Dcéra snehu
Eowyn Ivey
Očarujúco jedinečný príbeh, v ktorom sa snúbi realita s fantáziou na pozadí aljašskej prírody. Jack a Mabel si uprostred nespútanej Aljašky budujú nový život. Hoci márne túžia po dieťati, ich láska zostáva silná. Keď jedného dňa zrazu nasneží, vybehne pred svoj zrub a postavia si snehuliaka – dievčatko zo snehu. Ráno však nájdu iba stopy smerujúce k lesu. V najbližších týždňoch vídajú plavovlasé dievčatko, ktoré zrejme chodí po okolí. Boja sa o tom spolu hovoriť, lebo majú podozrenie, že dlho pestované nádeje ich pripravili o rozum. Dievčatko po čase príde až k ich zrubu a prezradí im, že sa volá Faina. Toto výnimočné stvorenie je plné čara, múdrosti i detskej naivity. Loví s červenou líškou po boku, privoláva metelicu a prežíva v drsných podmienkach divočiny. Na tomto krásnom a nebezpečnom mieste však nič nie je také, ako sa zdá.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 2012 , Fortuna Libri (SK)Originální název:
The Snow Child, 2012
![zulanek zulanek](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/51469/m_51469.jpg?v=1459854935)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Opravdu krásné čtení,citlivý lidský příběh,zasazený do prostředí drsné Aljašky a navíc velmi barvitě popisované přírodní scenérie této krajiny. Povedené dílko!
![Prim. Prim.](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/54411/m_54411-Vrs.jpg?v=1486247265)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Aljaška je krásná a příběh byl úchvatný, až u konce jsem se rozbrečela.
Je to jedna z nejlepších knížek jakou jsem kdy četla. :D
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá kniha, i když s horším koncem. Hrozně moc mě bavila, nedokázala jsem se od ní občas odtrhnout. :)
![Radka_p Radka_p](https://www.databazeknih.cz/img/users/75_/75613/m_radka-p-P7i.jpg?v=1540891861)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha plná citu, lásky, ľudskosti, kniha ktorá čitateľa naučí milovať zimu, sneh a mráz. Dcéra snehu je príbeh ktorý sa začína ako magická rozprávka, postupom však stráca svoju pôvodnú magickosť a mení sa na rozprávanie o živote, o ľuďoch, o láske. No i napriek tejto zmene som ostala až do konca rozprávania resp čítania v napätí a aj keď iný koniec sa asi nedal očakávať...aj tak ma prekvapil.
![kejty91 kejty91](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45908/m_45908-MjA.jpg?v=1500230110)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha, která s vámi pěkně zahýbe.
Miluju ji a nesnáším.
Tuto krásnou knihu vřele doporučuji - nikdy jsem pohádku o sněguročce nečetla (ale myslím si, že jsem o ní už slyšela aspoň), a tak mě příběh dostal - hlavně nakonci - čekala jsem šťastný konec a chtělo se mi plakat, když jsem dočetla a nic nebylo jasně vysvětleno. Nejprve mě autorka naštvala tím, že udělala s Fainy opravdovou dívku a potom ji nechala zmizet - myslím, že dokážu vědět, jak se cítil Garrett a dokážu se zaručit, že jeho pocity byly i mými.
A taky zde platí, že pokud člověk už nemůže, tak stokrát může. Potvrdilo se mi to na příkladu Jacka a Mabel. Většinou se vždy člověk vzchopí.
![Valentine Valentine](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27360/valentine-Kjo.jpg?v=1553253958)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hořkosladké zimní zahřátí u srdce. Kouzelná kniha, velmi silná a velmi smutná. Čte se lehce jako když se z nebe snášejí sněhové vločky.
![vsvobo vsvobo](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25930/25930-8VI.jpg?v=1441622810)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná kniha. Donutí člověka k zamyšlení, že nic není věčné a všichni se časem rozpustíme...
![lucifuk lucifuk](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/33134/lucifuk-Qwv.jpg?v=1543396195)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Začína sa to dobre, pokračuje to dobre...ale končí to ako tuctová sto krát omieľaná telenovelovitá lovestory. Škoda.
