Chémia smrti
Simon Beckett
David Hunter série
1. díl >
Za odľahlou dedinou Manham v Norfolku sa nájde znetvorená mŕtvola Sally Palmerovej. Doktora Huntera sa udalosť dotkne nielen preto, že mladú ženu osobne poznal - bývalý londýnsky súdny antropológ sa už tri roky snaží zabudnúť na tragickú smrť svojich blízkych práve na vidieku. A tak vo chvíli, keď ho polícia požiada, aby jej pomohol vypátrať vraha, najprv odmietne, aby v sebe neoživil spomienky na bolestnú minulosť. V Manhame sa nájdu aj ďalšie znetvorené telá ľudí i zvierat. Dovtedy pokojnú dedinu ovládne nevraživosť, strach a panika. Tieň podozrenia padne aj na Davida Huntera. On jediný má však znalosti, aby brutálneho vraha zastavil...... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2008 , Ikar (SK)Originální název:
The Chemistry of Death, 2006
Knihu jsem měla půjčenou od tchyně, aby mi zpříjemnila pobyt se synem v dětské léčebně. Přestože jsem autora neznala a byla jsem trochu nesvá, zda nevezu knížku zbytečně, velmi příjemně mě překvapila. Začátek byl po mě sice trochu horší, nemohla jsem si chvíli zvyknout na to, jak je kniha psaná, ale to se velmi rychle změnilo. Napínavý děj a dobrá zápletka s forenzní antropologií člověka nenechají na pochybách, že si vybral dobrou detektivku.
Celkem tradiční náměť, po tragické smrti rodinných příslušníků se hlavní hrdina schovává na venkově. Atmosféra typicky britská, prostředí nepříliš vykreslené. Samozřejmě se dalo čekat, že ve finále bude překvapení, ale autor se příliš nevěnoval postavě pachatele, ani nevykreslil hlouběji vztahy mezi aktéry knihy. Za mě tři a půl, celkový dojem dobrý za náhled do forenzní antropologie.
Detektivku jsem dostala k narozeninám, aniž bych si o ní předem řekla, takže jsem se pustila do knížky, o níž jsem nic nevěděla. Přestože nebyla severská, na které jsem zvyklá byla opravdu dost dobrá! Konec mě vážně ohromil!
Upřímně, ani se mně to moc komentovat nechce, ale ta jediná hvězda si obhajobu zaslouží.
Četla jsem autorova první díla, která u nás zatím nebyla vydána a ta byla mnohem lepší. Možná ne tak "čtivá" nicméně mou pozornost získala právě tím. Autor v nich dokázal vytvořit postavu psychopata hodnou zapamatování schopností popsat, jak psychopaté nejsou schopni svou abnormalitu vnímat a své skutky nejenže nepovažují za něco zvláštního, oni je považují za oprávněné.
Tady se to ale nepovedlo a ta jediná hvězda je za to, že konec byl sice přitaženej, ale tím jak to bylo vylíčené se to dalo vydržet číst.
Přiznám se, že začátek byl peklo. Já , se svou bujnou fantazií jsem párkrát neměla daleko k tomu se vyloženě pozvracet. :-) Nicméně jsem vydržela a díky za to. Vrah by mě ani ve snu nenapadnul. Napínavé do poslední stránky. Další autor do oblíbených.
Kniha mne překvapila poutavým dějem spojeným s lidskostí a přesvědčivým vykreslením různých postav. Hlavní hrdina mi byl téměř okamžitě velmi sympatický - člověk, který si životem nese tíživé vzpomínky a přesto se snaží žít dál. Vrah se mi tak nějak nabízel po celou knihu a nakonec to podezření bylo téměř přesné. Konec mi přišel zbytečně dramatizovaný, uvítala bych, pokud by se víc nesl v duchu celého příběhu. Ale celkový dojem výborný, těším se na další knihu a mohu vřele doporučit.
Až překvapivě dobrá kniha,výborný děj,zápletka a celkový styl psaní ....za mne 5 hvězd a doporučení ....
Výborně napsaná detektivka, přesto, že rozuzlení bylo podle mne trochu přitažené za vlasy, dávám pět hvězdiček.
Čítala som skoro do štvrtej ráno. To sa mi nestalo už niekoľko rokov :-). Veľmi dobre napísané, zaujímavé, nedalo sa odložiť na ďalší deň.
