Čtyři mimózy - Dominika Kramná | Databáze knih

Čtyři mimózy

Čtyři mimózy
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544579/bmid_ctyri-mimozy.jpg 5 43 43

Kniha o přátelství, lásce, životě a jeho nevyzpytatelných nástrahách. Cestovatelka Beata, sebevědomá Karolína, milující Talia a knihomolka Františka. Čtyři osobnosti, každá jiná. Přesto jsou jejich vztahy pevné napříč lety i navzdory skutečnosti, že každá vede naprosto odlišný život. Vydrží síla přátelství různorodost jejich povah, tisícikilometrovou vzdálenost a nelehké životní situace, do kterých se dostávají? Dokáží se všechny vyrovnat s údělem, který jim byl předurčen? Zvládnou si vybrat správnou cestu, když mají na výběr? Vtipný a zároveň dojemný příběh s lehkostí popisuje napínavé osudy hrdinek a ihned vtáhne čtenáře do dění.... celý text

Alena1957
02.02.2025 5 z 5

Pěkná kniha, oddychové čtení.

lucyvase4
13.01.2025 5 z 5

Kniha o přátelství, hledání lásky, životě a jeho nevyzpytatelných nástrahách. Příběh o čtyřech kamarádkách. Každá je úplně jiná, ale dohromady tvoří naprosto skvělé seskupení. Cestovatelka Beata, sebevědomá Karolína, milující Talia a tichá knihomolka Františka. Každá má rozdílný život, rozdílné cíle i rozdílné životní problémy. Vydrží jejich přátelství všechny nástrahy života, různorodost jejich povah i tisícikilometrovou vzdálenost?

Od knihy jsem si slibovala oddechové dovolenkové čtení. To jsem sice dostala, ale čím více jsem se nořila do příběhu, tím více jsem zjišťovala, že kniha má i mnohem hlubší myšlenky.

Situace, ve kterých se hlavní hrdinky ocitly často musíme v životech řešit i my. Já se nejvíce viděla v Talii. Bohužel mám od narození syna úplně stejnou obavu, jako měla ona. Takže mně přirostla k srdci nejvíce. Nejméně jsem si pak oblíbila Karolínu, tento životní styl některých dam totiž moc neuznávám.

,,Láska je krásná, ale ne ta, která nám zastiňuje střízlivý pohled na svět."

Jsem nadšená, jak autorka každou postavu udělala naprosto originální. Zároveň nám ale ukazuje, že právě protiklady se mohou přitahovat a z naprosto rozdílných osobností nemusí být jen dobří partneři, ale právě i kamarádi. Mnohdy nám právě oni ukáží svou jinou povahou, cestu ze situací, které nevíme, jak vyřešit.

Dostala jsem vše. Krásné prosluněné Bali, mimochodem po přečtení bych se ihned zabalila a odjela tam na dovolenou, lásku, vtip, ale zároveň i hodně emotivních a dojemných scén. Autorka dokázala zasáhnout mé srdce. Dokonce jsem si i častokrát pobrečela a přemýšlela jsem, co bych dělala, kdyby se situace stala mně.

Je poznat, že autorka má nacestováno. Minimálně Bali a Paříž mi popsala dokonale, až jsem měla pocit, jako bych tam byla. Myslím, že ona je trochu Beatou. Jestli jsou ostatní tři hrdinky skutečně jejími kamarádkami nebo fikcí netuším, co ale vím, že jsou popsány tak skvěle, jako by skutečně žily.

,,Když budeš mít špatný den, stačí usnout. Zítřek bude o kapku lepší."

eliska2126
31.12.2024 4 z 5

Autorka přináší příběh čtyř žen – cestovatelky Beaty, sebevědomé Karolíny, milující Talie a knihomolky Františky. Každá z nich má svůj jedinečný osud, a přesto je spojuje silné pouto, které vás vtáhne do příběhu.

Začátek knihy působí trochu povrchně a některé situace zůstávají nedořečené, ale postupně se příběh prohlubuje, a vy se tak můžete naplno ponořit do emocí i dilemat jednotlivých postav. Nejvíc mě zaujal příběh Talie, její cesta mě opravdu bavila a i když neměla snadný život, se vším se vypořádala a všechno překonala. Naopak mě překvapilo, že mě příliš neoslovila Františka – knihomolka, která pracuje s knihami. Očekávala jsem, že si k ní najdu cestu snadno, ale zůstala pro mě spíš nevýrazná a jejímu vztahu s Bořkem jsem moc nevěřila.

Čtyři mimózy jsou vtipné, dojemné i občas napínavé. Pokud hledáte příběh, který vás přiměje zamyslet se nad sílou přátelství a životními rozhodnutími, určitě si tuto knihu přidejte na seznam!

zdehan
20.12.2024 5 z 5

Supr kniha ktera se čte sama přečteno za jeden den krásná oddechovka.

