Darwinův mýtus: Život a lži Charlese Darwina

Darwinův mýtus: Život a lži Charlese Darwina
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47798/darwinuv-mytus-zivot-a-lzi-charlese-darwina-47798.jpg 3 8 8

Během těch 150 let od vydání knihy O vzniku druhů oscilovala pověst Charlese Darwina mezi dvěma extrémy – sekulárním světcem a kacířem. Pravda je však mnohem komplikovanější. Zatímco Darwin byl podle všeho laskavým a spravedlivým mužem, jeho teorie evoluce a přírodního výběru byla jednou z nejdestruktivnějších myšlenek v dějinách. Kdo je tedy Charles Darwin? V co skutečně věřil – a co jeho výzkum skutečně prokázal? Benjamin Wiker nás ve své knize Darwinův mýtus: Život a lži Charlese Darwina zbavuje mýtů a mylných představ a vše uvádí na pravou míru. Kniha Darwinův mýtus, poučná i názorná, stírá darwinistická politicky korektní pozlátka a předkládá kritickou, vědeckou analýzu Darwinova života i jeho velmi proměnlivé historie. ... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Ideál

The Darwin Myth: The Life and Lies of Charles Darwin, 2009

JulianaH.
15.01.2020 ztráta času

Absurdní snůška kreacionistických báchorek. Chápu, že vyšla ve Spojených státech, kde se dodnes musí bojovat o výuku evoluce na školách, ale její vydání v Evropě je počin značně děsivý. Ne že bych chtěla zakazovat vydávání perverzit a lží, autor na ně má právo. Za varovné pokládám spíš to, že je někdo dobrovolně čte z jiných důvodů nežli studijních.
Nejvíc mi vadí to, co se někdy napůl žertem nazývá argumentum ad Hitlerum. Nemáte-li rozumný argument, řekněte "bu bu bu Hitler", a teorie/vědec/téma jsou zdiskreditované. Evoluční teorie inspirovala nejen sociální darwinismus (na kterém ostatně nevidím nic špatného, ale to teď nechme stranou), nýbrž také etické vztahování se ke světu, v němž je člověk náhle primus inter pares, první mezi rovnými, a ne panovačná a plenící koruna stvoření. Darwin nás vede k uvědomění, že nejen šimpanz, ale v menší míře také kapr nebo čmelák jsou bytosti nám příbuzné a cítící stejně nebo podobně jako my. Obnovuje bratrský vztah k životu v nejrůznějších formách. To egomaniakální části pámbíčkářů jaksi uniká.

Garik
08.05.2014 5 z 5

Mnoho o Darwinovi, jeho živote, rodinnom zázemí, detstve, mladosti, štúdiách, priateľoch, formovaní jeho osobnosti a názorov.

„... člověk může z vědeckých důvodů plně akceptovat evoluci a zároveň z vědeckých, filozofických, morálních a teologických důvodů ostře odmítnout darwinismus.“

Ronin Roujin
12.06.2013 3 z 5

Evoluce a Bůh nemohou být v opozici natrvalo! Něco o tom, že již Darwinův dědeček byl vekým propagátorem evoluce a jak Darwinův "vnuk" Hitler díky evoluci přiměl vědce zefektivnit masové vraždění. Jak Darwin, který z duše nenáviděl otroctví, svým učením tuto praktiku schválil a o tom, že cesta do pekla může být dlážděna dobrými úmysly.,

evoluce křesťanství darwinismus Charles Darwin

Benjamin Wiker