Dějiny vědomí

Dějiny vědomí
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143200/dejiny-vedomi-143200.jpg 5 5 5

Tak jak jsou dějiny lidstva dějinami válek, tak jsou dějiny vědomí dějinami chyb. Dílo je určeno pro lidi hloubavé, moudré, psychicky vyrovnané. Tak jak jsou dějiny lidstva dějinami válek, tak jsou dějiny vědomí dějinami chyb. Musíme je odhalit, popsat a pochopit, jinak je nám vědomí na obtíž. Kniha popisuje nejstarší mechanismy, které daly vzniknout našemu vědomí, popisuje důležité události, názory a víry, které ho měnily a to od prehistorie až po současnost.... celý text

Přidat komentář

KarelHana_
04.04.2021 5 z 5

Kniha obsahuje mnoho témat, které na konci tvoří smysluplný celek. Především doporučuji věnovat maximální pozornost první a druhé kapitole. Kniha se pak hodně odráží od těchto kapitol. Pro mě kniha představuje takový vstupní bod do dalších zajímavých témat, jako je např. Taoismus (začal jsem číst Tao te ťing), nebo Konfucianismus. Zajímavých témat je tato kniha skutečně plná. Knihu určitě doporučuji!

dalimoni
08.11.2013 5 z 5

Knihu jsem četl v el. podobě. Takže velmi pomalu po večerech v telefonu nebo v tabletu jsem si vychutnával po malých dávkách velmi zajímavé informace, které byly podány velmi čtivě, zajímavě, člověk se nenudí a přitom se toho hodně dozví. Název knihy evokuje "takové nudné čtení pro odborou veřejnost". Podle mě je opak pravdou. Velmi zajímavé informace, které patří k všeobecnému přehledu (od náboženství po soudobé problémy naší civilizace). Autor si zachovává vlastní postoj k určitým tématům, se kterým čtenář může nebo nemusí souhlasit, každopádně otevírá k zamyšlení spoustu otázek, kterým naše civilizace čelila, čelí nebo v budocnu může nebo bude čelit.


Cybermud
22.02.2013 5 z 5

Autor velice zajímavým způsobem shrnuje vývoj lidského vědomí od nomádských kmenů Austrálie až po roli člověka, jako ekonomické jednotky v globálním světě. Nejsem si jistý, zda jde o knihu, která se snaží o "vědecký" (v knize se dozvíte, že "učenost je forma slepoty" a že "jalové vědní obory", které nehodlají zlepšovat život lidí jsou vlastně k ničemu) pohled na historii našeho mozku (v tom případě bych ocenil seznam zdrojů, ze kterých autor čerpal, a to přesto, že jich většina je v textu zmíněna (Tao-te Ting, I ting, Bhagavadgíta, Bible, Korán a mnohé další), či jakési zrcadlo, které vnímavého nastartuje k zamyšlení se nad tím, kolik z toho co dělá má opravdu nějaký smysl a jak moc je jeho mysl otevřená či blokovaná tím, kde žijeme, jakého boha uctíváme, jaká filosofie nás vede a koneckonců i to, jak jsme vyrůstali. Vřele doporučuji i těm, kteří by chtěl jen tak "ohromit ve společnosti", protože kniha je nejen dějinami vědomí, snažící se o popsání podstaty toho, co nás dělá lidmi, ale zároveň i průřezem historie lidského druhu s mnoha zajímavostmi.

Autorovy další knížky

2011  92%Dějiny vědomí
2009  100%Vesmírný mravenec
2017  73%Všemoudré pohádky pro prince a princezny