Čtyři dohody
Don Miguel Ruiz (p)
Ilustrovaná kniha. Vychází k 15. výročí prvního vydání. Ve Čtyřech dohodách odhaluje Don Miguel Ruiz zdroj omezujících názorů, které nás připravují o radost a vedou ke zbytečnému utrpení. Čtyři dohody, založené na staré toltécké moudrosti, nabízejí silný kód chování, který dokáže rychle proměnit náš život v nový prožitek svobody, opravdového štěstí a lásky. Ruiz shrnuje v duchu Castanedy základní toltéckou moudrost a vyjadřuje jasně a čistě, co pro muže a ženy znamená žít jako mírumilovní válečníci v moderním světě. V toltécké tradici vede naguál člověka k osobní svobodě. Don Miguel Ruiz je naguál z rodu Rytířů orla a věnuje se předávání svých znalostí učení starých Toltéků.... celý text
Duchovní literatura New Age
Vydáno: 2012 , PragmaOriginální název:
The Four Agreements: A Practical Guide to Personal Freedom (A Toltec Wisdom Book), 1997
O Čtyřech dohodách jsem poprvé slyšel z videí na youtube v podání českého herce Duška a už tehdy mě moudrost Čtyř dohod uchvátila. O pár let později se mi do rukou dostalo i knižní vydání a musím uznat fakt, že po duchovní stránce je to jedno z nejlepších děl, jaké jsem kdy četl.
Knihu doporučuji každému, kdo má zájem se vzdělávat a posouvat svůj charakter tím správným směrem.
..a vlastně bych tuhle knihu nejraději doporučil ÚPLNĚ VŠEM, protože kdyby se každý člověk na světě snažil dodržovat alespoň jednu z těchto čtyř dohod, svět by byl ihned o něco krásnějším místem :-)
Pro mě osobně taková malá “osobní bible a povinná četba”. Moc ráda se k ní vracím, krásná knížka.
Moc pěkná kniha. Mám ji doma několik let a přečetla jsem si jí až teď. Četla jsem složitější duchovní a seberozvijejici literaturu, ale tohle mi přijde jako takový základ a jednoduše napsaný. Kdyby se člověk tímhle opravdu řídil, tak je život nádherný.
Ještě dodám, že jsem se s obsahem knihy nejprve seznámila díky vtipnému divadelnímu představení Jaroslava Duška na YouTube (a od té doby také sleduji jeho přednášky se zajímavými hosty). Tenkrát kvůli stresu že školy mi to neskutečně psychicky pomáhalo, takže doporučuju shlédnout i představení, tam je to krásně prezentováno a člověk si uvědomí, že se mnohdy trápí a stresuje kvůli nesmyslům.
Někdy poněkud zjednodušené, hlubokou filozofii nečekejte...
čte se dobře a je to i vtipné....souhlasit ale se vším nejde...
prostě oddechovka...
Já už bych to dneska asi nečetla, ale když jsem si se sebou "v mládí" nevěděla rady, tak mi to pomohlo...
Jsem ráda, že jsem tuto knihu poslouchala ve formátu audio, nevím, zda bych ji neodložila v knižní podobě, některé věci na mě asi byly moc eso :).. ale poslouchalo se to cestou autem docela příjemně..
3,5*
Seberozvojové knihy moc nečtu a k této jsem se dostala díky book clubu. Sama bych po ní nesáhla, ale jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. I když je velmi krátká, není to čtení na jeden večer. Spíš si každý den přečtete pár stran a pak nad ní ještě dlouho přemýšlíte. Moc doporučuju.
Kniha čtyři dohody je báječná! Velmi inspirující a (z mého úhlu pohledu) jednoduše napsaná kniha, u které pochopí poselství i dětský čtenář. Krásné poselství lemují nádherné ilustrace :).
Neuveritelne krasna a jednoduse popsana cesta do principu lidskeho mysleni a zdrave sebelasky. Nemusi oslovit vsechny, osobne kdybych knihu cetla pred 5 lety, odlozim ji a budu jen kroutit hlavou. Domnivam se, ze kazdy z nas se drive ci pozdeji dostane do bodu, kdy mu cervicek v hlave zacne nahlodavat, zda je nas zivot a jeho tempo udavane kymkoliv okolo nas (bez moznosti nasi volby) skutecne tak uspokojivy, jak se mnohdy snazime sami sobe namluvit. A verim, ze presne v ten moment si clovek najde cestu k moudrosti starych Tolteku, kterou nelze poprit.
1. Nehřešte slovem
2. Neberte si nic osobně
3. Nevytvářejte si žádné domněnky
4. Dělejte všechno tak, jak nejlépe dovedete
Knihu jsem četla i poslouchala. V audio verzi , kterou čte Jaroslav Dušek jsem knihu pochopila mnohem lépe.
Myslím, že jsou to skvělé dohody a moc dobrá kniha . Určitě může mnoha lidem pomoci. Je ale třeba si tyto dohody často připomínat, případně si knihu přečíst nebo poslechnout vícekrát . Není lehké tyto dohody dodržovat, ale kniha vám dává mnoho prostoru.
MOC DOPORUČUJI.
Dobrá kniha. Četla jsem ji i poslouchala. K téhle knize se ráda vracím. Hlavně, když mám špatné období a tvořím si v hlavě moc předsudků. Takhle kniha mě vždy postaví zpátky na zem.
Kniha príjemná -motivujúca.4 dohody sú štyri rady pre život.Mňa najviac oslovila tretia - NEVYTVÁRAJTE SI DOMNIENKY .Ku koncu kniha skĺzla do neuverenia - napr.:Už len samo dýchanie úplne stačí na to,aby sme boli šťastní ...ale ktovie v čase covidu je možné aj toto.Doporučujem.
Tuto knihu jsem četla před cca 15 lety. Začátek mi přišel dobrý a zbytek jako opakující se omáčka. Tentokrát jsme zvolila audioknihu čtenou panem Duškem a to byl opravdu nesrovnatelný zážitek.
Jednak jsem starší a dokáži si z poslání toltéků více vzít a v podání audio je to prostě za plný počet hvězd.
Indiáni Mexiko rozvoj osobnosti, osobní rozvoj životní styl Toltékové
2001 | Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků |
2010 | Pátá dohoda |
2003 | Láska, vztahy a přátelství |
2004 | Hlas poznání |
2002 | Čtyři dohody – Pracovní kniha |
Kua čo je toto? To akože Toltékovia stromy neobjímali? Maličký narcismus prerastajúci do ega. Aj Ja Vám chcem zle!