Démon a zloděj
Darren Shan (p)
Pecka Fleck otevře okno do světa démonů, což má strašlivé následky. Díky tomu však také objeví svoji sílu, stane se Učedníkem jehož úkolem je uštvat zvrácené mocné démony k smrti, zachránit svého malého bratra a přitom sám zůstat naživu...
Předchozí díl se mi líbil víc. Začátek nic moc, příběh mě začal bavit až od půlky, když se objevil Dervish. Pak už to bylo fajn. Jsem zvědavá na další díl :)
No vida, máme tu novou postavu/postavy, více akce a flashback v Dervishově životě..dokonce se dozvídáme další nové informace o fungování ve světě Demonat..začíná se mi to zamlouvat čím dál víc :)
Začátek byl hrozně roztahaný a nebavil mě tolik jako u prvního dílu...Až poslední třetina knížky mě opravdu chytla a nepustila. Mrzí mě, že většina věcí se dala tak snadno odhadnout, ale možná mladším čtenářům všechna vodítka zamotají hlavy a je to pro ně těžší.
Tak tohle je Pecka.
Ten závěr bych neuhodla, ani kdybych si tu knihu od začátku rozložila po kouskách.
Baví mě to.
Po pár přečtených řádcích jsem si říkal,že Shan je opět zpět. Čtivé,skvěle napsané a vykreslené. Drsné,syrové. Pak ale přišla okna,jiné světy,chaos...ne,že by autor polevil,ale tenhle děj mi tak nějak nepřirostl k srdci. Ne tak moc,jako v předešlé sérii.
Super. Tuhle sérii knih jsem si opravdu zamilovala, nejspíš proto, že mě přitahuje nadpřirozeno a démoni jsou ze všech nejlepší! Jinak kniha se mi opravdu líbila. Zaujala mě hned na začátku a na konci jsem byla docela v šoku a ještě jsem trochu nadávala, že ze mě autor dělal idiota. Celou kbihu mě vodil za nos. Ale co. I tak jsem ji dočetla do konce a nachystala jsem si druhý díl, který mám již rozečtený a nemohu se dočkat dalšího.
Předvídatelné. Od začátku je jasné, že tam půjde o podvržence. Akorát pravdu o Kah-gashi jsem neuhodla. Knihy čtu chronologicky, takže mě ovlivnila vědomost o existenci záhadné šachovnice s neznámou funkcí (možná byla už v prvním díle, ale o tom ještě nevím). Bavila mě až tak poslední třetina, kde byl Lord Loss (Lord Lítost) a ona šachovnice (a začalo být jasné, že rozuzlením bude něco jiného). Bec mi jako hlavní hrdinka byla sympatičtější než Cornelius "Kernel" Fleck (Percival "Pecka" Fleck), ale v Demon Thief (Démon a zloděj) je zase zajímavější prostředí.
Doplnění: Po přečtení 1. dílu si myslím, že by mě 2. díl kromě úplného závěru neměl čím překvapit, kdybych knihy četla v pořadí, ve kterém byly vydány. Doporučuji číst nejprve 2. díl a až potom 1., i když se tak čtenář dozví předem něco málo o Dervishovi a Calovi.
Bohužel musím říct, že předchozí díl s Grubbsem mě bavil více, ale tím netvrdím, že díl s Peckou je špatný. Samozřejmě nechybělo napětí a tajemství, která se na konci knihy odhalila.
Většina času ztrávená na různých světech, vesmírech nebo jak se tomu říká, mi přišla celkem nudná. Proto se mi poslední hra "pojmenuj zloděje" četla už stěží a některé části, kde autor popisuje polohu postav, sem často nechápal a nedokázal sem si je představit ( což mě mrzí ). Ale jinak se mi kniha četla stejně dobře jako tomu bylo u prvního dílu a jsem rád, že se tam objevilo víc magie než u prvního dílu. Konec mě překvapil a navnadil mě na další díly, do kterých se s chutí pustím co nejdřív to půjde :-)
Kniha se moc povedla, a velmi mile mě potěšila role Dervishe Gradyho, kterého jsem opravdu nečekala:D
Spolu s prvním dílem (víc jsem jich ještě nečetla) je nejen nejlepším hororem, jaký jsem kdy četla, ale taky nejspíš nejlepším hororem, jaký kdy číst budu.
O něco míň strašidelný, než 1.díl. Jenom nevím, jestli je to dobře nebo ne:-). Jinak jsem si více oblíbila Grubbse, a navíc je mi v této knize už od začátku jasné, jaká je pravda o Artovi. I přesto je moje hodnocení velmi kladné :-).
Příběh Pecky Flecka se mi líbil o trochu více,než první díl.Uvidíme,kam se to posune.Jen to vyměklo Lord Lítost,musí už konečně přitvrdit.Chci se začít bát!!85%.
První díl s Grubbsem se mi sice líbil o něco víc, ale v tomhle jsem se zase dozvěděla něco o Dervishově minulosti a vesmíru démonů... chvílema teda trochu nechutným. No, jsem zvědavá na další díly.. :)
Líbí se mi že celá série Demonaty není jeden příběh ale že tam jsou i doplňující díly což je třeba tento. I když více se mi líbil první díl ale tento není až tak pozadu :)
irská literatura horory démoni dobrodružství
2002 | Madame Okta |
2003 | Upírův pomocník |
2003 | Krvavé chodby |
2011 | Procesí mrtvých |
2013 | Zrození zabijáka |
Druhý příběh, druhá část celku je o něco méně výrazná. Ovšem dějově je to velmi propracované, napínavé a možná i smutné.