Courtrai. 11. července 1302: Bitva zlatých ostruh
Xavier Hélary
Bitva u Courtrai, kterou v roce 1302 svedlo flanderské vojsko s vojskem francouzského krále Filipa Sličného, se v 19. století stala klíčovou součástí nejprve belgické a posléze specificky vlámské „národní“ paměti a svůj význam si drží dodnes. Svou nezvyklostí však fascinovala už své současníky: vždyť necvičené pěší vojsko na hlavu porazilo věhlasné francouzské rytířstvo. Francouzský historik Xavier Hélary vysoce odborným a přitom poutavým způsobem provádí čtenáře po širším historickém kontextu francouzsko-flanderských vztahů na přelomu 13. a 14. století, zamýšlí se nad rolí národní identity v událostech samotných i v jejich pozdějších výkladech, rozebírá různá kronikářská vyprávění a jejich prostřednictvím ukazuje, jakým způsobem může moderní historik uchopit a sepsat historii jedné bitvy.... celý text
Literatura naučná Historie
Vydáno: 2017 , KarolinumOriginální název:
Courtrai. 11 juillet 1302, 2012
Bitka pri Courtrai (resp. Kotrijku) sa stala dôležitým prelomovým momentom nielen regionálneho charakteru, no jej dôsledkom boli zmeny v bojovej taktike (nárast významu pechoty), ako aj sociálne premeny (chápanie meštianskeho stavu a jeho významu v stredovekej spoločnosti). Armáda zložená zo slabo cvičených remeselníkov dokázala poraziť "výkvet" francúzskeho rytierstva, čím bitka právom získala širší ohlas a zapísala sa do dejín. Skvele a detailne spracovaná analýza príčin konfliktu, dôvodov eskalácie a dôsledkov, kde nedokážem nič vytknúť. Štýlom mi to pripomínalo Jiřího Kovaříka alebo Josefa Opatrného, teda perfektné prepojenie odborného textu podaného pútavo, až beletristicky. Vyzdvihol by som i to, že autor, hoc Francúz, vôbec konflikt nehodnotí jednostranne, no snaží sa analýzou francúzskych, flámskych ale i iných kronikárov priblížiť rôzne pohľady na samotnú bitku a dôvod porážky obávanej francúzskej ťažkej jazdy. Nerobí jednoznačné závery, k dobovým textom pristupuje kriticky a snaží sa podať ucelený text oslobodený od nepodložených záverov.
Bitva zlatých ostruh, která se odehrála v roce 1302 před zdmi hradu Courtrai, předznamenala konec epochy středověkých rytířů. Znamenala také počátek vlámského národního uvědomnění a vlámské samostatnosti. První polovina knihy popisuje politickou a hospodářskou situaci ve Flandrech, složení královské armády a vlámských milicí. Druhá část knihy je věnována vlastní bitvě. Publikace je čtenářsky přívětivá, nudila mě jen poslední kapitola Ohlasy bitvy. Kromě seznamu pramenů přidal autor i krátké povídání o soudobých kronikářích.
Středověcí kronikáři zaznamenali, že před bitvou slavný kůň Morel třikrát odmítl, aby na něj nasedl vrchní francouzský velitel hrabě z Artois, šedivá ropucha plivala směrem k Francouzům jedovaté sliny a žádný kůň v královském vojsku deset dní před bitvou nezaržál. Francouzi bohužel na tato jasná nebeská znamení nebrali zřetel a dopadli jak dopadli.