MarNe
16.12.2024 4 z 5

Po knize jsem sáhla kvůli vysokému hodnocení a není chybné!
Knížka se čte sama. Čtyři kamarádky, čtyři různé povahy, čtyři různé osudy. Přesto se dokáží čas od času sejít a vše spolu probrat, prožít, být si oporou, zasmát se, vyblbnout, ale i zmoudřet a vystřízlivět z růžových brýlí zamilovaní.
Na prvotinu autorky moc pěkné čtení. Nádherný útěk z předvánočního shonu.

hanka_reading
10.12.2024 4 z 5

Beata, Karolína, Talia a Františka. Čtyři kámošky, každá povahově úplně jiná. A přesto je jejich přátelství opravdu silné - dokáží se spolu bavit, ale taky si pomoct, když jsou v nesnázích. Každá prožívá svoje radosti i starosti. A všechny si rádi dávají společně mimózu.

Autorka nám přibližuje život těchto kámošek. Všechny zažívají běžné problémy a věřím, že nejeden z nás se v nějaké situaci najde. A právě díky té reálnosti mě tahle kniha bavila. Vyprávění mě dokázalo vtáhnout do děje, a tak jsem situace prožívala spolu s holkami. Čtenář se mnohdy pobaví, ale nastanou i ty méně veselé okamžiky. Ale takový je prostě život.

Pokud máte rádi životní příběhy obyčejných lidí, bude vás tahle kniha určitě bavit.

nada3314
08.12.2024 4 z 5

V jedné knize máme příběh čtyř kamarádek, každá z holek je úplně jiná, každá má úplně jiné starosti a každá z nich by mohla mít svou knihu, ale když jsou spolu jsou dokonalé. Nedalo mi to, a při čtení jsem si vzpomněla na seriál Sex ve městě, který miluji. A přesně tak jak jsem hltala seriál, tak jsem hltala i ČTYŘI MIMÓZY. Autorka má úžasný styl psaní, po celou dobu čtení jsem s holkami byla, vše jsem s nimi prožívala a jen se modlila, aby vše dopadlo dobře a každá z holek byla nakonec šťastná.

Každému bych přála, aby měl ve svém životě aspoň jednu takovou kamarádku a je to jedno jestli to bude Beata, Talie, Františka nebo Karolína.

Tahle žlutá kráska má jedinou chybu a to, že je tak krátká. Měla jsem ji přečtenou až moc rychle. Mám moc ráda tuhle současnou moderní tvorbu českých autorek. Doporučuji jako skvělou oddechovku.

Lily101
05.12.2024 4.5 z 5

Přála bych si mít takové přátelství, jako mají protagonistky mezi sebou. Bohužel jsem letos dostala, metaforicky, kudlu do zad od “kamarádky, od níž bych to nečekala.

Kniha je za mě příjemná oddechovka a moc bych si přála, aby vztah mezi Bořkem a Františkou mohl v takové podobě probíhat běžně i v životě.

Za šíleně kýčovitý závěr (SPOILER: u Beáty a Matěje, KONEC SPOILERU) a neuvěřitelnou “hloupost u tak chytrých kamarádek (SPOILER: Neplánovaně otěhotnět? To jako vážně? A ještě aby nejedné nedocvaklo, že je asi těhotná? Za mě nereálné, obzvláště s ohledem na věk protagonistek. KONEC SPOILERU.) je bohužel na odebrání půlhvězdičky.

Lejčís
04.12.2024 4.5 z 5

Milý příběh o silném přátelství čtyř mladých žen, z nichž každá jde v životě vlastní cestou, přesto nikdy nezapomínají nalézat cestu zpět k sobě a společným chvilkám u mimózy. Překvapilo mě, jak nesmírně vypsaný a vyspělý styl vyprávění autorka má. Je to velmi čtivé, svižné, vtipné, dialogy oplývají originalitou a působí opravdu reálně. Kniha navíc nemá žádná hluchá místa, neustále se něco děje a nechybí ani skvěle vykreslené exotické destinace. Jelikož je knížka poněkud útlá a máme zde hned 4 hlavní postavy, bála jsem se, že budou spíše ploché a nebudeme mít možnost nahlédnout jim do nitra. Mile mě překvapilo, že se to nestalo, holky byly vykresleny opravdu skvěle a já si je díky tomu velmi oblíbila.
Jedná se především o oddechové čtení, přesto nechybí ani vážnější témata a období, se kterými se hlavní postavy musí poprat, což dodává příběhu na autentičnosti. A rozhodně není nouze ani o romantiku a pár těch žhavějších scén. Cit, s jakým je kniha psaná, dává pocit, že se snad ani nejedná o fikci, což cením o to víc a moc doporučuju. Mám pocit, že jsem narazila na další skvělou začínající autorku a moc jí i sobě přeju, aby se psaní věnovala i nadále :)

ElessaRiverbow
26.11.2024 5 z 5

(SPOILER) K této knize mám speciální vztah, jelikož se jedná o mé úplně první betačtení. Už tehdy jsem byla z příběhu nadšená a nyní jsem se do něj zamilovala snad ještě více. Příběh mě vtáhl ihned po pár větách a až do konce nepustil. Jelikož jsou v knize čtyři hlavní postavy, tak se pořád něco děje a neobjevují se žádná hluchá místa. Každá z hrdinek je svým způsobem jedinečná, sympatická a působí realisticky. A to jejich přátelství mezi nimi je boží. Jsem moc ráda, že všechny se nakonec dočkají svého happyendu.

alnahu
16.11.2024 5 z 5

Za mě naprosto skvělá kniha,prvotina se opravdu autorce povedla,vtáhla mi do děje od začátku ,až do konce.V knize si přečteme životní příběhy čtyř kamarádek napříč lety .K tomu, aby si vybrali v životě tu správnou cestu se schází v oblíbené restauraci nad sklenkou Mimózy/sklenice na šampaňské plné prosecca s džusem/ a vždy si umí poradit.Příběh je velmi čtivý ,napsaný s lehkostí a vtipem.

