Den pro Šakala
Frederick Forsyth
Strhující, promyšlený a brilantně napsaný příběh, který byl rovněž úspěšně zfilmován, patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co Frederick Forsyth napsal – Den pro Šakala se ve svém žánru stal klasikou a vstoupil do dějin literatury jako určující a současně nepřekonatelný mezník ve vývoji politického thrilleru.
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 1999 , Knižní klubOriginální název:
The Day of the Jackal, 1971
Velmi napínavá a zajímavá kniha, možná trochu stroze napsaná. Ale i tak se čte velice dobře.
Strhující kniha, od které se dá jen těžko odejít. Velmi čtivá, propracovaná, výborně vysvětlené souvislosti doby a politické situace ve Francii šedesátých let. Vřele doporučuji!
Napětí v knize krásně graduje, až do samotného vyvrcholení. Přesto si myslím, že filmové zpracování z roku 73 je lepší. Kniha napsaná er-formě totiž nemá duši. Je bez emocí a postrádá myšlenky hlavních postav. Bez těchto atributů ztrácí kniha nad filmem převahu. Audiokniha se to snaží zachránit, protože pan Brousek se díky mistrovské práci při měnění hlasů postaral o nezapomenutelný zážitek. Také hudební podkres je velice vydařený.
Výborně napsaná kniha. Autor bez laciné snahy po přímočaře napínavé dramatičnosti popisuje se zdánlivě nezaujatou systematičností putování zatraceně profesionálního odstřelovače i stejně rutinovaného policisty, který naopak putuje proti němu. Finále dopadne jen tak tak, byť čtenář už ví dopředu, jak to musí skončit... :)
Nevím, no. Nějak mě To nebavilo a než abych pana Šakala obdivoval pro jeho věcnost, preciznost a charisma, bylo mi zle z jeho bezskrupulóznosti, až chladné krutosti. Nemohl jsem se dočkat konce.
Povedená špionáž o literárně nejznámějším assasínovi, slavném Šakalovi. I přes těžkopádný začátek, kdy se osvětluje politická situace kolem Francie(Alžírska) a de Gaulla se Forsythovi povedlo vytvořit neústupného, chladnokrevného zabijáka a představit přitažlivě uvěřitelným způsobem svět tajných služeb a nájemných vrahů, co by za to takový Ludlum dal, že ? Co jsem měl prozatím možnost načíst v tomto žánru je tohle dílko bez debat špička i přes už dnes téměř půl století od svého sepsání. S Frederickem se určitě znovu potkáme - 80 %
Za mě bezkonkurenčně nejlepší Forsythův román, ve své kategorii nepřekonané a nepřekonatelné dílo.
V první části mi trochu vadil ten novinářský reportážní styl a říkal jsem si, že kdysi cca ve 14 letech mi to přišlo teda o dost napínavější. Ale od Anatomie pronásledování to už jede jak urvané z řetězu, ani jsem si nevšiml, kdy se to přehouplo do třetí části :-)
Politicky orientovaný thriller určitě potěší každého, kdo se zajímá o dobu 60. let 20. století ve Francii, resp. politickou situaci. Forsyth čerpal ze svých zkušeností a dost se to na knize odráží – v nejlepším slova smyslu samozřejmě. Jedná se o detailně a precizně napsaný román, který je ale velmi čtivý a čtenáře velmi rychle vtáhne do sebe. Hlavní hrdina je skutečně podivín, takový dost bezosobnostní, na mne působil skoro až slizce, ale kniha mne moc bavila a hodně jsem si ji užila.
Škoda jen toho Frede, že nic lepšího nenapíšeš...
Rychlé, přímočaré, ploché. Stejně dobré jako film. Něco mi sedí víc ve filmu a naopak.
Říkám si, nebyl by k zahození takovej Šakal. Blíží se 28.9...:-)
Výborne napísaná kniha s napínavým dejom od začiatku až do konca a výrazné postavy, ktoré pôsobia uveriteľne. Filmová verzia bola iba slabý odvar.
Když jsem knihu četl poprvé, tak jsem po přibližně 50 stranách začal přemýšlet zda pokračovat. Jen co se ale v knize začaly střídat popisy z pohledu pronásledovatelů (policie) a chytaného (Šakal), tak mě děj absolutně vtáhl. Knihu jsem četl celkem 4x a pokaždé mě bavila. Skvělá záležitost.
Takto si představuju thriller. Propracované do detailu, Napínavé od začátku až do konce. Film - všichni známe, nezapomenutelný, víme jak to dopadne, ale kniha nám dává má o něco více.
Autor je mistr slova. Doporučuji.
Lépe než woodward to zde u "Šakala" zatím nikdo nevyjádřil . Ano F.F. s touto knihou způsobil něco jako "knižní šok" . A k tomu ještě výtečné filmové zpracování, u kterého jsem si říkal, vidíc tenkrát způsoby výslechu (které jsou v dnešní době úplně jinde), že osoba, která je jeho objektem - nemá mnohdy šanci přežít (ha-ha-ha, ale to víš, že má ). Bezvadně zpracováno. Vše začíná výběrem tématu, v daném případě šlo o skutečnou událost. Perfektní průnik do života protřelého zločince (který zná svou cenu a také si požadované prosadí), kdy sledujeme precizní přípravu k činu, které my Češi teď říkáme know-how. A pak práci sice zkušeného policajta, který však začíná z ničeho. A na konec samozřejmě strhující finále, které bych doprovodil mohutnými fanfárami pro autora ! Bomba !
Perfektní propracovanost jednotlivých postav a děj ve kterém nechybí hluché místo. Knihu mistra thrilleru jsem vybrala do čtenářské výzvy a už po pár stránkách jsem se rozhodla sehnat i film z roku 1973. Musím uznat, že se jeho tvůrci od původní knižní verze odchýlili minimálně. Doporučuji obojí.
Ačkoliv má kniha pomalejší rozjezd, pak nabere slušné tempo. Rozhodně stojí za přečtení!
zfilmováno Francie atentáty Charles de Gaulle, 1890–1970
1975 | Den pro Šakala |
2004 | Boží pěst |
2008 | Vyjednavač |
2005 | Ikona |
2014 | Seznam smrti |
Pěkné čtení, líbila se mi.