Prima sezóna

Prima sezóna
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401550/bmid_prima-sezona-MWn-401550.jpg 4 917 917

Danny Smiřický série

1. díl >

„Strašně smutná krásná muzika mě vzala do svého utěšlivého náručí, přede mnou se otáčeli holky a kluci, Venca Štern se rozezněl jako zvon, jako hrana lásky… nebo čeho… mládí…“ Prima sezóna je vzpomínka a stesk, sentimentální pokus se aspoň na pár hodin přenést do jiného času – do času báječného mládí a prvních lásek, který je prostoupen humorem a prolnut jazzovou muzikou. Kdykoliv sem ale může vtrhnout hrůza a strach, když vystoupí z nevlídné atmosféry provinčního města v době protektorátu. Jak kouzelně zní pod tím dusivým příkrovem geniální, nenapodobitelná povrchnost a neodolatelná banálnost milostných rozhovorů! „…flexaton toužebně zvolal do krásné noci mládí… where is the bird of Paradise?… brumendem převzali kluci měkký, něžný chórus, jako hučení lesa… hey-doo-dey… hay-doo-da… otočil jsem se a šel jsem k městu dolů… where is the bird of Paradise…? dolů, dolů, k půlnočnímu krásnému, smutnému městu Kostelci…“... celý text

soupik2012
20.12.2022 5 z 5

Pan Škvorecký v této knize dokázal naprosto dokonale vystihnout pubertu bezstarostného mládí. Hledání první studentské lásky je vlastně o tom, že je skoro jedno kdo to bude. Záleží pouze na příznivých okolnostech a využití nabídnuté příležitosti. Příběhy v této knize jsou povětšinou velmi úsměvné, ale co jsem ocenila především, je způsob jakým je tato kniha napsána. Takto nějak si představuji oddechovou literaturu. I když pozadí na kterém se tyto příběhy odehrávají, vlastně vzbuzují hrůzu. Moc se těším na další pokračování této série se sympaťákem Dannym. Audiokniha je pomyslnou třešničkou na dortu. Pan Martin Zahálka ji načetl naprosto dokonale, ale nejenom to, je také velice vkusně ozvučená. Což velmi výrazně pomohlo dokreslit atmosféru tehdejší nelehké doby.

Corso
10.11.2022 4 z 5

Nech je vojna, alebo mier, sucho, hladomor, zlate roky, revolucia, v obdobi dorastajuceho junocha nastane obdobie... ked je najdolezitejsie v jeho zivote... konecne zasunut.
A tak to ako Danny,
rozohras na vsetky strany.

niknikita
15.10.2022 4 z 5

Neustále hledáme a málokdy nalézáme...tahle realita se táhne napříč generacemi a Danny Smiřický je toho jasným příkladem.

jan.para
14.09.2022 5 z 5

Úžasná kniha. Naprosto jsem se v ní našel.

n.ezn.amy
13.09.2022 4 z 5

První díl série knih s Dannym Smiřickým, kdy jako středoškolák se trápí ve škole, hraje v kapele a prožívá první lásky. Snaží se neustále neúspěšně nahánět spolužačky, ovšem jeho snahy často končí nezdarem. Krásně popsané mládí, studenský život v době protektorátu, jazzu a touhy po dívkách.

palka452
22.07.2022 5 z 5

Kniha se mi líbila ale seriál byl geniální ,ten prostě miluji

Venny345
28.06.2022 4 z 5

Před maturitou mi kniha hodně pomohla na relaxaci a odreagování, tato kniha je prostě a jednoduše boží!
Ještě teď slyším v hlavě tóny jazzu…
A Danny… to je moje nová oblíbená literární postava :)

Kabuky
21.06.2022 5 z 5

Přečetl jsem na SŠ během velmi krátké doby.

Péťa Z.
19.05.2022 5 z 5

Moje první knížka od Škvoreckého - nemohla jsem si vybrat líp! Četla jsem na základce a fakt se mi to hrozně líbilo. Jméno Daniel jsem si zamilovala. Češtinářka se mi divila, že mě tohle baví. Inu, bavilo. :-) Holky, muzika, kamarádi... Prima čtení. :-)

Hobo
29.04.2022 5 z 5

Milá _Blackie_, Danny je prostě puberťák, jehož nejsilnější hodnotou je konečně mít holku, jedno jakou; to se nám klukům v tomto věku holt děje. A většinou z toho vyrosteme, jenže tato kniha se zabývá právě pubertou. Nemáme to fakt lehký, víte?

