Daleko od Moskvy
Vasilij Nikolajevič Ažajev
Román líčí osudy pracovníků ropovodu za druhé světové války na východní Sibiři.
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1951 , Družstevní práceOriginální název:
Далеко от Москвы (Daleko ot Mosky), 1948
Já to četl před mnoha lety jako patnáctiletý kluk. Tuhle knihu dostal někdo z rodičů v práci od závodního výboru k narozeninám. Doma jsem už neměl co číst, tak jsem sáhl i po této knize. Je to klasický budovatelský román socialistického střihu. Je to samé klišé, ale tenkrát se stejným stylem psalo i v novinách, takže nic překvapivého. No, dnes už bych to nečetl, je to nudné a nezáživné.
Knihu jsem přečetl před více než 15 lety jako student střední školy.
Skutečně se jedná o stavbě ropovodu kdesi na dálném východě. O válce se tam mluví jenom okrajově. Hlavní inženýr stavby ropovodu byl naštvaný, že ho strana přidělila do takového zapadákova na východě. Raději by totiž bojoval proti Němcům. Nicméně po příjezdu a seznámení s mnoha hrdiny - stavbyvedoucí, dozorci, hospodáři, obyčejní řidiči, uklízečky atd, se pustí do práce.
Ropovod je nakonec postaven s předstihem, i když se řešily zápletky typu: jak pozvednout morálku, jak náklaďáky s rourami pro ropu váznou v blátě a sněhu. Nejakčnější bylo, když japonský špion chtěl stavbu sabotovat, tak ho zastřelili. Daleko víc mi v paměti ale zůstala jedna svazačka, která do práce nenosila rukavice, protože to považovala za znak srabáctví - brát si pracovní rukavice do práce. Takže se hrdě hlásila ke svým zmrzačeným rukám.
Končí to tak, že hlavní inženýr odlétá do Moskvy hlásit, že splnil úkol a už nelituje, že nešel do války.
PS, je to ten typ knihy, kdy přečtete 50 stránek a zjistíte, že se děj nikam moc neposunul, protože na těch 50 stránkách se odehraje jenom stranická schůze, debata několika pochybovačů a rozpolcené myšlenky hlavního inženýra o smyslu a nesmyslu celého projektu. Takže předem upozorňuji, že je to trochu těžkopádná četba.
zfilmováno ruská literatura 50. léta 20. století Sibiř Sovětský svaz budovatelské romány
Skrýt reklamy
Obrázek vazby