Dávné světy: Výpravy do zaniklých ekosystémů Země
Thomas Halliday
Pradávná minulost nám zanechala stopy v podobě fosilních záznamů, které odhalují, k jakým změnám v historii Země opakovaně docházelo. Thomas Halliday využil nejmodernější vědecké poznatky k jejich rozluštění. V této knize nechává úplněji než kdykoli předtím na stránkách ožít šestnáct fosilních nalezišť. Vydejte se na průzkum Země, jaká existovala kdysi, ponořte se do zkoumání změn, k nimž došlo během její historie. Odhalte způsoby, které život našel, aby se náhlým změnám přizpůsobil či důsledky toho, že se asimilace někdy nepovedla. Autor nám v románové próze na pozadí svých výzkumů ilustruje, jak se formují ekosystémy, jak druhy spolupracují, migrují, přizpůsobují se, vymírají a jsou nahrazovány. Je to dechberoucí počin – překvapivě emotivní vyprávění o přetrvávání života, křehkosti zdánlivě stálých ekosystémů a dopadu prehistorických událostí, které nám mají co říci také o naší současné krizi.... celý text
Literatura naučná Historie Přírodní vědy
Vydáno: 2023 , KazdaOriginální název:
Otherlands: Travels in Earths Extinct Ecosystems, 2022
Precizně vyvedené obrazy z historie naší planety. Barevné živé momentky dávno zmizelých ekosystémů, rekonstruované na základě fosilního záznamu z vybraných lokalit celého světa. Pečlivě vykreslené ilustrace života v přelomových obdobích nebo na neobvyklých stanovištích. Autor postupuje chronologicky stále hlouběji, podstupuje jakousi „cestu do pravěku“, až po nejzazší minulost, z níž se dochoval nějaký záznam. Obrazů je celkem šestnáct, doplněných úvodem a epilogem. Některé jsou životnější a působivější; záleží na čtenáři, čemu dává přednost. V mém případě to byl popis zanikající mamutí stepi, návštěva mohutného vodopádu u Sicílie v době, kdy se napouštěly solné pánve vyschlého Středozemního moře nebo probouzejících se ekosystémů, které přežily náraz asteroidu osudného dinosaurům. Se zájmem jsem navštívil evropské souostroví období jury, uhlotvorný karbonský močál a prohlédl si zkamenělé společenstvo hlubinného mořského průduchu v siluru, případně podivné, 550 milionů let staré ediakarské organismy – nejstarší dochované mnohobuněčné společenstvo vůbec... Naše planeta prošla rozmanitými změnami; život se dokázal vypořádat s mnoha protivenstvími, i když to někdy mohlo znamenat částečné vyhynutí nebo dokonce zánik. Může se to stát i nám – autor je v té věci nicméně optimista, protože je to poprvé, kdy si nějaký druh sám uvědomuje, co mu hrozí, poruší-li křehkou rovnováhu světa. Hallidayova kniha patří k těm, které se čtou jedním dechem. Nechybí stovky odkazů na odborné práce, bohatý rejstřík, mapy a obrazové rekonstrukce živočichů – těch je bohužel málo; a to je snad jediné, co bych knize vytkl.
Zajimava kombinace pekneho poetickeho textu s faktografii paleontologie. Na pozadi popisu evolucnich novinek jsou vysvetlovany zakonitosti biologie a geologie. Misty mi text prisel ponekud rozvlacny, ale to bylo spise zpusobeno temi mene atraktivnimi tematy (nektere epochy me obecne moc nezajimaly).
Celkove smekam pred detailnimi znalostmi a schopnosti je poutave predat ctenarum.
Naprosto neuvěřitelná kniha. Vůbec si nedovedu představit, kolik úsilí muselo autora stát všechny informace posbírat a spojit v jeden celek. Jsem rád, že je v mé knihovně.
Pre niekoho, kto sa rád niečo nové dozvie, kto bol v mladosti fascinovaný (a ešte stále je) dávnymi svetmi, je toto odmena. Samozrejme sa to nečíta úplne lahko, ale dá sa to zvládnuť. Odporúčam!
Příjemné čtení až na velmi časté necitlivé zasahování do textu ze strany odborného lektora, který se neustále až směšně snaží demonstrovat své hluboké znalosti a polemizovat s autorem i na místech, kde to vůbec není třeba. Tato vlastnost o tomto člověku vypovídá mnohem víc než jeho curriculum vitae.
Zaujíma vás história Zeme a fosílie? Potom je táto kniha presne pre vás. Ja všetko na túto tému žeriem a na čítanie tejto konkrétnej knihy som sa preto veľmi tešila. A musím povedať, že sklamaná som rozhodne neostala.
Autor nám na takmer 500 stranách predstavil šestnásť fosílnych nálezísk a previedol nás všetkými možnými zmenami, akými naša Zem a ekosystémy na nej prešli, ako sa (ne)prispôsobili. Kniha obsahuje aj nádherné ilustrácie a mapy.
Ako som už vravela, som z knihy veľmi nadšená a určite sa k nej opäť vrátim. Je písaná veľmi čitateľne, nemusíte byť odborníkom, aby ste textu porozumeli.