Cuba Libre

Cuba Libre
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26797/cuba-libre-26797.jpg 4 34 34

spoluautor: Miroslav Náplava, Cuba Libre - kdo nezažil, nepochopí, kdo neviděl, neuvěří - knížka příběhů a postřehů ze současné Kuby

Kanylka
10.08.2021 3 z 5

Na Kubu bych ráda, po přečtení "CUBA LIBRE" snad ještě víc. Příběh by se dal jednoduše shrnout slovy:" Jeden velký flám na Kubě". Plus dávám za přiložené fotografie....Obrovské mínus ,že jsem musela pořád dokola číst, jak se pánové snažili na každém rohu ušetřit, možná měli jednu kapitolu věnovat právě placení, smlouvání ap. Dost mi ty jejich nářky připomínaly mojí matku při nakupu v Kauflandu.

Asterixxka
02.09.2019 4 z 5

Četla jsem při cestě na Kubu a opravdu hodně věcí vysvětluje. Bohužel od roku 2006 se toho hodně změnilo, ale bylo fajn i tak si přečíst, jak to mohlo vypadat dřív a co se změnilo. Jinak vtipné a docela i poučné čtení.

MortRainey
09.07.2018 3 z 5

Příjemná čtenářská dovolená na Kubu očima dua cestovatelů, kteří toho spolu, ale i individuálně už hodně nacestovali, napsali o tom a zároveň natočili.
Vstup: jedna z posledních spoluprací byl krásný celovečerní dokument o jednom z českých cestovatelských guru - Miroslavu Zikmundovi! Ten teď vychází v knižním zpracování - brněnské nakladatelství JOTA prostě tento druh literatury umí;-)
V případě Cuba Libre se nejedná ani o klasického průvodce (i když je jím kniha na několika stránkách jako bonus doplněna), ani klasický cestopis (mimochodem doplněný o krásné fotografie autorů na křídovém papíře), ale spíše bych knihu nazval zážitkopisovou a někdy až fejetonistickou (popis Kuby jako rozverné ženy, doplněného filosofickými myšlenkami;-) dokumentací, kdy se oba autoři v samostatných kapitolách vracejí k tomu nej, co na Kubě v rámci několika návštěv v průběhu let (z důvodu natačení dokumentu) zažili. Kvituji doplnění tématických kapitol fakty jako např. krátká historie kubánské revoluce, pak krize vč. invaze v Zátoce sviní, kultu osobností Fidela Castra a Ernesta "Che" Guevary nebo příběh velikána Ernesta Hemingwaye a jeho pobytu na Kubě.
Zážitek knihy vychází z koktejlu charakteristiky obou autorů: cestovatelů (především), dokumentaristů (hlavně), novinářů (trochu), chlapů na cestách (o kubánském jídle, alkoholu a hlavně krásných ženách) a dalších postřehů (i religiózních) z tohoto rozmarného Ostrova svobody.
Tři hvězdičky jakože dobrý;-) není to na čtenou na jeden zátah, ale spíš příjemná přestávak při dýchání s beletrií jakéhokoliv žánru a to až časopisově v podobě samostatných článků. Doporučuji všem, kdo se nebojí svéraznějšího a méně tradičního cestopisu. Těm, kteří na Kubě byli nebo budou, chystají se, nebo o tom jen sní..;-)

mira.l
16.12.2017 4 z 5

Celkem vtipně napsaná kniha postřehů dvojice Horký/Náplava ze současné Kuby. Nedá se sice mluvit o nějakém ději v pravém smyslu slova ani o cestopise, hlavním posláním knihy bylo třejmě pobavit čtenáře, a to se myslím povedlo, převážná část knihy je věnována historkám o ženách, alkoholu a absurditách komunistického zřízení "Ostrova svobody". Čtenář se tu ale dozví i něco zajímavého třeba z historie Kuby. Já jsem se při čtení nenudil, tedy až na závěrečnou pasáž - jakéhosi turistického průvodce, to mě po několika stranách přestalo bavit. Na plné hodnocení to není, ale čtyři * - proč ne?

vorenus
19.09.2012 5 z 5

Nemyslím si, že by v čechách byla lepší cestovatelská dvojice.Každá jejich kniha se čte velice dobře a zkušeností mají pánové také dost.Tak nechápu, proč takové zpola negativní komentáře.Já ji mohu doporučit všem jako ostatně všechny jejich cestopisy!!

Chilli
18.07.2012 5 z 5

Knihu jsem si přečetla až po návratu z Kuby a docela toho lituji. Autoři popsali spoustu souvislostí z historie i současnosti ostrova, které by mi na Kubě více otevřeli oči. Kniha je vtipně napsaná, líbí se mi, že se autoři nehrají na Rychlé šípy a vnořili se do Kuby spíše jako bouřlivák Ernest Hemingway. Možná někomu budou chybět vyčtené informace z průvodců, ale o to je jejich text originálnější a zábavnější. Jako ženu mě mile překvapilo, že se nebojí psát i o svých pocitech, dokonce i o nás, což asi ne každá ženská místy rozdýchá. Já jsem se bavila, pánové nemají jenom zmapovanou planetu, ale v některých ohledech i ženskou duši. Vzbuzuje to naopak pocit, že se autoři moc "nežerou", snad chtěli zkusit, co čtenářky všechno vydrží. Oceňuji jejich otevřenost. Podstatné je, že po zkušenostech z kubánské dovolené s nimi takřka ve všem co napsali souhlasím.

valda
08.06.2012 3 z 5

Petr Horký s Miroslavem Náplavou jsou světaznalí cestovatelé, kteří všude byli všechno znají. No a teď zrovna byli pětkrát na Kubě, tak o tom samozřejmě napsali třísetstránkovou knihu a natočili DVD, aby měli peníze na další cestování. Tahle kniha nijak nevybočuje z obrovského množství podobných. Skládá se z esejů, ve kterých střídavě oba autoři popisují některé zážitky, rozjímají nad kubánskými ženami s doutníkem v ruce a sklenkou kvalitního rumu, apod. Oproti klasickým cestopisům se liší v tom, že nejde ani tak o cestování, jako o pokus o popsání atmosféry Kuby. Nejedná se ale o nic závratně zajímavého, nebo snad vtipně zábavného. Zároveň se to čte docela dobře, a pokud nemáte po ruce nic lepšího, tak jako taková ochutnávka Kuby asi celkem funguje. Hodně věcí z historie a kultury je vysvětleno, takže se nebude ztrácet ani někdo, kdo o Kubě nic neví. Taky je kniha plná fotografií a obsahuje docela dobře udělaného průvodce, s tipy na zajímavá místa, která se vyplatí na celé Kubě navštívit.

Zuzaa
27.05.2011 3 z 5

Pojedeme na Kubu a budeme tam jenom kalit, chlastat, flirtovat a užívat si a pak o tom napíšeme knihu? Ano!
Autoři stokrát nezapomenou připomenou jak jsou zkušení, kolikrát na Kubě i jinde na světě už byli a působí na mě jako takoví Brouci Pytlíci a Všeználci dohromady. Ale jinak ano, čte se to dobře a o Kubě se taky něco málo dozvíte...

Autoři knihy

Petr Horký