Tankový prapor
Josef Škvorecký
Danny Smiřický série
Podtitul: Fragment z doby kultu. Tankový prapor, ironicko-sarkastická satira-fraška, se odehrává na podzim 1951 ve vojenské posádce v městečku Kobylec. Autor s humorem navýsost působivým a obecně srozumitelným zesměšňuje nesmyslnost, přetvářku, hlupství i zlobu a zločinnost tehdejšího režimu, proti němuž různým způsobem bojuje sebeobranný pud těch, kteří jsou v područí svých stupidních nadřízených. Druhé exilové vydání nakladatelství Sixty-Eight Publishers manželů Škvoreckých, v říjnu 1972.... celý text
![rostwin rostwin](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/28393/28393.jpg?v=1381127934)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Konečně čtivý Škvorecký! Je sice pravda, že se čtenář v různých postavách velice snadno ztratí, nemusí to však být na škodu. Humorné, ironické proti nesmyslnosti vojenské služby, karikující velitele i celý systém .
![Donatello Donatello](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Při čtení v metru na mě ostatní koukali jako na malomyslného, ale kniha je velmi čtivá a zábavná! :)
![Šmerka Šmerka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Knihu jsem nedočetla a myslím, že nikdy nedočtu.Vůbec jsem se do toho nemohla začíst, v postavách a jejich hodnostech jsem se nedokázala vyznat.
![jprst jprst](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Autor velice dobře a s vtipem vystihl tu nesmyslnost povinné základní vojenské služby. Na postavách důstojníků sice s nadsázkou, ale dost názorně předvedl, kam až může dojít tupost a omezenost, když k tomu má prostor a podporu. Postavy vojáků naopak předvádějí, že když se s hloupostí nedá bojovat přímo, tak se před ní dá alepoň kličkovat.
Filmem natočeným podle této knihy se rozhodně nenechte otrávit, je jen jejím slabým odvarem.
![WEIL WEIL](https://www.databazeknih.cz/img/users/46_/4690/4690.jpg?v=1381127927)
Nikdy se mi takhle kniha nelíbila, a přece jsem ji pročetl.
Film se mi taky nelíbí, ale než jsem to zjistil, tak už jsem ho shlédl.
![Langosh Langosh](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Naprosto perfektní, velmi dobře se četl, satirický obraz vojny za komunismu, můžu vřele doporučit všem, myslím, že by se mohl líbit každému. Hlavně pokud jste viděli film a líbil se vám, nevhejte a přečtěte si i knížku.
humor zfilmováno Československo armáda tanky komunismus socialismus rozhlasové zpracování udavačství manipulátořiAutorovy další knížky
1964 | ![]() |
1990 | ![]() |
1990 | ![]() |
1991 | ![]() |
1965 | ![]() |
Hrozně mě mrzí, že pan Škvorecký upustil od ich-formy, protože Dannyho myšlení mě na celých knihách bavilo ze všeho nejvíce... kde jsi, Danny ze Zbabělců a tvoje myšlenky tak blízké mým! :D Zbyl z tebe jen rotný Smiřický...
Bohužel jsem nedočetla. Ale možná tomu za čas dám ještě druhou šanci. Možná taky potřebuju být starší, zrovna jako je Danny starší v Praporu než v milovaných Zabělcích, aby mě i Tankový prapor dokázal zaujmout... A možná taky ne. Možná je Prapor už záležitost ryze mužská, pro ženskou mysl neuchopitelná...
EDIT 2017: Hlásím první prolomení bariéry v četbě této knihy. Filmová verze mě přesvědčila o tom, že i brýlatý rotný Smiřický Lukáše Vaculíka je v jádru pořád týmž Danníčkem, kterého jsem si tak oblíbila ve Zbabělcích. A tak jsem dala knižní podobě znovu šanci ;).