David a Goliáš
Malcolm Gladwell
Malcolm Gladwell ve své nejnovější knize zpochybňuje naše obvyklé vnímání toho, co je překážka a co naopak nevýhoda. Zároveň nabízí novou interpretaci faktů, co pro člověka znamená trpět dyslexií, chodit do prestižní školy, přijít v dětství o rodiče nebo čelit diskriminaci.Vychází z biblické legendy o Davidu a Goliášovi a zavede nás znovu na bitevní pole ve staré Palestině. Také ale na příbězích z nedávné doby ukazuje, jak mohou obyčejní lidé čelit Goliášům nejrůznějšího druhu.... celý text
Poutavá kniha, stejně jako všechny od autora. Za mě to je ideální spojení toho dozvědět se různé zajímavé příběhy o lidech slavných i méně slavných, tzn. vzdělat se v událostech dávné i nedávné historie a zároveň a zároveň v psychologii a to nenucenou formou bez odkazování na literaturu (nemám nic proti knize s kvalitním seznamem zdrojů, nicméně občas si od nich člověk potřebuje trochu odpočinout i jinde než u románu). Všechny uvedené příběhy mi přišly zajímavé.
Některé kapitoly jsou slabší, ale určité postřehy (především z první části knihy) jsou zajímavé. Zajímavé myšlenky: Občas je lepší být velkou rybou v malém rybníce než malou rybou ve velkém rybníce (krásně ukázáno na příkladech studia na prestižních univerzitách). Dále se mi líbila kapitola zaměřená na rozbombardovaný Londýn během druhé světové války a myšlenka "near misses". Občas jsem se nemohl ubránit pocit, že autor to vidí vše jasně až černobíle. Přečteno v originále.
Pro mě takové rozsáhlejší 100+1. Gladwella ráda čtu, jeho knihy jsou zajímavé, čtivé a občas mě přivedou k zajímavým informacím. Jen kdyby autor sugestivně nepředkládal svůj pohled jako jediný možný.
Nuž, toto všetko som vždy tak nejako tušila, ale že by to mohlo byť vedecky dokázané... U mňa dostáva autor špeciálne ocenenie za hlavnú myšlienku: že to, čo niekedy môžeme vidieť ako výhodu, môže byť v skutočnosti niekedy nevýhoda, a naopak hendikepy dokážu človeka posúvať ďalej.
Malcolm Gladwell opět nezklamal. Znovu napsal poutavou knihu, která obsahuje plno zajímavých a zpravidla i překvapivých věcí, jejichž znalost člověku rozšíří obzory.
Klasická kniha od Malcolma Gladwella. Novinářský styl psaní a skutečné příběhy, na kterých ukazuje, že nemusí vždy zvítězit "klasické silové řešení", papírově silnější Goliáš nad outsiderem Davidem. Jeho knihy mě vždy dokázaly zaujmout a hrdinové jeho skutečných příběhů překvapit. Někdy píše o známých událostech (např. náboženský problém v Irsku). Někdy se naopak pouští do témat méně známých, ale neméně zajímavých....
Opet velmi zajimava kniha od Gladwella. Pro me velmi zajimave kapitoly o americkych univerzitach, konfliktu v Irsku a poctu deti ve tridach. Pokud se radi ctete o zajimavych vecech, muzu jen doporucit.
2007 | Bod zlomu |
2009 | Mimo řadu |
2015 | Mžik |
2014 | David a Goliáš |
2020 | Proč si nerozumíme |
Protože jsem od Gladwella četl už tři různé knihy, věděl jsem, že v knize David a Goliáš mohu očekávat další výjimečný příběh a velmi zajímavé téma. Nemýlil jsem se. Gladwell se pouští do konceptu boje s obry a tvrdí, že zdánlivá výhoda nemusí být vždy tak jednoznačná, a stejně tak to, co obvykle považujeme za nevýhodu, se může ukázat být právě tím, co převáží pomyslné misky vah ve prospěch takto znevýhodněné strany. Sotva existuje známější příběh o boji s obry než David a Goliáš. Gladwellův modus operandi spočívá v tom, že čtenáři předloží nějaká zdánlivě nezpochybnitelná fakta nebo alespoň něco, co je jako takové obecně přijímáno, a pak je obrátí naruby tím, že ukáže, že věci obvykle nejsou takové, jaké se zdají být. David a Goliáš se v tom nijak nelišil a pro ty, kdo jsou alespoň trochu obeznámeni s jinými Gladwellovými díly, by to také nemělo být překvapivé.