Dějepisectví ve 20. století
Georg G. Iggers
Vynikající přehled dějin moderní historiografie od nestora této disciplíny, v USA žijícího německého historika. Mistrovsky napsaný průvodce oborem, jenž prodělal ve 20. století neméně bouřlivý vývoj než mnohé přírodní vědy.
Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: 2002 , NLN - Nakladatelství Lidové novinyOriginální název:
Historiography in the Twentieth Century From Scientific Objectivity to the Postmodern Challenge, 1997
Průvodce historiografií 20. století. Popisuje přístupy, které se v tomto století pokusily vyrovnat s popisem historie a jejich východiska.
Kniha stručně a srozumitelně popisuje vývoj dějepisectví od 19. století. Při soupisu argumentů, charakteristik a podobně by se hodilo více výklad zpřehlednit. Například každý argument/charakteristiku oddělit odstavcem nebo číslem. Dělalo mi problém sledovat, kdy autor stále rozebírá svou první poznámku, a kdy se přesouvá k další. Jinak skvělá kniha, která v rámci možností zachovává objektivitu a přiznává každé etapě vývoje její přínos.
Užitečné a celkem dobře čitelné, ani nikoli oslnivé, originální (což asi ani nebylo autorovým záměrem). Levičácké (marxistické) a poněkud izraelitské. Šikovný přehled, z něhož lze načerpat informace, ale ne dílo, které by si člověk pamatoval pro ně samotné, kvůli autorovi a jeho přístupům.
Přečíst, opoznámkovat, vrátit do knihovny a už nevidět; protože proč taky.
Pro mne hodně zajímavé čtení. Patrně se nenajde mnoho lidí, kteří by se mnou souhlasili, ale já jsem se dozvěděla mnoho zajímavého.
Kniha nastiňuje základní historiografický přehled směrů a autorů do níž se historie v 20. století roztříštila. Jistě se nejedná o rozsáhlé nastínění všech myšlenkových proudů, ale o takový odrazový můstek k dalšímu studiu. Tyto základní informace podává Iggers stručně a srozumitelně, někdy však na úkor čtivosti. Dovedu si představit, že úvodní kapitola odradila nejednoho čtenáře.
20. století dějepisectví, historiografie dějiny vědy
Krásné, svěží a rychlé čtení. Když jsem se potřeboval dozvědět základní trendy dějepisectví, tedy nějaké soudobé metody zkoumání apod. věci, v rámci 20. století, tak tady tato kniha mi dokázala rychle a efektivně pomoci.