Dôveruj mi
J. P. Delaney (p)
Nikomu never! Kto je vrah… a kto je obeť? Claire Wrightová, britská študentka herectva, žije v New Yorku bez zelenej karty. Preto prijme jediné zamestnanie, ktoré môže získať: prácu pre firmu rozvodových právnikov. Jej úlohou je flirtovať s mužmi v hotelových baroch s cieľom chytiť do pasce neverných manželov. Keď sa jeden jej „cieľ“ stane predmetom vyšetrovania vraždy, polícia požiada Claire, aby využila svoje herecké schopnosti a pomohla im vylákať priznanie z ich podozrivého. Lenže Claire už od začiatku pochybuje o role, ktorú má v tomto prípade zohrať. Je Patrick Fogler naozaj vrah, alebo jediný slušný manžel, ktorého kedy stretla? Čo ak sa za nastražením pasce skrýva viac, než jej polícia prezradila? Claire si zrazu uvedomí, že hrá najnebezpečnejšiu rolu svojho života.... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2018 , Ikar (SK)Originální název:
Believe Me, 2018
Po delší době mi byla dost nesympatická hlavní hrdinka, ale tím, že jsem do konce knihy nevěděla, na čem jsem, to si zaslouží plný počet hvězdiček.
Četla jsem od autora knihu Ta přede mnou a byla jsem nadšená. Proto jsem zvolila i tuhle s velkým očekáváním.
Mám z děje rozporuplné pocity. Z hlediska psychologického si s námi autor zahrál velice zajímavou hru.
Bohužel jsem se v ději naprosto ztratila v jednu chvíli. Hodnotila bych to jako velmi poutavý začátek, nudný střed a nečekaný konec. :)
Toto je prvá kniha, ktorú som prečítala z tohto žánru. Trochu som sa toho bála, ale musím povedať, že kniha sa mi páčila. Prečítala som ju behom dvoch dní, má skvelý dej a koniec nečakaný a prepracovaný, takže odporúčam
Po některých komentářích jsem se málem nechala ovlivnit. Ale musím říct , že se to neskutečně rozjelo a bylo to jiné než většina psychothrilleru. Mělo to náboj a skryté kouzlo až mě z toho mrazilo.... Dobře vymyšlené opravdu. Zajímave bylo v poděkování to, že autor už jednou knihu vydal pod jiným jménem, ale tenkrát nápad špatně uchopil a po sedmnácti letech znovu přepracoval a vydal.....
Nečtu thrillery, ani nic napínavého, krvelačného,.. a přece. Dostala jsem knihu jako dárek, jako překvapení. Chvilku pokukovala z otevřené knihovny, ale měla jsem z ní respekt. Nakonec po ní sáhla. Kniha je čtivá, má dynamický děj, a rychle dospějete ke konci.
V knize jsou zmíněna Baudelairova poezie Květy zla, jenž snoubí děj a dávají mu tak zásadní význam. Nastávají časté zvraty, občas je budete čekat a možná ani konec vás nijak nezaskočí.
Přesto se mi kniha líbila, byla jsem často jako na trní a běda, když mne potřeboval někdo vyrušit. Takových překvapení si nechám líbit více. Určitě přečtu titul od stejného autora "Ta přede mnou"
Kniha se četla dobře už od začátku mě vtáhla do děje. Ve třetí části knihy příběh trochu zvolnil což pro mě bylo trochu zklamání. A Claire mi nebyla úplně sympatická. Ale jinak za mě dobře napsaný thriller.
Knihu jsem dočetla s přemlouváním. Nesympatické postavy,příběh pojat nezajímavě. Vadilo mi prostředí z divadla a také verše od Budelaira.
Začátek mě opravdu bavil, kniha byla čtivá! Po polovině příběh trochu změnil směr - chvilkami mě určité části moc nebavili ale později začala kniha opět bavit a konec byl pro mě super. Určitě stojí za přečtení.
Ale ne..toto se za mě moc nepovedlo. Po slibném začátku se příběh rozvinul do zmateného patosu namíchaném s nezáživnými vsuvkami s Baudelairem, jehož verše byly pro mě stejně složitě uchopitelné, jako příběh sám. Moc utahané, hlavní aktérka mi ke konci přišla snad ještě pomatenější než ten Fogler...
Ta přede mnou - to byla pecka od začátku do konce, ale Věř mi...no fakt nevěřím, uvěřitelné to nebylo vůbec a ten konec tomu nasadil korunu, protože to už nedávalo smysl ani za mák :-(
Spoiler: Dokáži se nějak ztotožnit s tím, že někdo dokáže hrát jako o život a opravdu se vžije do své role...ale to že s Claire po celou dobu, měsíce, 24h denně cestuje komando a poslouchá každý její slovo...aniž by si to vlastně uvědomovala ( vžila se přeci na 100% do své role ) a mimoděk s ní odletí i do Evropy...a to s sebou jako měla odposlouchávačku, kterou si každý den nasazovala, ale asi to bylo natolik součástí sebe sama, že to také asi prostě zapadlo do role..to si totiž pak úplně odporuje té teorii, že se měla stát jeho milenkou a ne jen nastrčenou volavkou...ach jo
Zajímavá kniha..bavila mě sice jen do doby, než začali ke konci zkoušet tu divadelní hru, pak už mě to moc nebralo..Ale nezatracuji, dávám 4 hvězdy za dobrou zápletku a napětí.