CranyCrane
19.02.2022 5 z 5

Jedna z povinných knih k maturitě. Zhltal jsem ji za 3 dny. Postava Dannyho a jeho zážitky ve mně vzbuzovaly jakousi nostalgii z dob, kdy mi bylo 16 a tak nějak podobně blbnul. Dokonce několik situací popsaných v knize se mi doopravdy i stalo. Rozhodně doporučuju, moc jsem se bavil a ztratil ponětí o čase při každém čtení.

Any26
12.01.2022 5 z 5

Ach Daníčku, Daníčku, to teda byla "prima sezóna"! :D

Nejvíc jsem se tedy pobavila u sester Weberovic, a pak taky nad panem radou, obzvlášť při jeho "nečekaném" zjevení v hotelu :P

Celkově to byla prostě lehká, nenáročná a vtipná knížka, s nádechem tehdejšího období Protektorátu Čechy a Morava, kterou určitě doporučuji k přečtení!
A zkrátka autorův jazyk mi byl natolik sympatický... tudíž, teď hurá na Zbabělce!

nicolettkaa
21.12.2021 2 z 5

Musím říct, že tohle mě tedy vůbec nebavilo. Čte se to dobře, ale dějově mi to nic neříkalo. Dannyho bych nejradši proliskala, divím se, že se s nimi holky ještě vůbec bavily. Snad další díly budou lepší.

TheCiko5
22.11.2021 5 z 5

Danny se spíš než jako milovník a znalec žen osvědčil jako výborný pozorovatel a skvělý vypravěč. Prima sezona, tolik typická svým jazykem, je anatomií chlapeckého mozku a detailní analýzou jeho myšlenových pochodů. Z jednání Dannyho a "jeho" dívek cítíme obavy, opatrnost, ale také zvědavost a smyslnost. Nádherné vyprávění určené k detailní studii charakteru postav. :-)

Hobo
15.11.2021 5 z 5

Danny je normální puberťák a je mimo kategorie dobrý/špatný. Hledá své místo ve světě, ve kterém se zatím moc nevyzná, ženou ho hormony a učí se ze svých karambolů. Je životný, připomíná mi mé mládí, a tím je mi sympatický...

Majký_
15.11.2021 5 z 5

Je zvláštní číst příběhy, jejichž hlavní postava vám není příliš sympatická... O to víc se ukáže, jak zručný je autor, protože jsem si četbu moc užila. Vypadá to, že dám Dannymu šanci napravit si reputaci v dalších knihách, tak uvidíme :)

Verunka926
29.09.2021 1 z 5

Tak toto mi opravdu nesedlo. Mám velmi ráda romantické příběhy, nicméně Danyho dolejzání za holkami mě fakt nebavilo. Vůbec nechápu, proč tuto knihu dávají někteří učitelé jako povinnou četbu.

baji42
25.06.2021 4 z 5

Pěkná kniha, která dost věrně zachycuje svou dobu. Zbabělci se mi ovšem líbili přece jenom víc.

Gracian1964
25.04.2021 4 z 5

Dobrodružstvá a príhody Danyho Smiřického v Kostelci a okolí v období Protektorátu. Snaží sa chlapec zbaviť toho otravného panictva, ale nie a nie, skrátka smola, hm....

Karin_Kim55
21.04.2021 2 z 5

(SPOILER) - - Čteno z povinnosti do školy - -

Nah. Příběh nic moc. Jen 5 povídek o tom, jak se Danny, místní Kostelecký sukničkář, snaží dostat holky do postele, ale pokaždé mu to něco zkazí... (Pak mi ho začalo být i celkem líto.)
Velká výhoda je, že se to hodně rychle čte. Ale ta nespisovnost někdy to čtení zase zpomalí. (Někdy jsem si ty nespisovné výrazy musela říct nahlas, jak to zní.) Jinak mi to celkově nic nedalo. Řekla bych, že je to spíš čtení pro puberťáky. (A měla jsem i pocit, že je to z pera puberťáka.)

Druhá povídka, která by měla být trochu mysteriózní, ale řekla bych, že moderního čtenáře začne za chvíli nudit a otravovat, protože mu dojde, o co tam jde.
Třetí povídka je taková, že jsem se o postavy začala i trochu bát (kvůli době a následkům za chování), co by se jim mohlo stát, ale samozřejmě to dopadlo dobře.