Šárka88
16.11.2024 5 z 5

Čtyři kamarádky a čtyři odlišné životy, ale přes to je spojovalo velké přátelství. Příběh těchto holek je plný vtipů, překvapení , radostných chvilek a smutku. Všechny mi byly sympatické a škoda, že kniha ještě o pár stránek nepokračuje. Jinak se kniha četla svižně, oddechové čtení na jeden večer. Doufám, že autorka napíše další takový příjemný román, dokonce by mě zajímalo, jak by vypadal i film.

veronicaeEtw
09.11.2024 5 z 5

Knihu jsem přečetla pomalu na jeden nádech. Moc se mi líbily všechny příběhy hlavních hrdinek, které byly vtipné, žhavé, ale i smutné. Nejradši bych četla dál a dozvěděla se víc o jejich životě. Opravdu se mi tento román líbil a doufám, že se brzy můžeme těšit na další knihu od této autorky.

Stanislava27
05.11.2024 4 z 5

Ahojte
"Vtipný a zároveň dojemný príbeh s ľahkosťou popisuje napínavé osudy hrdiniek a ihneď vtiahne čitateľa do diania."

Dnes tu mám pre Vás jeden tip na skvelú "oddychovku", ktorú zhltnete na posedenie,lebo sa nebudete vedieť od nej odlepiť , tak ako to bolo aj v mojom prípade ...

Trošku som sa síce bála, keď som sa do nej púšťala, to je pravda,ale akonáhle som otočila pár stránok,vedela som, že autorkin štýl písania mi doslova sadol viete ako však?

Aj keď to je autorkina prvotina, vôbec to nie je na príbehu poznať. Kniha sa čítala s takou ľahkosťou...

Osudy štyroch priateliek, pričom každá z nich má iné vlastnosti a aj napriek tomu si všetky krásne spolu rozumejú ...
Príbeh, ktorý je plný romantiky, lásky,ale aj smútku a napätia...
Ja osobne neviem povedať, ktorá z priateliek mi bola sympatickejšia, pretože každá mala niečo do seba, či už to bola Beáta, ktorá rada cestovala,alebo Karolína, ktorá by svojím sebavedomím zatienila kde koho, alebo Talia či Františka...

Som veľmi rada, že som mala možnosť si prečítať túto skvelú "jednohubku" a Vám odporúčam to urobiť tiež ...

4,5*/5*

Štafetka č.79/2024

mary2019
03.11.2024 5 z 5

Čtyři mimózy? Hmm...
Když mě autorka oslovila a nabídla mi, že si můžu knížku v rámci spolupráce přečíst, byla jsem potěšena, ale vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu. Obálka knihy se mi vážně líbila, kývla jsem.
Už po první kapitole jsem věděla, že jsem udělala dobře. Všechny čtyři hrdinky tohoto románu jsem si oblíbila. Jejich osudy jsem prožívala společně s nimi a takovou smršť emocí o jakou se autorka postarala, to už jsem dlouho nezažila. Budete se smát, cítit vzrušení, budete plakat, budete v napětí, nebudete chápat... prostě masakr a za tohle děkuji. To je to, co má každá knížka mít. Hltala jsem každou stránku a přála jsem si, ať tenhle příběh neskončí.
Styl autorčina psaní se mi opravdu líbí. Nemám knížce absolutně co vytknout. Za mě palec hore a těším se (doufám), že budou další takové.

DobromilaKniha
08.10.2024 5 z 5

četlo se skvěle. Oddychové a plynulé čtení. Další tituly od spisovatelky bych kupovala s předstihem :D
Karolína - moje dvojnice! Dávám pět hvězd.

ConsuellaBanana
30.09.2024 5 z 5

Kniha mne ihned vtáhla do děje a už jsem ji nedala z ruky. Autorka nádherně pracuje s kontrasty-jemnost postav v rozporu s náročnými situacemi, které překonávají.
Propletené příběhy čtyř hlavních mimóz Vás zkrátka pohltí a nepustí, dokud neobrátíte poslední list. Těším se na pokračoání. Autorčin styl psaní mi sedl jako p**el na hrnec.
Pět hvězd!

Bohunka1982
30.09.2024 5 z 5

Příjemné čtení. Lehké, romantické, napínavé, zábavné. Františka je mojí spřízněnou duší :-) Ostatní děvčata jsem si taky opravdu zamilovala. Čas s knihou utekl a doufám, že autorka brzy napíše další.

Autorovy knížky

2024  90%Čtyři mimózy