Demokrati
Janko Jesenský
Politicko-satirický a kritickorealistický román, napísaný r. 1933, na pozadí ľúbostnej zápletky komisára Landíka, mäsiara Tolkoša a kuchárky Hany jemnou a niekedy i štipľavou iróniou a ostrou satirou dáva nazrieť do spoločenského a politického života buržoázie a štátneho aparátu na Slovensku s jeho špicľovským systémom, korupciou a špinavými politickými kšeftmi. Výstižne je vykreslený aj typický byrokrat Brigantík, veľkomestská slečna Želka a celý rad rozličných typov osôb rujúcich sa o moc. Demokrati sú rozsiahlou encyklopédiou svojej doby, jej mravov a nemravov. Hovorí sa o nej že je to vrcholné dielo kritického realizmu obdobia medzi svetovými vojnami o prvej republike. Rovnako je označován za vrcholné prozaické dielo Janka Jesenského. Dielo sa skladá z dvoch castí, prvý diel vyšiel roku 1934 a má 24 kapitol, druhý diel má 25 kapitol a vyšiel roku 1938. Román má volnú kompozíciu, sú to vlastne jednotlivé novely spojené iba hlavnou myšlienkou a hlavnými nositelmi deja.... celý text
Začiatok bol fajn, potom sa mi kolesá začali zadrhávať. Zhruba v polovici som to vzdal. Kniha nie je rozhodne zlá. Je napísaná dobre. Ale mňa tá nikdy nekončiaca karikatúra úradníkov postupne prestala baviť. Možno niekedy v budúcnosti...
Román je priam encyklopedickým obrazom medzivojnovej republiky, predovšetkým jej vládneho aparátu, jej inštitúcií a úradov, politikov, poslancov, ľudí ktorých činy sa zásadne rozchádzajú s ich rečami, ktorí svojou skorumpovanosťou a cynizmom nahlodávajú to, čo by mali dodržať neporušené. V autorovom podaní je politická téma čitateľsky príťažlivá kvôli "pikantnému" nazeraniu do zakázanej komnaty. Demokrati nie sú len spoločensko-politickou satirou, ale rovnako aj autorovou sebareflexiou.
Jesenského kniha ve mně zanechala v určitém smyslu podobný dojem, jaký mívám z četby Jane Austenové. Kvůli ústřední dějové lince bych je do ruky nevzala, ale všechno to okolo! Kromě toho mě potěšilo, že stále ještě "viem čítať po slovensky".
Je až neuveriteľné, ako je táto kniha z roku 1958 aktuálna dnes, po toľkých rokoch! Bolo by barbarstvom vymenúvať rad radom v nej spracované témy, ktoré sa týkajú dnešnej doby. Jesenský sa dotýka a vyjadruje skutočne ku množstvu "vecí". A to nielen povrchne, ale do hĺbky! Nie z pozície poučovateľa či mudráka, ale ako toho, kto háji tie najvyššie hodnoty - etiku, morálku, česť, spravodlivosť a lásku. A to všetko v kultivovanom a pútavom príbehu písanom čistým a ľubozvučným jazykom. A ten zmysel pre humor! Neopakovateľný a dokonalý! Takéto knihy treba vydávať a čítať!
Slovensko, Slovenská republika první republika, 1918-1938 společenské romány satirické romány
1987 | Medová žihadla |
1985 | Demokrati |
1974 | Hvězdy na nebi, lidé na zemi |
2005 | Malomestské rozprávky |
1975 | Maškarný ples a iné poviedky |
Keď sa tak obzriem za rozprávaním pána Jesenského, tak s hrôzou zisťujem, že sa za takmer deväťdesiat rokov (prvé vydanie je z roku 1938) od napísania Demokratov, veľmi v politike a na úradoch nezmenilo, len jazyk zhrubol. Ak by sme postavy knihy zamenili za reálnych regionálnych politikov, úradníkov a kultové postavičky, ktoré má každá obec, tak by sme knihu mohli považovať za súčasnú literatúru. Je priam neuveriteľné, ako sa všetko prvorepublikové opísané v Demokratoch hodí na dobu terajšiu, len pribudli reálie ako telefón, internet a tak podobne. Kniha je napísaná veľmi dobre a som rád, že som si ju prečítal. Môžem smelo vyhlásiť, že sa k nej ešte niekedy vrátim.