David Bowie - Génius proměn
Glynis O'Hara , Tessa Courtenay
Androgynní nebešťan s podmanivým hlasem, jehož hudba oslovila miliony lidí po celém světě. Jeho mimořádná imaginace a um zachytit v písních údiv všehomírem dodnes rezonují s naší touhou po neznámém. Bowieho nespoutané nitro se promítlo i do jeho svérázné, ale působivé vizáže. V knize s podtitulem Génius proměn objevujeme jeho osobnost, životní cestu, nejrůznější stylizace a v neposlední řadě také geniální hudbu. Publikace obsahuje černobílé a barevné fotografie, diskografie a přehled ocenění umělce + DVD video - Stardust.... celý text
Kniha mi přišla zajímavější než předchozí, co jsem četl ze stejné série o Princeovi. A to mám Prince daleko více rád. Nicméně tady to bylo za mě napsáno lepším stylem, akcent dáván na zajímavější informace ze života (alespoň podle mě), no atak dávám o hvězdu více.
Je to spíš takový delší magazínový profilový článek s opulentní grafickou výpravou. Ale velmi kvalitně a bezchybně zpracováno. Občas z toho moc kouká, že zdroje jsou z Holandska, nezdá se mi, že by bylo tak zásadní umístění v holandských hitparádách :)
Kniha je bohatá na krásné fotografie, dozvíte se informace o jeho životě, o jeho láskách, přátelích, sbírce umění nebo například o umělcích, pro které byl David Bowie hudební ikonou a obrovským uměleckým vzorem. Já jsem nadšená - u závěrečné kapitoly jsem uronila několik slz a díky knize jsem objevila místa, která nutně potřebuji navštívit - např. Berlín, který pro Davida v jeho kariéře představoval zásadní místo, kde vytvořil několik svých hitů (např. Heroes) a strávil zde část svého života. Za mě si tato kniha zasluhuje plný počet bodů a navíc jako bonus obsahuje DVD, které jsem ještě neměla příležitost zhlédnout, ale brzy se na něj chystám!
Zajímavé spíše kvůli fotkám, texty příliš objevné nejsou, do hloubky nejdou. Přiložený dokument na DVD není extratřída, ale vidět se dá ... ovšem zakomponování DVD do desek se vyloženě povedlo.
životopisy, biografie populární hudba fotografické publikace hudební skladatelé zahraniční zpěváci David Bowie, 1947-2016 hudební producenti
Pro mě, jako začínajícího fanouška Davida Bowieho byla tahle kniha super! Dominantou téhle knihy jsou samozřejmě překrásné fotografie. Textově se jedná o jednodušší dílo, ale pro orientaci v Bowieho životě a diskografii celkem postačí.
Co se mi ale nelíbilo je zabudování přiloženého DVD přímo do desek knihy. Kdyby bylo DVD v nějaké kapse uvnitř knihy, bylo by to za mně lepší volba. Samotný asi hodinový dokument byl taky dobrý, ale Moonage Daydream to zkrátka není :)