Den, kdy došly prachy
Milan Vodička
Podtitul: Jak velká krize ve 30. letech změnila životy lidí a na co se máme připravit my. Každodenní život v době velké hospodářské krize 30. let 20. století v USA, Evropě i Československu. Publikace, napsaná takřka reportážní formou, přibližuje radikální a mnohdy paradoxní změny, které přinesla do života obyčejných i bohatých lidí hospodářská krize první poloviny 30. let. Poutavě popisuje změnu společnosti, postavení žen, oblasti rodinných vztahů, sexu, nákupního chování, lékařské péče, reklamy, zábavy či dopravy apod. Plasticky podaný obraz přelomového období meziválečné historie. Zaměřuje se především na Spojené státy, ale i vybrané evropské země a Československo. V závěru autor, novinář a zahraniční komentátor, zmiňuje paralely velké hospodářské krize a současného hospodářského poklesu.... celý text

Z knihy jsem se dozvěděl hodně věcí o hospodářské krizi ve 30tých letech, o kterých jsem doposud nevěděl. Kniha je zajímavá a dobře se čte.

Přečteno během jediného dne... čtivé, občas šokující a někdy i děsivé při představě, jak málo stačí, aby se historie zopakovala.

Původně jsem od knihy očekával spíše popis příčin krize 30.let. Kniha je ale spíš průřezem společnosti, náhledem do života jednotlivců a rodiny v této těžké době, ukazuje i rozdíly mezi jednotlivými státy. Je zde nastíněn i vývoj směřujíci k 2. sv. válce. Určitě velmi zajímavá kniha.
Jinak, knihu jsem četl jako oficiální e-book a zde musím trošku vytknout jeho zpracování, resp. korekturu. Je tam dosti chybek.

O tomto období dejín veľa dostupnej literatúry nie je. Autor tému spracoval vyčerpávajúco, po kapitolách prebral jednotlivé aspekty života, ktorých sa kríza v USA dotkla. Zaujímavým zistením pre mňa bolo, že 30. roky neboli len obdobím mizérie a životných tragédií, ale aj časom obrovských príležitostí. Osobne ma najviac zaujala kapitola o hoboes.
Vodička = čtivé, zábavné, atraktivní. Zajímavé i poučné čtení o krizi 30. let.