Čtyřlístek pro štěstí
Jana Červenková
Tato kniha je o třináctileté Daně, které zemřela matka. Dvakrát propadla, a proto chodila místo do osmé třídy do šesté. Zůstala doma sama s otcem, který ji však dal do dětského domova.
Kniha se mi teda moc nelíbila. S radostí ji předám dál a uvolním místo ve své knihovně.
Knížka se mi moc nelíbila, asi to není zrovna můj šálek kávy. Každopádně i přes to doporučuji.
Tuhle knížku jsem měla na základce jako povinnou četbu. Vybrala jsem si ji podle názvu a taky podle zajímavé anotace. Tehdy jsem si ji musela přečíst z "nutnosti" a ani jsem ji moc nepochopila.
Letos (asi po 5 letech) jsem se k ní s radostí vrátila a musím říct, že se mi moc líbila. Byla čtivá a taky zajímavá. Díky ní jsem se podívala do dětského domova a viděla ho v očích třináctileté Dany. Moc hezký příběh, sice trochu smutný, ale i tak se mi moc líbil :-)
Tuto knihu som citala ked som mala 12rokov a doteraz na nu spominam. Krasna kniha a aj smutna.
pro dívky Romové, cikáni dívčí romány
1969 | Čtyřlístek pro štěstí |
1993 | Jak vypadá Nic |
1989 | Věno pro Yvettu Márovou |
1981 | Semestr života |
1976 | My dva doma |
Něco mezi velkým trápením a Robinzonkou, jen je hrdinka o dost náročnější, nadutější, sobečtější, hloupější a línější. Prostě komplikovaný průběh puberty, žeano :-)
Ze způsobu jak je kniha psaná mám trochu zvláštní pocit - jsou to jako by vykřikované pocity a vzpomínky na ně navázané. I tak se to ale čte skoro jedním dechem.
Autorka se nijak nemazlí s tématem cikáni a jejich rodinné poměry. Žádné eufemismy a falešná korektnost, hezky bez studu a bez iluzí...
Nejsem si jistá, jestli bych knihu pochopila já jako dítě, řekněme v takových deseti letech, ale asi těžko. A že by ji přečetlo některé ze současných dětí, to bych se opravdu móc divila...