Kniha se mi libila, mela zajimavou zapletku. Bylo to jako nahlidnou sociopatovi do hlavy. Chvilema jsem se ztracela, nevedela jsem co je nahrane a co je ve skutecnosti. Od zacatku jsem tusila kdo je vrah, i kdyz jednou jsem trosku zavahala. Dobre cteni.
Méně ucelené než „Ta přede mnou“, ve druhé půlce mi už hlavní postava lezla trochu na nervy. Přesto knihu hodnotím dobře, z několika důvodů: líbilo se mi herecké a divadelní prostředí, způsob dialogů mi přišel zajímavý (divadelní repliky), a i když jsem leccos tušil, až do konce jsem si opravdu nebyl jistý vůbec ničím. A pak mám ještě jeden důvod pro čtvrtou hvězdu. Věřte mi. Díky, K! ;)
O trochu méně propracovanější než předchozí autorova kniha. Ale i tak jsem se stihla v ději ztratit a sama jsem nevěděla, co je ještě hra a co realita děje. Skvělé! Díky za tip a "společné" čtení, P.! :)
Já nevím, ale mně Claire strašně lezla na nervy, já bych ji nechala v tom blázinci a byl by klid. Celkem jsem i uvítala, když už byl konec (nepřekvapil, nešokoval) a s potěšením vracím knihu do knihovny. Asi jsem měla po prvním Delaneyho díle příliš vysoká očekávání.
Popravdě jsem kapitoly s herectvím přeskakovala a vůbec se za to nestydím. Spíš naopak jsem se tím blíž přibližovala ke konci. Kniha se mi líbila, dobře se četla a rychle vás vtáhne do příběhu. Jenže se to celé točí kolem pár osob a tak je jasné, že někdo z nich za to všechno může. Sice mě konec malinko překvapil ale nebyla to žádná pecka. Ale udělejte si vlastní názor na to, zda-li je to celé jenom divadlo a nebo herci jsou opravdoví....
Nemohu vinit autora, že moje téma nejsou "herecké kotrmelíny". Takže jo, než se vetře do přízně tomu chlápkovi, co možná zabil svou ženu, ale možná ne, vyloženě jsem trpěla. To bylo vážně peklo. I přestože věci v té části byly důležité, pro pochopení charakteru Claire. To mě bavilo, ale číst to ostatní, ne, to prostě není pro mě. Ale potom se to rozjelo a dostalo spád. Ale pořád jsem čekala na nějakou, já nevím, asi víc pecku. Nemohu se zbavit dojmu, že číst jako první knihu autora, jsem asi měkčí v hodnocení. Jenže po skvělém kousku "Ta přede mnou", je to trochu zklamaní. Kniha je totiž úplně jiná, to je plus. Ale na druhou stranu je taková tuctová, přestože ze začátku o zajímavém námětu. Ale vemte si anotaci a tempo knihy. Než se dostanete tam, kam anotace, na jaké jste straně?! Buď je málo rozepsaná psycho část nebo moc rozkecaná anotace. Vyberte si.
Co se mi líbilo, byl dvojitý styl vyprávění. A já tentokrát pochopila, proč tomu tak bylo! Juchů, jupí, jsem hvězda! :D
(A zároveň to knihu trochu "nafouklo", jinak by měla mnohem míň stránek.)
A oceňuji, že má autor evidentně nastudovanou i tamtu knihu. Ne, že bych jí četla, ale asi by mu v tom pořádně vymáchali ostatní čtenáři nos, kteří četli.
(Možná z knihy taky psal závěrečnou práci.)
Ale...
...vzhledem k tomu, co se dělo celou knihu a co jsem se postupně dozvídala v ději. Jsem konec Claire přála. Vážně jo. Proč? V knize...
Protože já se nemusím sžít s postavama. Nemusím je mít ráda. To vem čert. Ale musím se sžít s knihou. Mám ráda, když ze mě vyjíždímá emoce. Jakékoliv, které prohloubí pocit ze čtení. To se zde bohužel nedostavilo, přestože kniha byla čtivá. Hodně.
Obálka povedená. Jenom mi vadilo, že věta "Autor bestselleru Ta přede mnou" na obálce vepředu, je hned pod jménem autora a je skoro stejně velkým písmem jako ono jméno :(
nevěra vraždy láska psychiatrické léčebny svádění policie herectví básně psychologické thrillery odposlechAutorovy další knížky
2017 | Ta přede mnou |
2018 | Věř mi |
2020 | Dokonalá manželka |
2021 | Slušní lidé |
Od začátku do konce skvělá kniha, napjatý přiběh.