Dech života
Daniel Dedera
Vyjímečná, dobrodružná kniha shrnující životní zkušenosti autora nabyté při dlouholetém cestování mezi přírodními národy, kde se vždy snažil splynout s prostředím a nepohlížet na místní život povrchním pohledem turisty. Teprve po určité době strávené v těchto společenstvích se mu dařilo lépe porozumět starým tradicím, které beztak i v těchto zapomenutých krajinách postupně mizí a udržují se pouze v nejstarší generaci moudrých, s jejich smrtí zřejmě zaniknou úplně. Toto je jeden pramen, ze kterého kniha čerpá. Druhým pramenem je potom vědecké poznání, ať už v oblasti teorií o vzniku a vývoji života, či v molekulární a kvantové fyzice. Z těchto dvou pramenů pak vyvěrá hlavní téma knihy - hledání smyslu života a pátrání po tom, kdo jsme, odkud pocházíme a kam směřujeme.... celý text
Kniha Dech života je založena na tématicky širokém okruhu vědění. Pozoruhodná je pohledem na vnímání lidí od dob dávné minulosti až po smýšlení dnešního člověka. Autor přitom vychází z osobních poznatků a zkušeností, které prožil na cestách po celém světě. Během této doby se seznámil s životem a myšlením posledních svědků pravěku i mentalitou rozmanitých lidských ras a kultur. Své poznatky konfrontuje se smýšlením moderního člověka existujícího jako součást industriální, vysoce organizované a komplexní společnosti.
Těm, kteří se zajímají o syntézu vědeckého pohledu a intuitivního chápání, může kniha Dech života pomoci nalézt, nebo přinejmenším rozšířit dimenze vlastního poznání. Toto dílo bezpochyby osloví ty, jimž jsou úzké hranice vytyčené striktním racionálním pohledem na život, vesmír i člověka.
Zcela ojedinělé poznámky z cest, které v sobě nesou nejen exaktní pohled, ale také a hlavně duchovní rozměr. V tomto smyslu je to výjimečná kniha.Souhlasím s tím, že člověk je omezen, žije-li jako součást jedné společnosti, jejich hodnot, myšlení a chování. A proto nás to táhne na delší cestu, abychom se vymanili z pout ze zaběhnutého rytmu určité dané kultury a došli k vytčenému cíli - poznání a zároveň získali i větší duševní volnost. Čím déle jsme na cestách a zdržujeme se v novém prostředí, tím více dokážeme rozumět tomu , co se děje kolem a proč se to tak děje. Kniha by si zasloužila daleko víc hvězdiček, než je možné udělit. Vřele doporučuji.