Moc se mi líbila kniha Chladný popel, a proto jsem si rychle sehnal i další příběh s Davidem Hunterem. A opět nezklamal! Kdo je vrh se sice nabízelo již od raných fází knihy, ale překvapivá pointa přesto nechyběla. Atmosféra izolované vesnice je podána přesvědčivě a k navození neblahého pocitu stačí i pouhé vztahy mezi obyvateli, sadistický vrah je už jen třešnička na dortu.
Opravdu dobrý krimi/thriller, skvěle vykreslená atmosféra a rozuzlení, které jsem sice tak trochu prokoukla, ale ne úplně, a to už se mi moc často nestává. Někdo tu psal, že byl hlavní hrdina nudný, ale já si to nemyslím. Je to prostě normální chlap. Někteří čtenáři detektivek jsou už asi příliš zvyklí číst o cynických alkoholicích, jak je poslední dobou zvykem. Klasický hrdina je pro mě příjemným osvěžením. Už se těším na další díl.
Pro ty, kdo rádi forenzní detektivky, ideální volba (ovšem nedoporučuji číst u jídla), stejně tak pro ty, kdo si libují v suchých anglických detektivkách (nebo alespoň v detektivkách odehrávajících se v Anglii). Já bohužel čekal sarkastický cynismus a hutnou atmosféru, něco ve stylu Stuarta MacBridea. Takže drobné zklamání, pod což se podepsala i má neschopnost si jakýmkoliv způsobem oblíbit ústředního hrdinu. Není špatně vykreslený, jen je prostě... nudný. A to tak, že jsem mu nebyl schopen držet ani palce u nohou. Rozšifrování zločinu a označení pachatele už pak celkovému dojmu jen nasadilo korunu - kdo mi prozradí důvod, proč je jeden z aktérů příběhu na vozíku, má u mě zmrzlinu.
Skvela kniha. Moc se mi libi styl Simona Becketta. Poslechl jsem si uz vsechny jeho audioknihy s Davidem Hunterem (zatim celkem 4 + 1 kratka v nemcine) a za me velky obdiv. Skvele vystupnovane, vcelku i uveritelne, i kdyz se autor take nevyhnul obcas tezko uveritelnym zvratum. Jeho zatim posledni novelou je "Stone Bruises" (Der Hof) sice bez Davida Huntera, jako samostatny thriller, ale o to lepsi. Nechapu nase vydatelstvi, proc se slepe orientuji jen na skandidavskou detektivku, kdyz jim tady unika kvalitni cetba.
Výborně napsaná kniha. Od samého začátku jsem měla pocit jakéhosi tajemna. Moc dobře se příběh četl, konec každé kapitoly už dopředu lákal k dalšímu pokračování v četbě. Rozhodně jsem se ani trochu nenudila a konec byl pro mě vskutku překvapivý. Kniha byla velmi zajímavá i z hlediska soudní antropologie, kterou jsme mohli dost dobře poznat. Určitě vyzkouším i další autorovu knihu.
Povedená detektivka, s překvapivým závěrem. Kniha se četla moc dobře, ale mohly být trochu kratší pasáže o vracení se hlavního hrdiny k minulosti, kde přád řešil svou ztrátu.
Napínavá, inteligentní i poučná, příjemně se čtoucí, plná zvratů a překvapení, detektivka jak má být. Milovníkům tohoto žánru určitě doporučuji k přečtení.
Kniha ma chytila na začiatku a nedalo sa prestať čítať do konca. Trošku thriller, trošku poučné dobrý spád deja aj zaujímavo opísané lokácie - kniha na jednotku.
Velmi čtivý příběh, u kterého jsem se ani chvíli nenudil. Konec se mi zdál zbytečně překombinovaný. Chystám se na další díl.
2010 | Chemie smrti |
2013 | Chladný popel |
2012 | Lev / Námluvy na irském venkově / Volání hrobu / Bezpečný přístav |
Dle dobrého klíče "bude to ten,koho nikdo nepodezřívá" se pachatel jevil jasný asi od poloviny knihy,přestože se moje podezření jevilo jako směšné.Byla jsem zvědavá,jak to autor zaonačí,aby mu to klaplo a jestli budu nakonec překvapená .Stalo se a já jsem se dobře bavila. Forenzní detektivky miluju a nad několika klišé mávnu rukou,vymyslet něco opravdu originálního je čím dál těžší a mě osobně tahle kniha nezklamala.
Přidávám se k doporučení nečíst tuto knihu při jídle