![jefff jefff](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Opravdu krásná kniha. Začátek je trochu příliš depresivní a děj se posouvá jen velmi pomalu, ale o poloviny je Dcera sněhu literární klenot bez chybičky. S atmosférou i emocemi si hraje velmi opatrně a díkybohu netlačí na pilu, což je vzhledem k tématu obrovské plus. Konec mohl být ještě o kapičku silnější a i větší překvapivost bych ocenil, ale to jsou detaily, které celkový dojem nekazí.
![Roanna Roanna](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ideální knížka na dlouhé zimní večery - obzvlášť, pokud venku právě sněží. Pohádku o Sněhulce znám od dětství, a pojetí Eowyn Ivey mě nadchlo! Budu se opakovat, ale je to opravdu krásný, pohádkový příběh, který je svým tématem a zpracováním jedinečný. Pár nedostatků by se sice našlo, ale není třeba je vyzdvihovat, když hodnotím 5* :-) Děj plyne svižně, nikde nic nevázne, konec je dojemný, ale víc neprozradím. Ten pocit nejistoty při prvním čtení (kdy přemítáte, tušíte, doufáte, ale stejně nevíte jak to skončí) zažijete opravdu jen jednou.
![SlamLenka SlamLenka](https://www.databazeknih.cz/img/users/70_/70185/m_slamlenka-65d0fee0190d0.jpg?v=1708195552)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vím, jak vnitřně zabíjí opakovaně neúspěšná snaha o mateřství, když se o to sama marně snažím už čtyři roky, a také vím, jak žena balancuje mezi pocity naděje a bezmoci, když stále čeká a nic nemůže ovlivnit. Mít dítě je skutečný zázrak a přesně tak to pojala i autorka. Kniha se čte s lehkostí a svým jímavým příběhem snadno upoutá. Při barvitém vyprávění a popisu zimní přírody skoro cítíte, jak vám pod oblečení zalézá mráz, stejně jako slyšíte křupání sněhu a praskání ledu, když si představujete, že jdete cestou kolem řeky. A ano - v tom největším tichu dokonce slyšíte padající vločky, když sněží!
![Esie Esie](https://www.databazeknih.cz/img/users/66_/66369/m_66369-ZrQ.jpg?v=1459854944)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Krásné a poutavé čtení. Nemohla jsem si pomoct, ale neustále při čtení jsem byla v napětí, že se Faině něco stane. Samozřejmě krásná, chladná a krutá Aljaška je neskutečná a autorka jí úžasně vylíčila. Velice se mi líbily kratičké ukázky na začátku každého dílu. Třetí část knihy mě , ale trochu zklamala...
![marasaj marasaj](https://www.databazeknih.cz/img/users/65_/65017/m_65017-oPb.jpg?v=1459854943)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Opravdu úžasná kniha, stojí za přetení a doporučuji! Pro tuto knihu je hodnocení 5 hvězdiček málo :o)
![Barbastelle Barbastelle](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/21533/21533-743.jpg?v=1414329020)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Je to kouzelný příběh. Nese v sobě v každé své chvíli trochu tajemství a napětí z toho, co bude dál. Je plný lásky a úcty k přírodě. Ukázal mi ten nejlepší pohled do Aljašky, jakožto tajemné země pro dobrodruhy a silné povahy nepostrádající úctu k tomu, co nepřesáhnou.
Někdy byly poněkud matoucí přímé řeči neoddělené uvozovkami. Vytváří dojem, že i to, co říkáme je rovnocennou součástí příběhu, nijak nevyčnívající.
![Alma-Nacida Alma-Nacida](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/3576/alma-nacida-Qoh.jpg?v=1617120269)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná kniha napsaná nádherným jazykem, dojemná a se silnou atmosférou, doporučuji všem snílkům. :-)
Kniha mě zaskočila nepřipravenou. Nebyla jsem si jistá, zda ji dočtu, ale pohltila mě svou romantikou. Je "neuvěřitelná".