILLON GYROTOURBILLON](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/127903/m_127903-1ZX.jpg?v=1509750658)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Souhlasím s Alabra. Pařížská pomsta , kterou jsem četl před touto , a dle recenze , neměla být příliš ok. , mě naopak nadchla velmi. To je asi věc názoru. Asi mám blíže k Evropské historii než podrobné znalosti o USA.
Přesto SB. nezavrhuji , ještě mi zbývají jeho 2 knihy a rozhodně si nenechám ujít brzy vycházející Varšavský protokol.
![Dobby888 Dobby888](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Opět napínavá zápletka Cottona Malonea. Dobře napsané, čtivé, co mě ale zarazilo bylo jednání C. Vittové, často nelogické, a nesedící k její postavě.
![iveta3689 iveta3689](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/120147/m_120147.jpg?v=1459855105)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Asi nejslabší ze série, co jsem zatím četla. Oba příběhy mi přišly, že k sobě vůbec nepatří. Děj byl takový těžkopádný, nemohla jsem se začíst.
![Dabasir Dabasir](https://www.databazeknih.cz/img/users/93_/93626/m_adapa.png?v=1737342449)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nenáročný román, který se čte sám a nemusíte u něho moc přemýšlet. Oproti předchozím dílům ubral Steve Berry na akčnosti jak v hollywoodských filmech a zaměřel se na děj a jednoduchou – celkem reálnou – zápletku. Za sebe mohu říci, že ze všech přečtených románů o Cottonovi Malonem se mi tento zatím líbil nejvíce.
Řeší se zde snaha o odtržení Utahu od USA na základě listiny, kterou kdysi dal Lincoln do úschovy Svatým v Salt Lake City. Cottonova bývalá šéfová se zde poprvé projeví poněkud akčněji a Cassiopeia se zde chová jak naivní blondýnka.
Doporučuji k přečtení a i přes nenáročnost dávám pět hvězd.
![Jessybelle Jessybelle](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zase skvělá kniha, příběh o Lincolnovi a Mormonech zajímavý, trochu jsem si zagooglila, abych si dohledala, co mě zaujalo. Už se těším až bude otevřená knihovna...
![Monike Monike](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/121344/m_121344-2F2.jpg?v=1515012631)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Steve Berry opet nezklamal. Ctive, napinave, proste skvele. Kazdou stranku jsem hltala. Casiopei a Cottonovi fandim, tak snad se k sobe nakonec dostanou.
![Stanas513 Stanas513](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/216365/m_stanas513-mFn.jpg?v=1669318662)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Steve Berry se pomalu stává jedním z mých oblíbených autorů. Jeho knihy mají spád a napětí. Nejvíc se mi líbí, že na konci knihy vysvětlí, co byla skutečnost a co byla fikce. Takové romány mě baví.
![vlkcz vlkcz](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jedna z těch lepších. Nesmysly se tu téměř nevyskytují a za blbku je tu tentokrát Cassiopeia, což mě potěšilo, protože ta mi nikdy k srdci nepřirostla.
![soukroma soukroma](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Po anglické honičce (Královský klam) jsem se těšila na americké prostředí a Lincolna. Sice mě zprvu zaskočilo, že jde hlavně o mormony, o kterých jsem už nic nového vědět nechtěla, ale to, co jsem se dozvěděla, vyvážilo nechuť: náboženství z poloviny 19. století je skutečně skrznaskrz americké (byť dnes ale rozšířené všudemožně) - přívrženci mají chránit ústavu USA, protože je božím vnuknutím!
Překvapivé informace jsem také získala o smyslu americké občanské války a o některých státech (se snahou o odtržení narazily na absolutní nerozlučitelnost Unie...), v návaznosti na jednání otců zakladatelů o unijní ústavě (a samozřejmě o pozadí Lincolnova mýtu).
Autor cituje slova Johna Kennedyho:
"Největším nepřítelem pravdy často není lež - úmyslná, propracovaná a nečestná, ale mýtus - vytrvalý, přesvědčivý a nerealistický."
Berryho čtu spíš pro informativnost než pro akčně-thrillerové zápletky, takže bez váhání u mě v tomhle "mýtu" získává 85%.
![Danuše7 Danuše7](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
mohly by se Spojené státy rozpadnout? to by byl fičák, otcové zakladatelé to nějak nedomysleli
![Nelly Nelly](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13659/13659-H7y.jpg?v=1397827032)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Hodnotím sice "jen" třemi hvězdami, ale nebylo to špatné - jen ne tak akční jako jiné Cottonovy eskapády. Bylo zde hodně americké historie a na to, že knihy s touto tématikou nečtu, se mi to zpracování líbilo (uf, bylo to hodně, hodně stran, ale uteklo to celkem rychle!) - dokonce bych řekla, že mnoho z toho, co se tam popisuje i o mormonech a vztazích mezi náboženstvím a politikou, mi evokovalo i současné dění... Kniha si určitě najde své čtenáře.
![NeradovaKatka NeradovaKatka](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/48345/m_48345-umR.jpg?v=1468916371)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Steve Berry stále dovede napsat knihu, která zaujme i pravidelného čtenáře jeho knih. Kniha byla napínavá, dobře se četla, ale má úplně nejoblíbenější to asi nebude. Ale i tak se těším na další knihy s postavou Cottona Malona.
2006 | ![]() |
2007 | ![]() |