Dalajlámova mačka
David Michie
Dalajlamova kočka série
1. díl >
Malinkého mačiatka, ktorému hrozí nešťastný osud, sa ujme samotný dalajláma. V jeho prítomnosti múdre zvieratko zisťuje, ako naplniť dve základné túžby všetkých živých tvorov: byť šťastný a vyhnúť sa utrpeniu. Postupne sa himalájske mačiatko učí, ako sa nenechať ovládať emóciami, ako si zachovať bdelú myseľ, ako pristupovať ku každodenným problémom, ako využiť prítomný okamih k vytváraniu lepšej budúcnosti a akú moc majú v našom živote láska a súcit. Zábavný a zaujímavo napísaný román v sebe nesie posolstvo, ktoré môže urobiť šťastnejším každého z nás. Dokazuje, že snaha žiť ako lepšia bytosť prospeje každému – a nie je (len) pre mačku.... celý text
Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: 2014 , SynergieOriginální název:
The Dalai Lama, 2012
Hodnotím za sto protože:
1.Vyvolává hlavě lavinu úvah
2. čtivý jazyk, který neomrzí
3.dá se číst pořád dokola
Strasne krasna kniha! Moc jsem u ni premyslela a urcite si ji za cas rada prectu znovu.. uz mam doma druhy dil a jsem na nej zvedava!
Inspirativní knížečka na nedělní odpoledne. Neurazí, ale ani nenadchne. Čekala jsem od ní více. Milý příběh o kočičce, která se dílem osudu ocitla až u samotného dalajlamy.
Kniha o nejpožehnanější kočce Jeho Svatosti s duchovním přesahem a taky o tajemných záhadách ukrytých v hebounkých kožíšcích. Co mi kniha dala a já chci ve zkratce předat jako doporučení dál je: Projevuj laskavost, štědrost, chovej se eticky, buď trpělivý, uvědomuj si přítomný okamžik, hodně naslouchej, přemýšlej a medituj.
Překrásná a užitečná knížka. Stála mi v knihovničce snad sedm let a pořád jsem čekala, až přijde její chvíle... Teď v karanténě na ni došlo. A dobře, že jsem si počkala. Krásně mi zapadla do současného rozpoložení, zarezonovala, měla jsem na ni dost času a vychutnala si ji od začátku do konce.
Nádherná věc. I ne-buddhistovi a člověku, který nehledá novou víru, má co říct, může na některé věci poukázat a může je připomenout. A mně jakožto kočkomilovi a spolubydlící kočky také poskytla pěkný vhled do kočičí duše a vnímání. O prosté radosti ze čtení o krásné, vtipné a originální kočce ani nemluvě.
Téhle knížce bych dala bez rozmýšlení přívlastek milá. Milé, na sebe navazující jednotlivé příběhy s životním poselstvím. Některé i mně, téměř výhradně pragmatické a duchovnem se nijak zvlášť zabývající osobě, pomohli si ujasnit životní priority.
Oddechova knizka, ktera mi sice v par vecech dost otevrela oci, ale jinak me nicim zvlast nenadchla. Bohuzel.
Na Dalajmovu kocku se da nahlednout povrchne - plynule ubihajici oddechovka, ktera dovede vykouzlit usmev na tvari. Pri delsim zamysleni se zde ale jedna o mnohem vic. O nenapadne vysvetleni zakladnich principu buddhismu. Je fajn si toto pripomenout. Ted uz jen zacit s uzivanim v praktickem zivote :)
Trilogii Dalajlamovy kočky jsem měla sfouknutou poměrně rychle. Knížky se čtou skoro samy, příběh je jednoduchý a děj docela předvídatelný. Na druhou stranu jsou všechny Michieho knihy o Dalajlamově kočce plné životních mouder a i když se podle nich třeba už chováte nebo je znáte, je hezké si to připomenout. :-) Všechny knížky jsou takové milé a oddychové.
Jedním slovem, úžasné! Velmi čtivá a nádherně psaná knížka. Velká budhistická moudra a myšlenky jsou v ní vysvětlena jednoduchou a zároveň velmi roztomilou formou. Po přečtení jsem měla pocit, jako bych potkala jeho svátost Dalajlámu osobně. Vřele doporučuji všem, které zajímá budhismus nebo osobní rozvoj duše a mysli.
Neskutečně nádherná knížka, která je výborná i ke čtení větším dětem. Původně jsme měli audioknihu na cesty autem, naprosto jsem si jí zamilovala. Krásným vyprávěním vás přivádí na cestu, Jak změnit své myšlení a pohledy na svět. Snad to bude mít vliv i na naše děti :-D. Díky audioknize jsem zakoupila všechny pokračování.
Krásná knížka, nejen pro milovníky koček. Milá, úsměvná, ale i dosti k zamyšlení... Jesku, alias Sněžnou lvici, si zkrátka musíte oblíbit ;)
"Nebyl to Churchill, kdo řekl, že kočky jsou hádankou, tajemnou záhadou v hebounkém kožíšku? Určitě ne? Přísahala bych, že jsem něco takového nedávno četla v jednom článku. A pokud to neřekl, pak si to zcela jistě alespoň myslel. Někdo by o tom měl informovat Wikipedii.
A pak tu máme ještě Alberta Einsteina, který údajně pravil, že únik z životních útrap představují pouze hudba a kočky. Povšimněte si, že největší myslitel dvacátého století zmiňuje pouze kočky, zatímco o ostatních domácích zvířatech mlčí. Nechám na vás, milí čtenáři, abyste si z toho vyvodili svůj vlastní závěr...."
Zprvu jsem myslel, ze me bude stvat ta forma. Vypraveni z pohledu pozorovatele kocky... Ale trvalo to jen kratce. Brzy jsem si zvykl a naopak se mi to libilo. Jak tu nekdo psal, bylo to nenasilne, klidne a mile. Pritom rada podnetu k zamysleni. Nabyl jsem dojmu, ze bych si rad precetl o Buddhismu vice.
"JeSKo," tedy Její Svatost Kočka, tyjo, je geniální.
Normálně mi snížila tlak poté, co jsem tu při poslechu knihy študovala výpis od dodavatele energie.
Ta kočka mě donutila se nevytočit -:))) a naopak sprdnout energetiky elektronickou formou, ha!
Takhle působí kočičí čiči čí sympaťačka kočka Dalajlámova.
Její meditace a dumání je paradní.
Máte pocit, že máte čtyři tlapky, kožíšek, blechy, chuť na smetanu a sem tam depku. Ale dokážete s tím žít.
Fakt zkusím meditaci.
Jen nemám tušení, jak svůj zadek nacpu do police knihovny. Protože JeSKo v polici sedává a je jí tam dobře :).
Krásná, milá kniha, ke které se budu ráda vracet. Je plná mouder, která jsou podaná nenásilnou formou, v konkrétních příbězích a situacích.
kočky buddhismus životní styl dalajláma vypráví kočka
2013 | Dalajlamova kočka |
2014 | Dalajlamova kočka a umění příst |
2015 | Kouzelník ze Lhasy |
2016 | Dalajlamova kočka a síla meditace |
2017 | Pes Jejího Veličenstva a jeho mise |
Zajímavá knížka, stojí za zamyšlení, ale více se mě líbila Pes jejího Veličenstva.